Ο Σπύρος Κακούρης ( SpirosK Photography ), ο παλιότερος ενεργός & top φωτογράφος Cosplay, μίλησε μαζί μας!


Ο Σπύρος Κακούρης ( SpirosK Photography ), o παλιότερος ενεργός Έλληνας top φωτογράφος Cosplay, μας μιλάει για το Cosplay, την φωτογραφία και το έργο του!


ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ !


Σχεδόν 11 ολόκληρα χρόνια και συνεχίζει! Ένας από τους γνωστότερους φωτογράφους Cosplay στην Ελλάδα, και ο παλιότερος από τους ελάχιστους που παραμένουν ενεργοί στον χώρο! Τον συναντάμε κυρίως στην Αθήνα, μερικές φορές στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στο εξωτερικό! Το πιθανότερο να τον έχεις ήδη γνωρίσει! Σπύρος Κακούρης, γνωστός και ως SpirosK  Photography!

Ξεκινώντας την δράση του στον χώρο του Cosplay στις 12 Σεπτεμβρίου 2009 στο Akai Panda Anime Cosplay Party, αφήνει έπειτα πίσω του, στα μέσα του 2013, την εκτενής κάλυψη εκδηλώσεων Cosplay, και στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά στον τομέα των προσωπικών φωτογραφήσεων Cosplays ( και μη, καθώς δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα του Cosplay )! Αποτελώντας συχνά επισκέπτη μεγάλων conventions και εξειδικευμένων εκδηλώσεων φωτογράφησης Cosplay του εξωτερικού, δεν περιορίζει το έργο του μόνο στην Ελλάδα! Περιστασιακά θα τον βρείτε που και που ακόμα και σήμερα σε ορισμένες εκδηλώσεις να τραβά βίντεο διάφορους Cosplayers, ενώ παράλληλα συνεχίζει το έργο του ως επίσημος φωτογράφος του Διαγωνισμού Cosplay του Comicdom Con Athens της Αθήνας!

Στην δράση του συγκαταλέγονται αρκετές πρωτιές στον χώρο του Cosplay!

  Συνδιοργάνωση της πρώτης εξωτερικής μαζικής φωτογράφησης Cosplay, πριν από εκδήλωση Cosplay στην Αθήνα το 2009!

  Η πρώτη ατομική εξωτερική φωτογράφιση Cosplay στην Αθήνα ( και Ελλάδα ) το 2010!

  Το πρώτο Cosplay Photobooth σε εκδήλωση Cosplay στην Αθήνα, αλλά και Θεσσαλονίκη το 2011!

  Διοργάνωση της πρώτης αυτόνομης εξωτερικής μαζικής φωτογράφησης Cosplay στην Αθήνα ( και Ελλάδα ), το 2011!

  Το πρώτο Cosplay Photobooth σε convention στην Αθήνα το 2013!

  Η πρώτη έκθεση φωτογραφίας Cosplay στην Αθήνα ( και Ελλάδα ) το 2015!

  H πρώτη εξωτερική φωτογράφηση Cosplays σε πισίνα το 2015!

  Η σειρά βίντεο οδηγών επεξεργασίας φωτογραφιών Cosplay στο Photoshop, “PhEdiBits“!

Παλιότερα επίσης υπήρξε μέλος της ομάδας του Cosplayers//GR και διαχειριστής του Facebook Group μας, συνδιοργανώνοντας παράλληλα μαζί μας 3 μαζικές εξωτερικές φωτογραφήσεις Cosplay στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη! Η διοργάνωση εκδηλώσεων εκ μέρους του δεν περιορίζεται μόνο σε εξωτερικές φωτογραφήσεις, καθώς υπήρξε παλιότερα και συνδιοργανωτής 3 εκδηλώσεων Cosplay σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!

Έχοντας καλύψει 66 εκδηλώσεις με Cosplays και ένα σύνολο άνω των 1970 Cosplays εντός Ελλάδας ( αλλά και άνω των 2750 Cosplays εκτός Ελλάδας ), κατέχει παράλληλα διαχρονικά την 5η θέση σε ποσότητα έργου στην Ελλάδα! Σε αυτό το σύνολο έρχονται να προστεθούν 77 εξωτερικές φωτογραφήσεις Cosplay εντός Ελλάδας, συν δεκάδες επιπλέον σε στούντιο αλλά και στο εξωτερικό!

Αυτή την στιγμή αποτελεί έναν από τους 9 εναπομείναντες ενεργούς φωτογράφους Cosplay της Ελλάδας οι οποίοι συνεχίζουν την φωτογράφιση Cosplays, είτε σε εκδηλώσεις, είτε σε φωτογραφίσεις.

Η ενασχόληση του με την φωτογραφία δεν περιορίζεται μόνο στο Cosplay! Πάμε να μας μιλήσει ο ίδιος αναλυτικά για όλα!

Βρείτε τον SpirosK Photography και το έργο του στα ακόλουθα μέσα!
Page - Facebook - Youtube - Twitter - Instagram - Flickr - World Cosplay

Δείτε το προφίλ φωτογράφου και τις καλυμμένες εκδηλώσεις εκ μέρους του στην σελίδα μας, ΕΔΩ!

Δείτε το προφίλ διοργανωτή και τις εκδηλώσεις και μαζικές εξωτερικές φωτογραφήσεις εκ μέρους του στην σελίδα μας, ΕΔΩ!

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ !


1) Πες μας λίγα λόγια για σένα! Τι πρέπει να γνωρίζουμε για σένα;

Είμαι ο SpirosK Photography, κατά κόσμον Σπυρίδων Κακούρης. Πέρασα και από τη φωτογραφία ως επάγγελμα ( κανονικά, με μπλοκάκι στην εφορία κτλ ) για μια διετία, αλλά δε με κέρδισε, οπότε παραμένω στο ΙΤ crowd και εδώ και πολλά χρόνια είμαι στη φωτογραφία μόνο για την τέχνη.

Ailiroy ως Kaileena από Prince of Persia: Warrior Within

2) Πότε και πως ξεκίνησες την ενασχόληση σου με την φωτογραφία; Πως απέκτησες τις γνώσεις σου πάνω στην φωτογραφία και τι είδους φωτογραφήσεις κάνεις;

Ξεκίνησα το 1998, με την πρώτη μου κάμερα ( αυτόματη με φιλμ ), αλλά αυτά ήταν κυρίως παιχνίδια με την κάμερα. Πολύ πιο σοβαρά ξεκίνησα το 2009, με την πρώτη μου DSLR.

Για να μάθω, διάβασα πολλά βιβλία και πήγα μερικά χρόνια σε ιδιωτικά ομαδικά μαθήματα. Επίσης, τράβαγα ΣΥΝΕΧΕΙΑ και σχεδόν αποκλειστικά σε manual mode. Θεωρώ ότι είναι αδύνατον να τραβάς συνέχεια σε manual και να μη μάθεις.

Η μη cosplay θεματολογία μου είναι fantasy, dark fantasy, conceptual artistic nude και pinup. Αν εννοείτε το είδος ως φυσικό, κτλ, κάνω fully edited, strobe light, photography. Επειδή αυτό μου αρέσει.

Hikari & Lorian Cosplay & Crafts ως Link από The Legend of Zelda: Twilight Princess

3) Θεωρείς την ενασχόληση σου με την φωτογραφία ως ένα χόμπι ή ως κάτι πιο σοβαρό; Πως καθορίζει αυτό τον τρόπο που φωτογραφίζεις;

Όπως είπα και στην πρώτη ερώτηση, εγώ το κάνω για την τέχνη μου πλέον. Θέλω να παράγω καλλιτεχνικά έργα και να συμμετέχω σε / ( συν- ) διοργανώνω εκθέσεις. Δεν κυνηγάω χρήματα από αυτό, έχω τη δουλειά που σπούδασα να με καλύπτει σε αυτόν τον τομέα.

Yosuii Cosplay ως Kamael από Lineage 2 ( εξωτερικό )
Stunt-Sheep ως Bayonetta από Bayonetta 2 ( εξωτερικό )

4) Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς συγκεκριμένα με την φωτογράφιση Cosplays. Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με το θέμα; Σε τι πιστεύεις διαφέρει αυτή από άλλα θέματα φωτογράφησης;

Όντως ο παλιός, ο ορθόδοξος, otaku ( σύμφωνα με τη βάση δεδομένων μου έχω δει περίπου 160 anime series ανεξάρτητα seasons, θεωρώντας π.χ. το Naruto μία ενιαία σειρά, χώρια τα OVA και movies, και έχω διαβάσει πλήρως 220 σειρές manga ), ήταν κάπως αναπόφευκτο.

Είδα για πρώτη φορά cosplay από κοντά το 2006 στην Αυστρία, όπου έκανα Erasmus και από τότε το “φωτογράφιση cosplay“ έκανε κλικ μέσα μου, καθώς συνδύαζε την αγάπη μου για τη φωτογραφία, με την αγάπη μου για τα manga / games και την αγάπη μου για το φανταστικό.

Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, δεν έχει καμία απολύτως διαφορά. Είναι μια κλασική φωτογράφιση πορτραίτου, εκτός αν, όπως εγώ, θες να κάνεις full photoshop. Τότε, είναι μια κλασική fantasy φωτογράφιση / γραφιστική δουλειά. Και πάλι, δεν έχει κάτι το ξεχωριστό, πέραν της θεματολογίας.

Athena’s Planeshift ως Senua από Hellblade: Senua’s Sacrifice

5) Τι είδους χαρακτήρες, πηγές ή τύποι φωτογράφησης είναι της προτίμησης σου όσο αφορά την φωτογράφηση Cosplays; Οι επιλογές αυτές βασίζονται σε προσωπικά ενδιαφέροντα, και αν ναι, πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το καθένα από αυτά; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου χαρακτήρες Cosplay που έχεις φωτογραφήσει μέχρι στιγμής;

Είτε χαρακτήρες που ξέρω καλά και μου αρέσουν ( εδώ “εμπίπτουν” οι περισσότεροι anime / games χαρακτήρες που φωτογραφίζω ), είτε χαρακτήρες που μου αρέσουν οπτικά ( εδώ είναι οι χαρακτήρες του League of Legends π.χ. ), είτε ( όταν είμαι τυχερός ) χαρακτήρες των οποίων είμαι fanboy.

Είμαι πάντα ανοικτός σε προτάσεις βέβαια. Και πάντα κάνω έρευνα πριν φωτογραφίσω και δεν ξέρω τον χαρακτήρα ( βλέπω π.χ. επεισόδια του anime αν δεν το έχω δει ή short gameplay videos αν είναι από παιχνίδι και άλλες φωτογραφίσεις cosplay, αν υπάρχουν ).

Όσον αφορά το πότε άρχισα να ασχολούμαι με τα ενδιαφέροντά μου, ενεργά με το gaming από το 1987, με τα anime και manga από το 1998.

Τέλος, άσχετα με χαρακτήρες, οι αγαπημένες μου φωτογραφίες συμμετέχουν στις εκθέσεις που κάνω, οπότε μπορείτε να τις δείτε εκεί! Σίγουρα θα γίνει μία μόλις η ανθρωπότητα νικήσει τον κωρονοϊό!

League of Legends School Days Photoshoot

6) Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείς ανά περίσταση όταν φωτογραφίζεις Cosplays και πόσο σημασία έχει αυτός στο τελικό αποτέλεσμα; Πόσο σημασία πιστεύεις ότι έχει στο τελικό αποτέλεσμα η αντίστοιχη γνώση επεξεργασίας φωτογραφιών;

Χρησιμοποιώ τον εξοπλισμό που έχω εκείνη τη στιγμή. Δεν είμαι ιδιαίτερα πλούσιος να έχω πολλαπλές μηχανές και φακούς. Έχω μια μηχανή για shoots ανά πάσα στιγμή στη ζωή μου, με ένα έως δύο φακούς, συν τα εξωτερικά speed flash, για όταν φωτογραφίζω εκτός home studio. Αν σας ενδιαφέρουν οι μάρκες πρόσφατα άφησα μετά από 11 χρόνια τη Νikon και στράφηκα στη Sony, καθώς προσέφερε περισσότερα από αυτά που ψάχνω εγώ αυτό τον καιρό. Σε 10 χρόνια ( σε λιγότερο αδύνατον, λόγω οικονομικών θεμάτων ) μπορεί να μεταβώ πάλι σε άλλη εταιρία αν η Sony δεν “ξηγηθεί”.

Παίζει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, μόνο και μόνο επειδή εγώ νιώθω άνετα με τον εξοπλισμό μου και ξέρω να τον χειρίζομαι καλύτερα. Και με κινητό έχω δει θεϊκές φωτογραφίες, δεν έχει να λέει ( έχει όμως να λέει πολύ αν θες να τις τυπώσεις και να τις εκθέσεις, εκεί είναι άλλη ιστορία ).

Τέλος, για μένα, που θέλω να παράγω εικόνες του φανταστικού και δε θέλω να κάνω απλώς μια φωτογραφία με την ετυμολογική έννοια του όρου, η επεξεργασία είναι το παν. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι υποτιμώ τους “φυσικούς” φωτογράφους. Aπλώς δεν θέλω να κάνω εγώ αυτό.

Kirke Cosplay ως Mera από Aquaman
Highness Cosplay ως Meiko Shiraki από Prison School

7) Πως κατέληξες να καλύπτεις εντατικά εκδηλώσεις Cosplays και ποιες εμπειρίες αποκόμισες από αυτό μετά από τόσο καιρό;

Όπως έγραψα παραπάνω, μου άρεσε να φωτογραφίζω cosplay και δεν υπήρχε καλύτερο μέρος την περίοδο 2009-2013 από τις εκδηλώσεις και τα πάρτι. Ήταν ο μόνος τρόπος να δεις τους cosplayers με τις στολές τους, να τους φωτογραφίσεις και να κανονίσεις φωτογραφίσεις με όσους σου άρεσαν οι στολές τους / οι χαρακτήρες τους. Επίσης ήμουν και πολύ πιο νέος τότε, υπήρχαν και cosplayers / party goers κοντά στην ηλικία μου, οπότε μου άρεσε και μένα το όλο party vibe. Πλέον δε νομίζω ότι θα πήγαινα σε cosplay party να φωτογραφίσω, ακόμα κι αν γινόταν.

Επίσης, τώρα ζούμε στην εποχή του Instagram ( άσχετα αν μου αρέσει ή όχι, είναι η πραγματικότητα ) τόσο στη φωτογραφία, όσο και στο cosplay. Αποκόμισα πάντως εξαιρετικές αναμνήσεις και δύο μεγάλα photobooks που έχω στη βιβλιοθήκη μου για να μην ξεχνάω ( νομίζω αντίγραφο του ενός είχε κερδίσει κάποιος σε παλιό giveaway )!

Cassiopi Cosplay ως Poison Ivy από DC

8) Πέρα από την φωτογράφηση ασχολείσαι και με την βιντεοσκόπηση σε εκδηλώσεις και φωτογραφήσεις. Τι μοτίβο λήψης ακολουθείς στα βίντεο σου και τι περιεχόμενο περιλαμβάνουν αυτά;

Στο βίντεο είμαι πολύ καινούριος και ακόμα μαθαίνω. Όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα, θα ήθελα να κάνω κάτι σαν τα παλιά του Lost Link ( πριν το γυρίσει στο gravure video δηλαδή και χάσει το touch του, προσωπική μου γνώμη ). Επίσης, θέλω να κάνω epic group action videos με χαρακτήρες cosplay. Δυστυχώς, έχω προσπαθήσει τρεις φορές μέχρι στιγμής να διοργανώσω κάτι τέτοιο χωρίς να τα καταφέρουμε να βρεθούμε όλοι μαζί … 🙁

Ailiroy ως Kaileena από Prince of Persia: Warrior Within

9) Έχεις ασχοληθεί με την φωτογράφηση Cosplay στην Αθήνα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη. Υπήρξε κάποια διαφορά που σου έκανε εντύπωση ανάμεσα στις δύο περιοχές όσο αφορά τα Cosplays και τις σχετικές εκδηλώσεις;

Αποφεύγω εδώ και πολλά χρόνια να είμαι πολύ “μέσα στα πράγματα” του cosplay, οπότε δεν γνωρίζω / δεν απαντώ. Δεν αντιλήφθηκα τραγικές διαφορές πάντως.

Galini Lin ως D.Va από Overwatch
Doriana Blanka ως Morrigan Aensland από Darkstalkers

10) Η θεματολογία και το μέγεθος μιας εκδήλωσης αποτέλεσε ποτέ για σένα κριτήριο επιλογής κάλυψης αυτής; Ποιες θα έλεγες ότι ήταν μέχρι στιγμής οι αγαπημένες σου εκδηλώσεις;

Σαφώς, αν θες να δεις πολλούς cosplayers και να δεις εντυπωσιακές στολές που μπορεί να θες να φωτογραφίσεις, μια μεγάλη ( σε προσέλευση ) εκδήλωση είναι μονόδρομος. Αλλά αυτά ήταν μέχρι το 2018 περίπου. Πλέον, όπως ανέφερα και παραπάνω, ζούμε στο Instagram age, οπότε αργά ή γρήγορα θα πέσει στο feed σου ο / η cosplayer και θα κανονίσετε το shoot, αν  συμφωνήσετε στους όρους συνεργασίας.

Αγαπημένες εκδηλώσεις έχω μόνο στο εξωτερικό. Εμπειρίες σαν αυτή που ζήσαμε με τον Cassiel Cosplay Photography στη Γαλλία και τη Γερμανία ή με την Ailiroy στην Πολωνία νομίζω ότι δύσκολα θα ξαναζήσω και σίγουρα όχι στην Ελλάδα.

Kawaii Demon Cosplays ως Mary Saotome από Kakegurui

11) Έχεις συνεργαστεί κατά καιρούς με διάφορους διοργανωτές εκδηλώσεων για την πραγματοποίηση Cosplay Photobooth εντός εκδήλωσης. Τι μοτίβο λήψης ακολουθείς σε αυτή την περίπτωση; Ποια περίπτωση ξεχώρισε περισσότερο για σένα από αυτές;

Η κύρια συνεργασία μου είναι με την Comicdom Con Athens, για την εθελοντική φωτογράφιση των διαγωνιζόμενων. Εκεί προσπαθώ να πειραματίζομαι με κάτι καινούριο κάθε χρόνο, προσπαθώντας να μη μένει στάσιμο το αποτέλεσμα ( μια με φυσικό φως, μια με φλας, μια με χρωματιστά φλας, με αλλαγή περιβάλλοντος, κτλ ).

Dazzling Yvaine & Ailiroy ως Kindred από League of Legends

12) Τι σε οδήγησε εν τέλη να αποχωρίσεις από την συνεχόμενη κάλυψη εκδηλώσεων Cosplays;

Καταρχάς οι εκδηλώσεις cosplay σε φάση party, gatherings κτλ σταμάτησαν να υπάρχουν, όπως ξέρετε κι εσείς, όπου μπορεί να μην είχες ωραίο περιβάλλον για shoot αλλά υπήρχε χαβαλές τουλάχιστον ( ακόμα θυμάμαι το επικό Akai Panda Anime Cosfail Party, δε γίνονται πια αυτά δυστυχώς ). Τα conventions δε μου αρέσουν για shoots επειδή είναι σχεδόν αδύνατον να τραβήξεις μια φωτογραφία με ωραίο φόντο ( εξαιρούνται τα cons στην Γερμανία σε αυτόν τον τομέα ). Άρα, η προσωπική φωτογράφιση cosplay ήταν μονόδρομος πια.

Dazzling Yvaine ως Velma Dinkley από Scooby-Doo
Germia ως Caitlyn από League of Legends ( εξωτερικό )

13) Τι αποτέλεσμα επιδιώκεις στις εξωτερικές φωτογραφήσεις Cosplay που πραγματοποιείς και τι είναι αυτό που καθορίζει την επιλογή της τοποθεσίας και ώρας πραγματοποίησης αυτών;

Προφανώς επιδιώκω το καλύτερο κατ’ εμέ αποτέλεσμα! Η τοποθεσία έχει να κάνει πάντα με την ιστορία ( lore ) και την οπτική απεικόνιση του χαρακτήρα και η ώρα έχει να κάνει με το βέλτιστο φως για μια ωραία φωτογραφία ( δεν υπάρχει μόνο το golden hour, εξαρτάται και από την τοποθεσία τι ώρα θα πας για να έχεις καλό αποτέλεσμα ).

The Witcher – FotoCon 2017 ( εξωτερικό )

14) Ποια είναι η διαφορά των εξωτερικών φωτογραφήσεων Cosplay από αντίστοιχες που πραγματοποιείς σε περιβάλλον στούντιο και γιατί αποτελούν και οι δεύτερες μέρος του ρεπερτορίου σου;

Η κυρίως διαφορά είναι στον εξοπλισμό και στο πόσο λιγότερο photoshop πρέπει να κάνω αν ο εξωτερικός χώρος υπάρχει ήδη και δεν είναι ανάγκη να τον δημιουργήσω από το μηδέν στο Photoshop.

Για το δεύτερο σκέλος, οι φωτογραφίσεις studio δεν επηρεάζονται από τον καιρό, από το κρύο / ζέστη και υποστηρίζουν τα props καλύτερα. Η κάθε μία έχει τα υπέρ και τα κατά της βασικά. Σημασία έχει να είναι και οι δύο διαθέσιμες ως επιλογές και να επιλέγεται η καλύτερη / πιο βολική ανά περίπτωση.

Piece οf Cake Cosplay ως Sister οf Battle από Warhammer 40,000 ( εξωτερικό )

15) Έχεις πραγματοποιήσει επίσης ορισμένες εκθέσεις φωτογραφίας Cosplay ως μέρος διάφορων εκδηλώσεων. Ποια ήταν η αντιμετώπιση των επισκεπτών και τι εμπειρίες αποκόμισες από αυτό;

Θέλω να πιστεύω ότι άρεσαν στον κόσμο. Είμαι υπέρμαχος του μεγάλου μεγέθους στην έκθεση φωτογραφίας γενικά. Τις φωτογραφίες σε μικρό μέγεθος τις βλέπει κάποιος και στα social media. Η εκτύπωση σε μεγάλο μέγεθος αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες των κοστουμιών, το βάθος της επεξεργασίας και την τεχνική αρτιότητα του τελικού αποτελέσματος. Ευελπιστώ κάθε έκθεση μου να είναι και καλύτερη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ailiroy ως Jaina Proudmoore από World of Warcraft
Ailiroy ως Yennefer από The Witcher

16) Είσαι ικανοποιημένος γενικά με την ανταπόκριση του κόσμου πάνω στην δουλειά σου όλα αυτά τα χρόνια;

Εγώ κάνω αυτό που με ευχαριστεί να κάνω και σε όποιον αρέσει. Δεν περιμένω ανταπόκριση από τα social media, γιατί εκεί βασιλεύει το “social” και οι “φωτογράφοι” που δικτυώνονται περισσότερο και κάνουν περισσότερους “φίλους” έχουν κατ’ επέκταση και τα περισσότερα likes. Εμένα με ευχαριστεί περισσότερο να παράγω παρά να δικτυώνομαι.

Η ανταπόκριση στον χώρο των φωτογράφων και των καλλιτεχνικών δημιουργών, που με ενδιαφέρει, ήταν ικανοποιητική. Πρέπει να βελτιωθώ κι άλλο βέβαια …

Στην τελική όμως, όταν έρχονται Cosplayers τόσο από Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες και σου λένε ότι θα ήθελαν να τους φωτογραφίσεις επειδή είδαν το έργο σου και το εκτίμησαν, this is GOOD.

Clair de Lune Cosplay & Design ως WonderWoman από DC ( εξωτερικό )

17) Θεωρείς ότι το Cosplay ως θέμα θα συνεχίσει μακροχρόνια να αποτελεί μέρος των φωτογραφήσεων σου; Αν ναι, τι σχέδια έχεις για το μέλλον πάνω σε αυτόν τον τομέα, τα οποία δεν έχεις καταφέρει ακόμα να πραγματοποιήσεις; Υπάρχει κάποιος μακροχρόνιος στόχος ή προσωπικό όνειρο που θέλεις να πετύχεις αναφορικά με αυτό;

Το έχω ελαττώσει τα τελευταία χρόνια, καθώς προχωράω σε πιο conceptual έργα και εστιάζω στο fantasy ( κι αυτό βέβαια μπορεί κάποιος να πει ότι είναι μυθολογικό Cosplay και δε θα είχε άδικο ).  Αλλά πάντα υπάρχει χώρος για Cosplay φωτογραφίσεις, απλώς με μεγαλύτερη επιλεκτικότητα και πιο στοχευμένα από παλιά.

Narga-chan Cosplay ως Asuka Langley Sohryu από Neon Genesis Evangelion ( εξωτερικό )

18) Ποια είναι η άποψη σου, αναλογικά με το μέγεθος της Ελλάδας, όσο αφορά το πλήθος και το επίπεδο των ελληνικών Cosplay, αλλά και το επίπεδο των εκδηλώσεων όπου κάνουν την εμφάνιση τους αυτά; Ποια είναι η εξέλιξη τους που παρατήρησες με την πάροδο των ετών;

Νομίζω ότι, ότι και να πω εγώ, το Cosplayers//GR με την καταγραφή τους και τα αριθμητικά δεδομένα είναι η καλύτερη πηγή για τέτοιες διαπιστώσεις και συγκρίσεις. Επίσης, τα τελευταία χρόνια απέχω από εκδηλώσεις κτλ σαν φωτογράφος Cosplay, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω.

Μόνο για το επίπεδο θα πω, ότι στο Cosplay υψηλού επιπέδου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα του εξωτερικού.

David’s Cosplay ως Lumiere από Beauty and the Beast ( εξωτερικό )
Leobane Cosplay ως Kratos από God οf War ( εξωτερικό )

19) Ποια είναι η εμπειρία σου από εκδηλώσεις Cosplay εκτός Ελλάδας και πως τις κρίνεις συγκριτικά με τις ελληνικές εκδηλώσεις Cosplay; Ποια η άποψη σου αναφορικά με την ποιότητα των Cosplays που συνάντησες σε αυτές; Ποια σου έμεινε περισσότερο στην μνήμη και γιατί;

Τις καλύτερες εμπειρίες τις έχω από conventions τύπου Fotocon / Pixelmania / Volta, όπου πάνε μόνο φωτογράφοι και Cosplayers και κανονίζουν προσωπικές φωτογραφίσεις σε πανέμορφα μέρη ( εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ). Αξίζει πραγματικά να πάει κάποιος σε ένα τέτοιο, η εμπειρία είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ και καταλυτική ( εκτός αν πας μόνο για το socializing, που είναι η λάθος προσέγγιση κατ’ εμέ ).

Σαφώς η καλύτερη εμπειρία ήταν η πρώτη μου Fotocon ( πλέον λέγεται Pixelmania ).

Final Fantasy XIV – FotoCon 2017 ( εξωτερικό )

20) Θεωρείς ότι τα παρεχόμενα δρώμενα και δραστηριότητες Cosplay στις διάφορες εκδηλώσεις είναι ικανοποιητικά ή υπάρχει κάτι που θα ήθελες ακόμα να δεις σε αυτές αναφορικά με Cosplay;

Όπως είπα, τα τελευταία χρόνια απέχω από εκδηλώσεις κτλ σαν φωτογράφος Cosplay, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω.

Lucia Sky & Taryn Cosplay ως Kassandra & Alexios από Assassin’s Creed Odyssey ( εξωτερικό )

21) Υπάρχει κάτι επιπλέον που θα ήθελες να δεις γενικά να πραγματοποιείται στον τομέα του Cosplay στην Ελλάδα;

Κάτι σαν τις Fotocon / Volta, αλλά είναι αδύνατον με τη γραφειοκρατία και το συντηρητισμό σε αυτή τη χώρα.

Luce Cosplay & Co ως Alucard & Dracula από Castlevania: Symphony of the Night ( εξωτερικό )
Adames ως Xena από Xena: Warrior Princess ( εξωτερικό )

22) Υπάρχει κάποια σημαντική ή αστεία εμπειρία που σου έμεινε περισσότερο κατά την ενασχόληση σου με τον χώρο του Cosplay που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Όχι μόνο μία. Δεν έχω κανένα παράπονο από τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει.

Marzia Dell’Orso ως Reika Shimohira από Gantz ( εξωτερικό )

23) Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα έλεγες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με την φωτογράφηση Cosplay;

Απλώς ξεκίνα το. Και σεβασμός στους Cosplayers, όσο λίγα ρούχα και να φοράνε και ακόμα και αν το Cosplay τους δεν είναι τέλειο. Από τη στιγμή που επιλέγεις να τους φωτογραφίσεις, αντιμετώπισε το με σοβαρότητα και “επαγγελματικότητα” ( ακόμα και αν δεν είσαι επαγγελματίας ) μέχρι τέλους.

Yume Cosplay & Stunt-Sheep ως Max Caulfield & Chloe Price από Life is Strange ( εξωτερικό )

24)  Υπάρχει κάτι τελευταίο που θα ήθελες να μοιραστείς με τους αναγνώστες μας;

Προσπαθήστε να αφήσετε την τοξικότητα, τις κλίκες και τα social justice wars κατά μέρος και θα περάσετε καλά. Είναι ένα υπέροχο και πολύ δημιουργικό χόμπι που έχει πολλά να προσφέρει, είτε είστε cosplayers είτε φωτογράφοι.

Nirel Cosplay ως Medhiv από World of Warcraft ( εξωτερικό )
MaD’S – SupeR HerO’S ArmorY ως Predator από Predator ( εξωτερικό )

Βίντεο επιλεγμένων Φωτογραφιών Cosplays 2013-2021 – Βίντεο από SpirosK Photography

Βίντεο Φωτογραφιών Cosplay Parties 2009-2010 – Βίντεο από SpirosK Photography


Ελάτε στο Facebook Group μας, της μίας και μοναδικής ελληνικής κοινότητας Cosplay και πείτε μας την γνώμη σας !

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Cosplayers//GR (243 Δημοσιεύσεις)

Το Cosplayers//GR, η ελληνική κοινότητα Cosplay ( 2007 – σήμερα ), το μοναδικό μεγάλο μη κερδοσκοπικό, ουδέτερο και ανεξάρτητο δίκτυο της ελληνικής κοινότητας Cosplay, αφιερωμένο στην -πλήρη- ενημέρωση, κάλυψη, καταγραφή και προώθηση όλων των Cosplayers, των εκδηλώσεων Cosplay και οτιδήποτε σχετίζεται με Cosplay στην Ελλάδα.


Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάντε κοινοποίηση: