Ο Παναγιώτης Παγωνίδης ( Cassiel Cosplay Photography ), ιδρυτής του Cosplayers//GR, μέγα φωτογράφος Cosplay με το μεγαλύτερο έργο, πρώην Cosplayer & MVP, μιλάει!


Ιδρυτής του Cosplayers//GR με άπειρο μοναδικό καθοριστικό έργο στα πλαίσια του! 1ος σε ποσότητα έργου Έλληνας φωτογράφος Cosplay και όχι μόνο! Πρώην Cosplayer! Παναγιώτης Παγωνίδης ( Cassiel Cosplay Photography ), o MVP του ελληνικού Cosplay!


ΕΡΓΟ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ !


Αν δεν τον γνωρίζεις τότε σίγουρα δεν έχεις ιδιαίτερη σχέση με το ελληνικό Cosplay! Παναγιώτης Παγωνίδης, γνωστός και ως  Cassiel Cosplay Photography! Ιδρυτής του Cosplayers//GR, και υπεύθυνος όλων των δράσεων του και όχι μόνο! Τον συναντάμε σε όλες τις εκδηλώσεις Cosplay της Θεσσαλονίκης και στα conventions της Αθήνας, μη εξαιρώντας conventions εξωτερικού!

11 σχεδόν χρόνια! Τόσο κράτησε το έργο του ως φωτογράφος στον χώρο του ελληνικού Cosplay, τοποθετώντας τον ποσοτικά στην κορυφή! Ξεκινώντας την δράση του ως φωτογράφος στις 25 Απριλίου 2009 στο πρώτο Akai Panda Anime Cosplay Party της Αθήνας, αφήνει πίσω του αυτό τον τομέα αρχές 2020, παράλληλα με την παύση των εκδηλώσεων λόγω έλευσης της πανδημίας και την μετέπειτα αποκλειστική στροφή του Cosplayers//GR στο διαδικτυακό κομμάτι! Έχοντας καλύψει  σε αυτό το διάστημα πλήρως 153 εκδηλώσεις με Cosplays σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ένα σύνολο άνω των 9050 Cosplays εντός Ελλάδας ( αλλά και άνω των 1950 Cosplays εκτός Ελλάδας ), κατέχει παράλληλα διαχρονικά την 1η θέση σε ποσότητα έργου στην Ελλάδα με μεγάλη διαφορά, με δεκάδες χιλιάδες φώτο και εκατοντάδες βίντεο! Σε αυτό το σύνολο έρχονται να προστεθούν 105 ατομικές & μαζικές εξωτερικές φωτογραφήσεις Cosplay που επιτέλεσε εντός Ελλάδας, καθώς και η δημιουργία εκατοντάδων βίντεο με Cosplays! 1 στα 2 Cosplays που υπήρξαν ποτέ στα 15+ χρόνια ελληνικού Cosplay έχουν φωτογραφηθεί εκ μέρους του, δεν χρειάζεται να πει κανείς κάτι περισσότερο! Συνάμα, πολλές φωτογραφίες του εμφανίστηκαν σε πολλά περιοδικά και άρθρα σχετικά με Cosplay, εγχώρια και στο εξωτερικό!

Η 100% πλήρη φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση άπειρων Cosplays και εκδηλώσεων Cosplay δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό του γνώρισμα, καθώς αποτέλεσε παλιότερα και ο ίδιος Cosplayer! Ξεκινώντας την ενασχόληση τoυ με το Cosplay τέλος 2008, σταματά το αρχές 2011, με 20 Cosplays στο ρεπερτόριο του, με πολλές διακρίσεις ψηφοφορίας κοινού των πάρτι εκείνης της εποχής! Η εμφάνιση του σε πολλαπλά περιοδικά και άρθρα ως Cosplayer ήταν κάτι συνηθισμένο, όπως επίσης και στο ιαπωνικό περιοδικό Cosplay Cosmode στην στήλη παγκόσμιων Cosplays!

Ο ίδιος αποτέλεσε συντάκτη στήλης Cosplay στο ελληνικό διαδικτυακό περιοδικό ασιατικής ύλης To Τσαρούχι του Σαμουράι και στο ελληνικό διαδικτυακό cosplay περιοδικό Cosplay Line, αλλά και αρθρογράφος πολλών μεμονωμένων άρθρων περί Cosplay σε περιοδικά και σελίδες, ενώ υπήρξε επίσης μέλος κριτικής επιτροπής διαγωνισμού Cosplay στο εξωτερικό!

Αυτά όμως αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, ακόμα και αν ήδη από μόνα τους φαντάζουν ατελείωτα! Στο σύνολο  του συγκαταλέγονται ατελείωτες δράσεις και πρωτιές στον χώρο του Cosplay, στα πλαίσια του Cosplayers//GR, από την ανεπίσημη έναρξη του έργου της ομάδας κοντά στις αρχές του ελληνικού Cosplay, μέχρι και σήμερα, οι οποίες μαζί με όλες τις προαναφερθέντες ήταν και είναι καθοριστικές και συνώνυμες με την εξέλιξη του ίδιου του ελληνικού Cosplay, το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα είχε παραμείνει μικρό, ασήμαντο και αδιάφορο για το γενικό κοινό μέχρι σήμερα! Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια ας δούμε συνοπτικά τις περισσότερες από αυτές:

  Δημιουργία της μιας και μοναδικής τεράστιας κοινότητας του ελληνικού Cosplay ~8000 μελών, μόνο για Έλληνες, η οποία συμπλήρωσε 10 χρόνια ύπαρξης ( Facebook Group ).

  Δημιουργία του ενός και μοναδικού πλήρες αρχείου ελληνικού Cosplay, με όλες τις 610+ ελληνικές εκδηλώσεις και μαζικές εξωτερικές φωτογραφήσεις, μαζί με όλες τις πληροφορίες, παρόντα Cosplays και υλικό αυτών ( Website ).

  Δημιουργία τoυ ενός και μοναδικού πλήρες αρχείου κάλυψης ελληνικών εκδηλώσεων Cosplay, με συμβολή τρίτων για συμπλήρωση, με 180.000+ φώτο και 17.000+ Cosplays ανάμεσα τους ( Facebook Page ).

  Δημιουργία του ενός και μοναδικού πλήρες αρχείου βίντεο ελληνικού Cosplay, με μερική συμβολή τρίτων για συμπλήρωση, με 810+ βίντεο ( συν 200+ σε εξωτερικές playlists ). Το 2ο μεγαλύτερο κανάλι Youtube στον κόσμο σε ποσότητα Cosplay Videos ( Youtube ).

  Δημιουργία του ενός και μοναδικού πλήρες αρχείου έντυπων και διαδικτυακών άρθρων γύρω από το ελληνικό Cosplay ( 200+ από το 2006 μέχρι σήμερα ) ( Website ).

  Δημιουργία του ενός και μοναδικού πλήρες αρχείου σελίδων Ελλήνων Cosplayers και λοιπών συνδέσμων Cosplay ( Website ).

  Δημιουργία του ενός και μοναδικού πλήρες αρχείου διοργανωτών εκδηλώσεων Cosplay Ελλάδας ( Website ).

  Δημιουργία του ενός και μοναδικού πλήρες αρχείου φωτογράφων Cosplay Ελλάδας με ποσότητα έργου ( Website ).

  Δημιουργία του απόλυτου οδηγού αγοράς ελληνικού Cosplay ( Website ).

  Συγγραφή της πλήρης αναλυτικής ιστορίας 15 ετών ελληνικού Cosplay σε 300+ bullet points ( Website ).

  Εκπόνηση και συντήρηση των μόνων επίσημων πληροφοριών και στατιστικών 15 ετών ελληνικού Cosplay ( Website ).

 Εξειδικευμένη εξελισσόμενη σειρά δεκάδων παρουσιάσεων / συνεντεύξεων και άρθρων όλων των παραγόντων με έμπρακτο έργο στον χώρο του ελληνικού Cosplay και όχι μόνο ( Website ).

 6500+ δημοσιεύσεις νέων από το 2011 μέχρι σήμερα στα μέσα του Cosplayers//GR παρουσιάζοντας και προωθώντας τις τελευταίες εξελίξεις του ελληνικού Cosplay, καθώς και όλα τα τελευταία νέα γύρω από το ελληνικό Cosplay ανεξαιρέτως!

  Δημιουργία εκατοντάδων Cosplay Memes.

  Διοργάνωση ~90 εξωτερικών μαζικών φωτογραφήσεων Cosplay ( το ~70% του συνόλου στην χώρα ). Ανάμεσα τους ο μακροβιότερος  θεσμός Cosplay ( 9 ετών ) στην Ελλάδα, δηλαδή όλες οι μαζικές εξωτερικές φωτογραφήσεις Cosplay της Θεσσαλονίκης ( “Pre-‘Cosplay Party’ Photoshootings” και άλλα ) που ήταν συνοδευτικές εμπορικών εκδηλώσεων Cosplay. Καθώς και η μεγαλύτερη μονοήμερη μαζική εξωτερική φωτογράφηση Cosplay στον κόσμο, υπό τα πλαίσια convention της Θεσσαλονίκης.

  Διοργάνωση ~45 Anime / Cosplay Meetings στην Θεσσαλονίκη.

  Συνδιοργάνωση ενός convention.

  Στήσιμο και τρέξιμο Cosplay Booth σε Convention με παροχή Cosplay Photo / Video Booth, Cosplay Photo Albums / Galleries & Videos, Cosplay Repair Station, Παρουσίαση Υλικών Cosplay, Κληρώσεις, Freebies και Φύλαξη Αποσκευών Cosplayers.

  Αποτελεσματική μέγιστη μαζική προώθηση όλων των εκδηλώσεων Cosplay Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε όλα μας τα μέσα με νέα στα social media μας, μαζικά posts, μαζική πρόσκληση κόσμου σε Facebook Events, 100%  πλήρης κάλυψη εκδηλώσεων με δεκαδες χιλιάδες φώτο και εκατοντάδες βίντεο, tags και πολλά άλλα.

Πάμε να μιλήσουμε μαζί του για όλα αναλυτικά !

Βρείτε τον Cassiel Cosplay Photography και το έργο του στα ακόλουθα μέσα!
Facebook - Instagram - World Cosplay - Cosplay.com

Δείτε το προφίλ φωτογράφου και τις καλυμμένες εκδηλώσεις εκ μέρους του στην σελίδα μας, ΕΔΩ!

ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ !


1) Πες μας λίγα λόγια για σένα! Τι πρέπει να γνωρίζουμε για σένα;

Είμαι ο Παναγιώτης Παγωνίδης, 37 ετών νέος, κάτοικος Κατερίνης. Σπούδασα Τεχνολογία Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών στην Λάρισα και έπειτα έκανα μεταπτυχιακό στο Αριστοτέλειο, με υποτροφίες και άριστα. Γνωρίζω 3 γλώσσες άπταιστα. Είμαι τυχερός και δουλεύω πλέον πάνω στο αντικείμενο μου και οπότε δεν βαριέμαι την ζωή μου όπως άλλοι, και ούτε έχω κάποια ανάγκη.

Τα αρχαία χρόνια ( 2001 και μετά ) στο internet ήμουν γνωστός στο ελληνικό anime και gaming community ως PangcX, και έπειτα καμιά 8αριά χρόνια μετά ως Cassiel το οποίο παραμένει ως ψευδώνυμο μου. To 1o ραντομιά από το όνομα μου και το Gamecube, και το 2ο από τον άγγελο του 7ου ουρανού που παρατηρεί την ανθρωπότητα σιωπηλά και κλαίει για την κατάντια της. Ναι βαθιές καταστάσεις ξέρω, αυτό κάνω και εγώ απλά δεν χάνω τον χρόνο μου να κλάψω κιόλας.

Είμαι πορωμένος με anime / manga / Ιαπωνία και ιαπωνικά videogames, και σε λίγο μικρότερο βαθμό με ταινίες και σειρές. Ήμουν πορωμένος και με το Cosplay, ιδιαίτερα όταν έκανα παλιά ο ίδιος Cosplays, αλλά όταν κατέληξε από χόμπι να γίνεται 20ωρη ημερήσια “απλήρωτη δουλειά” με τόσο φόρτο εδώ και πολλά χρόνια, well, δεν ήταν πια τόσο πώρωση για μένα και απλά μου ξέμεινε το “νοιάξιμο”. Αυτό το “νοιάξιμο” είναι ο βασικός και μόνος παράγοντας που με ώθησε και ωθεί σε διαφορετικό βαθμό όλα τα χρόνια να κάνω όλα όσα κάνω στον χώρο του Cosplay, είτε ως Cosplayers//GR, είτε ως Cassiel Cosplay Photography, είτε ως Παναγιώτης Παγωνίδης.

Τρέχω μια ζωή για όλους και για όλα, χωρίς να μου έχει προσφέρει απολύτως τίποτα προσωπικά όλο αυτό, μη ζώντας παράλληλα την ζωή μου, έχοντας παρατήσει και όλα μου τα χόμπι εδώ και μια δεκαετία ως και μέχρι πρόσφατα. Πλέον σταμάτησα να το κάνω γιατί πρέπει να την ζήσω επιτέλους και να κοιτάξω και εμένα έτσι για αλλαγή και φυσικά δεν το μετανιώνω.

Σε αντίθεση με το τι βλέπει ο κόσμος όλα αυτά τα χρόνια και τι εντύπωση δίνω, δεν είμαι κοινωνικό άτομο, δεν απολαμβάνω ιδιαίτερα να βρίσκομαι σε πολύ κόσμο, να τραβώ τα βλέμματα του κόσμου, να σπαταλώ χρόνο κάνοντας ανούσια πράγματα κτλ, αλλά προτιμώ την ησυχία μου κάνοντας αυτά που μου αρέσουν μόνος ή το πολύ με κανένα άτομο επιπλέον. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις όταν είσαι με καλή παρέα, αλλά αυτά τα χρόνια της νιότης πέρασαν.

StrawHat Phoebs ως Boa Hancock από One Piece

2) Αποτελείς ιδρυτή του Cosplayers//GR, της μιας και μοναδικής ελληνικής κοινότητας Cosplay. Πως προέκυψε, ποια είναι η ιστορία του και τι έχεις αναλάβει στα πλαίσια της ομάδας;

Το “Cosplayers//GR” αποτελεί το τελικό όνομα που δόθηκε το 2015 για την επισημοποίηση της δουλειά των παλιών και τωρινών μελών μας, ώστε να μπορούμε να κάνουμε, επίσημα πλέον όσα ήδη κάναμε, και απλά θεωρούνταν δεδομένα. Η δουλειά μας ξεκινά από το τέλος τους 2007, κάνοντας τα ίδια ακριβώς που κάναμε αυτά τα 13+ χρόνια. 100% πλήρης κάλυψη εκδηλώσεων και των Cosplays τους, καταγραφή πληροφοριών στατιστικών του χώρου, αρχείο υλικού χώρου κτλ. Έπειτα το 2011 πέρασε στην διαχείριση μας το Facebook Group “Cosplayer.gr” ( το οποίο μετονομάστηκε επίσης προφανώς σε Cosplayers//GR το 2015 ) το οποίο με πολύ επιμονή και δουλειά από την μεριά μου και έπειτα μεριά της ομάδας, μετατράπηκε από μια νεκρή ομάδα 300 ατόμων στην μοναδική κοινότητα του ελληνικού Cosplay σχεδόν 8000 ατόμων που είναι σήμερα, όπου μπορούσε ( και μπορεί ) κανείς να ενημερωθεί άμεσα και πλήρως για τα πάντα γύρω από το ελληνικό Cosplay και να βρει σχεδόν όλους τους φίλους του είδους. Την ίδια χρονιά άνοιξε και το κανάλι μας στο Youtube, το οποίο πλέον αποτελεί το 2o μεγαλύτερο στον κόσμο σε ποσότητα υλικού Cosplay με 810+ ελληνικά βίντεο Cosplay ( συν playlists 200+ τρίτων ). Τέλος ακολούθησαν μετά την επισημοποίηση μας, τα Facebook Page, Twitter και Instagram. To 1o χάρη στην δουλειά της ομάδας μας, καθώς και με την συνεισφορά άλλων φωτογράφων για την κάλυψη των μερικών κενών, αποτελεί το 100% πλήρης αρχείο κάλυψης όλων των υπαρκτών ελληνικών εκδηλώσεων & μαζικών φωτογραφήσεων Cosplays της Ελλάδας, με 180.000+ φώτο, με 17.000+ Cosplays ανάμεσα τους, σχεδόν όλα όσα εμφανίστηκαν σε αυτά κατά την διάρκεια 15 ετών ελληνικού Cosplay. Τέλος πριν 3 μήνες άνοιξε έπειτα από χρόνια δουλειάς η μοναδική ιστοσελίδα μας, όπου πλέον επιτέλους, πέρα από μνήμη μου και τον υπολογιστή μου, μπορεί να βρει ο καθένας όλη την ιστορία, στατιστικά, όλα τα ψηφιακά / έντυπα άρθρα, σελίδες Cosplayers, φωτογράφους Cosplay, διοργανωτές Cosplay, βίντεο, όλες τις εκδηλώσεις, συνεντεύξεις, οδηγό αγοράς, επερχόμενες εκδηλώσεις, όλα τα νέα του χώρου και οτιδήποτε υπήρξε και θα υπάρξει ποτέ αναφορικά με το ελληνικό Cosplay. Αποτελεί την κληρονομιά μας στον χώρο και κάτι μοναδικό στο είδος του στον κόσμο και το συνονθύλευμα τρελής πολυετής δουλειάς, χωρίς ανάλογο συνειδητό κοινό για να κατανοήσει και εκτιμήσει κάτι τόσο μοναδικό δυστυχώς.

Ο δικός μου ρόλος είναι λίγο πολύ – τα πάντα -. Εκτός από θέματα προώθησης υλικού και εκδηλώσεων, διαχείρισης των μέσων μας, και μέχρι και πέρυσι, φυσικής παρουσίας μας σε εκδηλώσεις ( κάλυψη, καταγραφή και υποχρεώσεις booth ), που είναι κοινά για όλα τα μέλη της ομάδας που πέρασαν από αυτή ( προφανώς και από μένα οπότε ), λίγο πολύ όλα όσα ανέφερα πάνω έγιναν από την μεριά μου. Πράγμα παρανοϊκό αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε συνολικά για δουλειά που θα έπρεπε να είχε γίνει από τουλάχιστον καμιά 10αριά άτομα όλα αυτά τα χρόνια. Πέρα από όλα αυτά φυσικά στις ευθύνες μου επιπλέον περιλαμβάνεται οτιδήποτε αφορά τα μέσα μας ( νέα, άρθρα, συντήρηση αρχείων φώτο, βίντεο, πληροφοριών και στατιστικών του χώρου κτλ ), προώθηση εκδηλώσεων και συνομιλίες με διοργανωτές, ενώ παλιότερα και διοργάνωση των περίπου 90 μαζικών εξωτερικών φωτογραφήσεων και  περίπου 45 Anime / Cosplay Meetings μας,  στήσιμο του booth μας σε εκδηλώσεις, και γενικά είναι άπειρα και δεν γίνεται να τα θυμάμαι όλα πλέον.

Lexi Kp ως Tifa Lockhart από Final Fantasy VII
Mary Chan Cosplay & Photography ως Sonico από Super Sonico

3) Πότε και πως ξεκίνησες την ενασχόληση σου με την φωτογραφία; Πως απέκτησες τις γνώσεις σου πάνω στην φωτογραφία και τι είδους φωτογραφήσεις έκανες;

Ξεκίνησα με την φωτογράφηση στις 25 Απριλίου 2009 και σταμάτησα στις 1 Μαρτίου 2020. Δεν θυμάμαι τον λόγο που ξεκίνησα. Μάλλον ήταν μέσα στο κλίμα του ενθουσιασμού τότε που ζούσα, έχοντας κάνει ο ίδιος 6 Cosplays ως εκείνη την στιγμή, οπότε μάλλον θα είπα “γιατί όχι”, εφόσον δεν ήμουν και ο μόνος. Οπότε απλά το έκανα. Από εκεί και έπειτα ακολούθησαν 11 σχεδόν χρόνια, με 9050+ φωτογραφισθέντα Cosplays σε 152 εκδηλώσεις και 105 εξωτερικές ατομικές / μαζικές φωτογραφήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και άλλα 1950+ Cosplays σε μερικά Conventions του εξωτερικού. Με απλά λόγια 1 στα 2 Cosplays που υπήρξαν ποτέ στην Ελλάδα έχουν φωτογραφηθεί από μένα. Στο σύνολο αυτό, προσθέτουμε και την 100% πλήρη κάλυψη όλων των εκδηλώσεων αυτών, όσο αφορά το περιεχόμενο τους, καθώς και βιντεοσκόπηση αυτών αλλά και όλων των παρόντων Cosplays. Μιλάμε για υπέρ τρελή ποσότητα δουλειάς συνολικά και δεν νομίζω να υπάρχει κανείς στον χώρο που να την πλησιάζει ποσοτικά, και δεν μιλάω μόνο για Ελλάδα όπου σίγουρα δεν υπάρχει. Πόσο μάλλον όταν ουδέποτε δεν ανέβηκε ποτέ τίποτα χύμα χωρίς επεξεργασία ( σε σημείο που μεγάλο μέρος επεξεργασίας άλλων το έκανα επίσης εγώ, χωρίς να αναφέρουμε και την επεξεργασία όλων των βίντεο εκ μέρους μας ), κάνοντας το ήδη χρονοβόρο, κάτι πολύ παραπάνω από απλά υπερβολή.

Τις γνώσεις μου στην φωτογράφηση και στην επεξεργασία τις απέκτησα από μόνος. Είμαι δηλαδή αυτοδίδακτος. Τις λήψεις μέσω της πρακτικής εφαρμογής, ενώ την επεξεργασία όσο αφορά τα προγράμματα από προτάσεις μερικών άρθρων και απλά μετά πολυετή πειραματισμό. Σίγουρα αν υπήρχε κανείς να μου δείξει εξαρχής όλα αυτά όπως έκανα εγώ σε φωτογράφους τους χώρου που ακολούθησαν, να έφτανα πιο γρήγορα στο επίπεδο που με ικανοποιούσε προσωπικά. Το ίδιο όσο αφορά και εξοπλισμό που μπορούσα να έχω, όπου τότε το θέμα ήταν ως και πρόσφατα καθαρά οικονομικό. Φυσικά αυτό δεν με εμπόδισε ποτέ να κάνω παπάδες με όσα διέθετα και γνώριζα.

StrawHat Phoebs ως Shirahoshi από One Piece

4) Θεωρείς την ενασχόληση σου με την φωτογραφία ως ένα χόμπι ή ως κάτι πιο σοβαρό; Πως καθορίζει αυτό τον τρόπο του φωτογραφίζεις;

Δεν το θεωρώ ούτε χόμπι, ούτε σοβαρό. Δεν είναι χόμπι γιατί κατέληξε να είναι κάτι που μου έτρωγε όλη την ζωή λίγο πολύ με τον ατελείωτο φαύλο κύκλο 11 ετών του “κάλυψη εκδήλωσης, επεξεργασία, ανέβασμα, προώθηση υλικού και της επόμενης εκδήλωσης, και πάμε πάλι από την αρχή”. Δεν το θεωρώ σοβαρό γιατί δεν είναι κάτι που καθόρισε οτιδήποτε στην ζωή μου και αν δεν με ένοιαζε περισσότερο από τον καθένα ο χώρος του Cosplay, η εξέλιξη του και η διάδοση του (  που έτσι και αλλιώς κάναμε ως Cosplayers//GR, 13+ χρόνια τώρα ) απλά θα το είχα παρατήσει από την αρχή. Ε και πλέον το παράτησα επιτέλους, εφόσον δεν είναι κάτι που απολάμβανα χρόνια πλέον λόγω του πάνω φαύλου κύκλου.

Το ότι δεν το θεωρώ σοβαρό δεν αποτέλεσε ποτέ όμως κριτήριο να μην δρω ως να είναι “do or die” η κατάσταση, δίνοντας πάντα πάνω από το 100% που μπορούσα να δώσω ανά περίπτωση, ακόμα και να μην χρειαζόταν ή άξιζε καν.

Adventurer Photography ως Ken Masters από Street Fighter II
Kiiyo Agapi ως Celty Sturlusοn από Durarara!!

5) Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς συγκεκριμένα με την φωτογράφηση Cosplays. Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με το θέμα; Σε τι πιστεύεις διαφέρει αυτή από άλλα θέματα φωτογράφησης;

Ο μόνος λόγος που ασχολήθηκα με την φωτογράφηση Cosplays είναι τα Cosplays με τα οποία έχω επαφή από την αρχή σχεδόν του ελληνικού Cosplay, αρχές 2008, καθώς ήμουν και ο ίδιος Cosplayer. Το ότι κάλυπτα και επιπλέον και τις εκδηλώσεις που τα περιλάμβαναν ήταν απλά bonus στα πλαίσια, αρχικά είτε της παρέας και καλοπέρασης μου ( στα πάρτι ), είτε ως χορηγοί επικοινωνίας ως Cosplayers//GR ( στα conventions ). Ποτέ δεν με ενδιέφερε άλλο θέμα πέρα από το Cosplay ως θέμα φωτογραφίας και αντικειμενικά ούτε καν η ίδια η φωτογραφία σαν αντικείμενο. Δεν το θεώρησα ποτέ ως χόμπι μου, αλλά ως μια ενασχόληση η οποία στην πορεία έγινε “αναγκαστική” για την αποτελεσματική προώθηση του χώρου του Cosplay. Ως θέμα δεν διαφέρει σε κάτι από μια λήψη πορτραίτου ή κάποια ολόσωμη λήψη, πέρα από το ότι ο εικονιζόμενος φοράει στολή ενός φανταστικού χαρακτήρα.

StrawHat Phoebs ως Konan από Naruto Shippuden

6) Τι είδους χαρακτήρες, πηγές ή τύποι φωτογράφησης ήταν της προτίμησης σου όσο αφορά την φωτογράφηση Cosplays; Οι επιλογές αυτές βασιζόταν σε προσωπικά ενδιαφέροντα, και αν ναι, πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το καθένα από αυτά; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου χαρακτήρες Cosplay που έχεις φωτογραφήσει μέχρι στιγμής;

Δεν υπήρχε ποτέ κάποια προτίμηση από την μεριά μου κατά την φωτογράφηση Cosplays. Δεν με ενδιέφερε ποτέ και για κανένα λόγο ποιος είναι ο άλλος, τι είναι, από που έρχεται και οι πεποιθήσεις του. Όποιος και να ήταν, ότι και να ήταν, είτε αξίζει, είτε όχι, πήγαινα, ρωτούσα, έβγαζα ( ή όχι ), σημείωνα το Cosplay και αμέσως στον επόμενο. Μια δουλειά υπήρχε να κάνω και την έκανα. Ούτε είχε κάποια σημασία τι φορούσε κανείς. Δεν ήμουν εκεί για να κάνω επιλεκτική φωτογράφηση. Αυτό που πάντα με ένοιαζε ήταν η πλήρη φωτογράφηση όλων των παρόντων Cosplays. Και δρώντας όπως θα δρούσε κάθε σωστός επαγγελματίας ( άσχετα αν δεν ήμουν και ούτε θα ήθελα να είμαι ποτέ, από την άποψη να πληρώνομαι ), έκανα ότι έπρεπε να γίνει, αγνοώντας όλα αυτά τα ανούσια κριτήρια.

Φυσικά από εκεί και πέρα είχα αγαπημένους χαρακτήρες αλλά δεν μπορώ να πω ότι ήταν και ιδιαίτερα πολλοί. Ίσως λόγω ηλικίας δεν με καίνε τόσο χαρακτήρες ώστε να τρελαίνομαι όσο οι μικρότερες ηλικίες για αυτούς. Πάντα βέβαια μου έδιναν ένα μεγαλύτερο χαμόγελο χαρακτήρες από το One Piece, το οποίο είναι το αγαπημένο μου anime. Που είναι και ο λόγος που ανάμεσα στις ελάχιστες – ατομικές – φωτογραφήσεις που πρόλαβα να κάνω, αυτές που αφορούσαν το One Piece, σίγουρα τις θεωρώ τις πιο αγαπημένες μου.

Από τύπους φωτογράφησης, έχω περάσει μαζικά από όλα τα είδη. Ατομικές και μαζικές εξωτερικές φωτογραφήσεις, φωτογραφήσεις με άσπρο / μαύρο πανί, φωτογραφήσεις εντός εκδηλώσεων, σπίτι, βουνό, θάλασσα, πόλη, πάρκο, λίμνη, και ότι άλλο υπάρχει και ξεχνώ. Πάντα προτιμούσα τις εξωτερικές φωτογραφήσεις, καθώς πάντα οδηγούσαν σε ανώτερο τελικό αποτέλεσμα καθώς και εντός θέματος, και για να πω την αλήθεια δεν προτιμώ καθόλου τους άλλους τύπους άσχετα αν οι συνθήκες λόγω εκδηλώσεων τους έκαναν τους πιο συνηθισμένους ποσοτικά. Και σίγουρα δεν προτίμησα γυμνό, ούτε ασχολήθηκα με φωτογραφήσεις όπου το μόνο κομμάτι που φοράει κανείς είναι καμιά περούκα και κανένα εξάρτημα. Δεν υπάρχει κοστούμι, σημαίνει δεν είναι cosplay, άρα βρίσκονται εκτός φάσματος ενδιαφέροντος μου κάτι τέτοια.

Jo Mandy Baggins ως Rey από Star Wars: Episode VII: The Force Awakens
Maria Pol ως Nidalee από League of Legends

7) Τι εξοπλισμό χρησιμοποιούσες ανά περίσταση όταν φωτογραφίζεις Cosplays και πόσο σημασία έχει αυτός στο τελικό αποτέλεσμα; Πόσο σημασία πιστεύεις ότι έχει στο τελικό αποτέλεσμα η αντίστοιχη γνώση επεξεργασίας φωτογραφιών;

Ξεκίνησα το 2009 αρχικά με μια απλή ψηφιακή. Έπειτα μερικά χρόνια μετά πήρα μια ακριβή ψηφιακή και βελτιώθηκε κάπως το αποτέλεσμα στις φώτο και στο βίντεο. Έπειτα το 2014 κατάφερα και πήρα την πρώτη μου DSLR και εκεί υπήρξε συγκριτικά θεαματική αύξηση στο οπτικό αποτέλεσμα. Τέλος το 2018 πήρα μια καλύτερη Micro 4/3 με κορυφαίο φακό που έκανε πιο απλή την λήψη φωτογραφιών ανάλογης ποιότητας και που εκτόξευσε τα βίντεο στα όρια με 4Κ/60fps. Λίγο πριν αποφασίσω ότι ήταν καιρός να σταματήσω με αυτή την ενασχόληση και να κοιτάξω επιτέλους την ζωή μου, ήμουν ένα βήμα από το να πάρω την καλύτερη και νεότερη full frame και αντίστοιχο καλύτερο prime lens, αλλά δεν έφτασα ως εκεί τελικά και έκανα καλύτερη χρήση των ~8.000 ευρώ που θα πετούσα για να “βγάζω Cosplays”.

Χωρίς επεξεργασία στις φώτο δεν πας πουθενά. Τόσο σημαντικό είναι. Φυσικά μπορεί να μην χρειάζεται σε μερικές περιπτώσεις, αλλά σχεδόν πάντα καταλήγεις με μια καλύτερη φώτο ακόμα και με λίγη επεξεργασία. Πόσο μάλλον όταν το επεκτείνεις και βάζεις την φαντασία σου κάνοντας photo manipulation αντικαθιστώντας μέρη της με φαντασία από τον κόσμο του χαρακτήρα που απεικονίζουν.

StrawHat Phoebs ως Sakura Haruno από Naruto

8) Πως κατέληξες να καλύπτεις εντατικά εκδηλώσεις Cosplays και ποιες εμπειρίες αποκόμισες από αυτό μετά από τόσο καιρό;

Αρχικά επειδή περνούσα καλά στα παλιά χρόνια και επειδή δεν είχε και τίποτα ιδιαίτερα να καλύψεις πέρα από μερικές δεκάδες Cosplays και ουσιαστικά μια μεγάλη παρέα στα πάρτι. Έπειτα ανεπίσημα και μετά σταδιακά επίσημα ως Cosplayers//GR στον ρόλο χορηγού επικοινωνίας και έπειτα και ως επίσημοι φωτογράφοι Cosplays εκδηλώσεων. Οι εμπειρίες μου από όλο αυτό είναι ότι αν έχεις σκοπό να μην είσαι επιλεκτικός και να μην βγάζεις μόνο ότι σου αρέσει, τότε ετοιμάσου για ένα ολόκληρο κόσμο πόνου και θυσίας που μόνο μεγαλώνει όσο περνά ο καιρός και αυξάνονται παράλληλα οι εκδηλώσεις. Φυσικά δεν γνωρίζω κανέναν άλλο πέρα από τα παλιά και τωρινά μέλη του Cosplayers//GR που να το έκανα ποτέ αυτό, που είναι και ο βασικός λόγος που σταματήσαμε όλοι σταδιακά ο ένας μετά τον άλλο μετά από πολλά χρόνια, οπότε δεν μπορεί να το καταλάβει κανείς άλλος αυτό αντικειμενικά, πόσο επίπονο είναι.

Αθηνά ως Lucy από Elfen Lied
KanjiX ως Kalista από League of Legends

9) Πέρα από την φωτογράφηση ασχολήθηκες και με την βιντεοσκόπηση σε εκδηλώσεις και φωτογραφήσεις. Τι μοτίβο λήψης ακολουθείς στα βίντεο σου και τι περιεχόμενο περιλαμβάνουν αυτά;

Σε κάθε εκδήλωση υπήρχαν οι εξής στόχοι για βιντεοσκόπηση, οι οποίοι είναι ίδιοι με αυτούς της φωτογράφησης. 100% κάλυψη περιεχομένου εκδήλωσης & 100% κάλυψη παρόντων Cosplays. Άρα 2 βίντεο τουλάχιστον. Σε περίπτωση που υπήρχαν Cosplay Διαγωνισμοί / Parades / Shows / Workshops / Panels, από 1 βίντεο για κάθε κατηγορία επιπλέον. Σε μικρές εκδηλώσεις υπήρχε περίπτωση σπάνια να ενωθούν όλα αυτά σε ένα βίντεο αν δεν είχε μεγάλη διάρκεια, αλλά συνήθως δεν γινόταν αυτό. Τώρα το μοτίβο λήψης άλλαζε και εξελισσόταν μόνιμα, αλλά ο σκοπός ήταν πάντα ένας, να φανεί όλο το περιεχόμενο μιας εκδήλωσης και επίσης κάθε Cosplay ολόκληρο, από την κορυφή ως τα νύχια. Οπότε γινόταν και η λήψη με αντίστοιχους τρόπους.

StrawHat Phoebs ως Shirahoshi από One Piece

10) Έχεις ασχοληθεί με την φωτογράφηση Cosplays στην Αθήνα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη. Υπήρξε κάποια διαφορά που σου έκανε εντύπωση ανάμεσα στις δύο περιοχές όσο αφορά τα Cosplays και τις σχετικές εκδηλώσεις;

Να πω την αλήθεια δεν υπάρχει διαφορά, πέρα από το ότι στην Αθήνα οι εκδηλώσεις πλέον είναι πιο μεγάλες και πιο πολλές εδώ και μερικά χρόνια. Είτε αυτό αφορά περιεχόμενο, είτε αριθμό Cosplays. Στην Θεσσαλονίκη αντιθέτως ο αριθμός των εκδηλώσεων μειώθηκε δραματικά, όπως και ο αριθμός των Cosplays ελαφρά, και ότι αυτό φέρνει μαζί του.

Dimitris Papadopoulos Photography ως Leon S. Kennedy από Resident Evil 2
DjPyro Droso ως Spider-Man από Marvel

11) Η θεματολογία και το μέγεθος μιας εκδήλωσης αποτέλεσε ποτέ για σένα κριτήριο επιλογής κάλυψης αυτής; Ποιες θα έλεγες ότι ήταν μέχρι στιγμής οι αγαπημένες σου εκδηλώσεις;

Όχι ποτέ. Και αυτό γιατί όταν πλέον είχαν ξεκινήσει να γίνονται conventions στην Ελλάδα, τα οποία περιείχαν Cosplays, είχε ήδη καταλήξει  η κάλυψη και φωτογράφηση Cosplays που επιτελούσα σε αυτές να αποτελεί μια πολλαπλών ημερών ολοήμερη “δουλειά”, η οποία ουδέποτε μου άφησε ελεύθερη στιγμή να ζήσω καμιά από αυτές τις εκδηλώσεις ως “επισκέπτης”, να περάσω καλά και να ασχοληθώ με όλα όσα παρέχει η καθεμιά. Επομένως βρισκόμουν σε όλες τις εκδηλώσεις στα πλαίσια του Cosplayers//GR, πρώτα ανεπίσημα και έπειτα επίσημα, όπου “έπρεπε” να κάνω μια δουλειά. Επομένως ποτέ δεν αποτέλεσε το θέμα μιας εκδήλωσης κριτήριο επιλογής, εφόσον έτσι και αλλιώς θα ήμουν εκεί.

Επομένως δεν μπορώ να διαλέξω αγαπημένες, καθώς δεν τις έζησα ποτέ ως επισκέπτης. Αλλά με βάση όσες έζησα και όπου περνούσα καλά, οι αγαπημένες μου εκδηλώσεις αντικειμενικά ήταν τα παλιά Anime / Cosplay πάρτι της εποχής 2008-2011, πριν αρχίσει σταδιακά ο μεγάλος φόρτος δουλειάς που όλο αυξανόταν ανεξέλεγκτα. Τότε ζούσαμε τα δικά μας “τριήμερα” στην Θεσσαλονίκη με την μία μέρα “Pre-Cosplay Party Photoshooting” και έπειτα Anime / Cosplay Party ως τα ξημερώματα, την επόμενη το καθιερωμένο After Party Animeeting και σερί ξενύχτι με φαγητό, παιχνίδια καρτών και γενικά οτιδήποτε προκύψει ως τα ξημερώματα της τρίτης μέρας. Εκείνες τις εμπειρίες τίποτα δεν θα τις ξεπεράσει ποτέ.

Geo Kuromi ως Elsa ( Zach Fischer Illustration Fanart ) από Frozen

12) Τι σε οδήγησε εν τέλη να αποχωρίσεις από την συνεχόμενη κάλυψη εκδηλώσεων Cosplays;

11 χρόνια σχεδόν φωτογράφησης του 100% κάλυψης εκδηλώσεων και παρόντων Cosplays αυτών, όπου μετά τα πρώτα χρόνια και έπειτα κατέληξε να είναι απλά μια σταδιακά αυξανόμενη “απλήρωτη δουλειά” που απαιτούσε την απόλυτη θυσία ολόκληρης της ζωής μου, είτε κοινωνικής, είτε ελεύθερο χρόνο, είτε χόμπι, είτε οτιδήποτε, ακόμα και τον καθημερινό ύπνο μου ( 3-4 ώρες την μέρα ήταν το συνηθισμένο ) με τον φαύλο κύκλο που ανέφερα πιο πάνω. Η φωτογραφία δεν ήταν ποτέ ούτε χόμπι, ούτε σοβαρό θέμα για μένα όπως είπα πάνω επίσης. Έχοντας πρακτικά χαραμίσει τόσα χρόνια σε όλο αυτό για να προχωρήσει ο χώρος αυτός μπροστά, χωρίς το παραμικρό όφελος ή απολαβή, το “νοιάξιμο” μου για τον χώρο αυτό, ήταν το μόνο που με ωθούσε να συνεχίζω θυσιάζοντας την ζωή μου. Βασανίζοντας οπότε με αυτό τον τρόπο τον εαυτό μου για τόσα πολλά χρόνια, κάποια στιγμή έφτασε το σημείο που είπα ότι φτάνει πλέον. Η καραντίνα αποτέλεσε ιδανικό παράγοντα για αυτό, με την παύση των εκδηλώσεων, καθώς μου έδωσε την ευκαιρία να θυμηθώ όλα όσα είχα ξεχάσει όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή όλα όσα στερήθηκα. Βλέποντας παράλληλα και μερικές συμπεριφορές τσίρκου από μερικούς σε αυτό τον χώρο, εν τέλη μου δόθηκε το τελικό σπρώξιμο να ξεπεράσω τα δεσμά του “νοιαξίματος” μου, που με κρατούσε δέσμιο σε όλο αυτό τον φαύλο κύκλο, και να κάνω αυτό που έπρεπε να κάνω για μένα πολλά χρόνια πιο πριν. Και δεν μετανιώνω στιγμή και είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούσα να είχα κάνει.

Που επίσης είναι και ο λόγος, πέρα από την καραντίνα που επιτέλους έπειτα από πολλά χρόνια κατάφερα να ολοκληρώσω την ανεπανάληπτη ιστοσελίδα μας που είναι η εγκυκλοπαίδεια όλου του ελληνικού Cosplay και των 15 ετών αυτού, χωρίς την παραμικρή παράληψη, αποτελώντας κάτι μοναδικό στον κόσμο στο είδος του για μια χώρα. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και ο συνάδελφος μου στην ομάδα Δημήτρης Παπαδόπουλος ( Dimitris Papadopoulos Photography ) είχε εξίσου κουραστεί αντίστοιχα με αυτή την κατάσταση κατά τα 6 χρόνιά που φωτογράφησης στον χώρο του Cosplay, καταλήξαμε ότι η στροφή αποκλειστικά στο διαδικτυακό κομμάτι ήταν πλέον μονόδρομος και ότι προσφέραμε υπεραρκετά σε φυσικό επίπεδο σε όλο αυτό τον χώρο,  παλιά και τωρινά μέλη, εδώ και 13+ χρόνια, εξελίσσοντας τον στην σημερινή του μορφή.

StrawHat Phoebs ως Boa Hancock από One Piece

13) Τι αποτέλεσμα επιδίωκες στις εξωτερικές φωτογραφήσεις Cosplay που πραγματοποιούσες και τι είναι αυτό που καθόριζε την επιλογή της τοποθεσίας και ώρας πραγματοποίησης αυτών;

Στις λίγες ατομικές φωτογραφήσεις που κατάφερα να κάνω όλα αυτά τα χρόνια επιζητούσα την θεματική αναπαράσταση σκηνών από την πηγή του χαρακτήρα. Και αν αυτό δεν ήταν εφικτό τότε έστω το θεματικό περιβάλλον. Επομένως αντίστοιχα με αυτό γινόταν και η επιλογή των περιοχών. Αναφορικά με την ώρα, η ουσία πάντα ήταν να είναι μέρα και έπειτα φυσικά εκμεταλλευόμουν όλη την διάρκεια της αντίστοιχα και όχι μόνο μερικές ώρες.

Στις 80+ μαζικές εξωτερικές μαζικές φωτογραφήσεις του Cosplayers//GR που γινόταν παράλληλα με εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη ( αλλά και τις μερικές στην Αθήνα ) η τοποθεσία σχεδόν πάντα ήταν ίδια, το Πάρκο ΧΑΝΘ, που κάλυπτε όλες μας τις ανάγκες για τέτοια μεγάλη ποικιλομορφία Cosplays, άσχετα αν οι ώρες δεν βόλευαν μερικές φορές οι οποίες εξαρτιόταν από τις εκδηλώσεις που συνόδευαν. Πλέον τα τελευταία χρόνια το Πάρκο ΧΑΝΘ κατέληξε ακατάλληλο με τις αλλαγές που έγιναν σε αυτό, ενώ οι εκδηλώσεις μειώθηκαν δραματικά στην Θεσσαλονίκη και επομένως δεν γίνονται πλέον μαζικές εξωτερικές φωτογραφήσεις εκ μέρους μας έπειτα από 9 συνεχόμενα χρόνια.

Xenia Daisuki ως Morrigan Aensland από Cross Edge

14) Είσαι ικανοποιημένος γενικά με την ανταπόκριση του κόσμου πάνω στην δουλειά σου ως φωτογράφος όλα αυτά τα χρόνια;

Σίγουρα όχι. Και αυτό το λέω αναλογικά μόνο. Ποσοτικά ναι, αλλά όταν παράγεις ένα τόσο – τεράστιο – έργο ανά εκδήλωση, ποτέ μα ποτέ όση ανταπόκριση και να έχει, όσα άπειρα καλά λόγια και να έλαβες και ακόμα και ενώ πάντα είχε την μεγαλύτερη ανταπόκριση από οτιδήποτε στον χώρο μας, ποτέ δεν θα είναι αρκετό – αναλογικά – με το μέγεθος του έργου. Αν η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ανάλογη με το μέγεθος αυτού, τότε όλα αυτά τα χρόνια θα ήξεραν δεκαπλάσιοι για τον χώρου του Cosplay. Τέλος, πάντα υπήρχαν μερικά μετρημένα άτομα εκτός τόπου και χρόνου ( και χώρου ) που με την τοξικότητα τους εκθέτουν τον χώρο παντού, και που ποτέ δεν αποτέλεσαν αντικείμενο απασχόλησης μας σε όσα κάνουμε γιατί δεν έχει νόημα να ασχολείσαι με μερικές βελόνες στα άχυρα όταν ασχολείσαι απεναντίας με την εξέλιξη και επέκταση ενός χώρου με όσα κάνεις.

StrawHat Phoebs ως Nico Robin από One Piece

15) Εκτός από φωτογράφος Cosplay υπήρξες ο ίδιος επίσης και Cosplayer. Πότε και πως ξεκίνησες την ενασχόληση με το Cosplay και τι σε ώθησε να ασχοληθείς με αυτό; Ποιο ήταν το πρώτο Cosplay σου; Τι σου πρόσφερε το Cosplay όλα αυτά τα χρόνια;

Ξεκίνησα ως Cosplayer στις 03 Οκτωβρίου 2008 στο 5ο Sakura Syndrome Japan & Anime Party, την 5η εκδήλωση Cosplay της Θεσσαλονίκης. Έχοντας επισκεφτεί πιο πριν τα δύο προηγούμενα ως anime fan που ήμουν, ενθουσιάστηκα με τα παρόντα Cosplays και δεν άργησα να αποφασίσω να κάνω το ίδιο, κάνοντας ως πρώτο τον Sagara Sanosuke από Rurouni Kenshin. 19 Cosplays μετά, άπειρη δουλειά πάνω τους, ανεπανάληπτες εμπειρίες, πολύ καλοπέραση και να πω, και τις καλύτερες στιγμές στην ζωή μου, σταματώ το Cosplay στις 1 Απριλίου 2011, ακριβώς πριν ασχοληθώ πιο σοβαρά με την φωτογράφηση Cosplays και έπειτα λόγω έλλειψης χρόνου και χρημάτων να μην μπορώ να ασχοληθώ ξανά με την δημιουργία Cosplays. 17 Μαρτίου 2019 κάνω και ένα έτοιμο 20o Cosplay για τις ανάγκες εκδήλωσης.

Πλέον δεν νομίζω να κάνω ξανά Cosplay, καθώς έχω κουραστεί πολύ όλα αυτά τα χρόνια από τον έργο της ομάδας μας, και προτιμώ να κάνω αυτά που απολαμβάνω παρά να δουλέψω πάλι πάνω σε οτιδήποτε, πέρα από την δουλειά μου και της τις απαιτήσεις του Cosplayers//GR. Δεν έχω πλέον ούτε την όρεξη ούτε την έμπνευση, άσχετα αν σε διαφορετική περίπτωση θα είχα άπειρα Cosplays στο wishlist. Δεν φτάνει η ζωή για τα πάντα, οπότε κάνουμε τις επιλογές που είναι για το καλύτερο μας.

Jamal ως Junkrat από Overwatch

16) Τι είδους χαρακτήρες, πηγές ή τύπο Cosplays επιλέγεις στα Cosplay σου; Οι επιλογές αυτές βασίζονται επίσης σε προσωπικά ενδιαφέροντα, και αν ναι, πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με αυτά;

Anime / Manga και ιαπωνικά videogames. Οι χαρακτήρες που έκανα πάντα είτε με αντιπροσωπεύουν ως άτομο, είτε έχουν κάποιο, φανερό ή κρυφό, χαρακτηριστικό του χαρακτήρα μου, οπότε δεν επέλεξα ποτέ κάτι στην τύχη απλά και μόνο επειδή μου αρέσει η εμφάνιση του ή επειδή είναι δημοφιλής. Έκανα δηλαδή ακριβώς ότι μου αρέσει. Με videogames ξεκίνησα να ασχολούμαι από τα 8 μου αν θυμάμαι καλά, με το Game Boy, ενώ με τα anime / manga, σαν γνώση του τι είναι, από τα 12 μου ενώ έπειτα σοβαρά στα 19 μου, με την αρχική εξάπλωση του internet το 2001 έχοντας την μέγιστη παρουσία στα πρώτα τότε ελληνικά anime fora, και όχι μόνο.

Oliver Strange ως Holy Spirit of Water από Aion
Erinto ως Link από The Legend of Zelda: Breath of the Wild

17) Ποια είναι τα αγαπημένα σου Cosplays από όσα έχεις κάνει και γιατί; Ποιοι χαρακτήρες σου θεωρείς ότι είχαν περισσότερη πέραση στον κόσμο; Ποιον χαρακτήρα θέλεις να κάνεις περισσότερο στο μέλλον;

Όλα τα Cosplays μου ήταν αγαπημένα μου, αλλά περισσότερο από όλα ήταν τα επετειακά, δηλαδή όταν έκλεισα 1 χρόνο και 2 χρόνια αντίστοιχα ως Cosplayer. Captain Harlock ( Galaxy Express 999 ) και Link ( The Legend of Zelda: Twilight Princess ). Περισσότερη πέραση στον κόσμο; Λίγο πολύ όλα πιστεύω. Που είναι και ο λόγος που κέρδιζα σχεδόν πάντα στην ψηφοφορία κοινού καλύτερου Cosplay στα πάρτι. Αν ποτέ στο μέλλον κάνω ξανά Cosplay ( ποτέ δεν ξέρεις ) δεν θα έλεγα ότι έχω έναν μόνο που θα ήθελα να κάνω πολύ, αλλά ολόκληρη λίστα.

Brunnhildar ως Alucard από Hellsing

18) Ποιος είναι το πιο δύσκολο Cosplay που έχεις κάνει μέχρι στιγμής; Τι το καθιστά το πιο δύσκολο;

Σίγουρα ο Link από The Legend of Zelda: Twilight Princess. Σε αντίθεση με τους Link από άλλα μέρη της σειράς, αυτός ήταν γεμάτος με λεπτομέρειες, συν το Master Sword και Hylian Shield και ένα σύνολο από 10 όπλα / αντικείμενα του που είχαν κάνει επιπλέον. Αυτά το έκαναν παράλληλα και το ακριβότερο. Αλλά ακόμα πιο δύσκολο και εξίσου ακριβό ήταν της Zelda από το ίδιο παιχνίδι, που φόρεσε το άτομο που έκανε μαζί μου ντουέτο, το οποίο είχε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες και ήταν και το πρώτο Cosplay στην Ελλάδα αν θυμάμαι καλά όπου χρησιμοποιήθηκε και Craft Foam σε διάφορα μέρη του. Δύο ολόκληρους μήνες δουλειάς και κοντά 800 ευρώ συνολικό κόστος μετά, άξιζαν με το παραπάνω. Έχω κάνει και μερικά άλλα Cosplays για άλλα άτομα, αλλά δεν ήταν το κάτι δύσκολο.

Ailiroy ως Sophitia από Soul Calibur 4
Jo Mandy Baggins ως Bilbo Baggins από The Hobbit

19) Πως απέκτησες τις γνώσεις σου πάνω στην δημιουργία Cosplays και τι είδους Cosplay προτιμάς να φοράς;

Εντελώς αυτοδίδακτα. Δεν ζήτησα ποτέ από κανέναν βοήθεια, δεν έψαξα ποτέ στο internet για tutorials ( πέρα από την χρήση craft foam και ένα papercraft σχέδιο για τα 2 ετήσια μου ), δεν ήθελα κιόλας. Προτιμούσα να παρατηρώ ρούχα που είχα ώστε να μάθω μόνος να ράβω στο χέρι ή με μηχανή ( και έχω ράψει σχεδόν τα πάντα, είτε αντρών είτε γυναικών ), να βάζω την φαντασία μου να καλπάζει σχετικά με τι μπορώ να χρησιμοποιήσω από όσα έχω στην διάθεση μου ώστε να κάνω props όπως τα ήθελα και γενικά να έχω την ικανοποίηση ότι ναι αυτό το έκανα 100% μόνος χωρίς βοήθεια κανενός. Μόνο πράγματα που δεν υπήρχε περίπτωση να κάνω με κάποιο τρόπο ( οι βάσεις από δύο props που ήταν φτιαγμένα από ξύλο ), δεν έγιναν από εμένα, αλλά ολοκληρώθηκαν από μένα.

Ο τύπος των Cosplays που επέλεγα  βασιζόταν στο αν μου αρέσει κάποιος χαρακτήρας ως προσωπικότητα, χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία η στολή που φοράει. Φυσικά επιζητούσα παράλληλα την πρόκληση κάνοντας σταδιακά όλο και πιο δύσκολα, χωρίς να παραγκωνίζω και πιο απλά ενδιάμεσα.

Maggy Liana Cosplay ως Lust από Fullmetal Alchemist
Νίκος Καρασαρίδης ως Roy Mustang από Fullmetal Alchemist

20) Ποια είναι η άποψη σου αναφορικά με τα έτοιμα Cosplays; Αποτελούν μέρος του δικού σου συνόλου επίσης;

Φυσικά υπήρχαν ορισμένες περιπτώσεις όπου αγόρασα καναδυο Cosplays τα οποία ήταν εντελώς απλά και δεν είχα όρεξη αλλά και χρόνο να τα κάνω, καθώς προτιμούσα να υπάρχει πρόκληση, ενώ και το κόστος τους θα έβγαινε πολλαπλάσιο αν τα έκανα ο ίδιος, μιας και στην επαρχεία δεν είχα στην διάθεση μου ότι υλικό ζητούσα, πόσο μάλλον 10-13 χρόνια πριν.

Τα έτοιμα Cosplays αποτελούν πλέον μια απλή και εύκολη λύση για όποιον θέλει να μπει στον χώρο του Cosplay άμεσα χωρίς σκοτούρες ή που δεν έχει όρεξη, θέληση ή χρόνο να τα κάνει μόνος του. Δεν είναι λάθος. Είναι απλά επιλογές. Και ο καθένας επιλέγει αυτό που του αρέσει περισσότερο.

Raikoh Cosplay ως Jack Skellington από The Nightmare before Christmas
Σωτήρης A. ως Ezreal από League of Legends

21) Πόσος κόπος, χρόνος και χρήμα χρειάζεται συνήθως για την δημιουργία ενός Cosplay; Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο πλάνο και οι μέθοδοι που ακολουθείς για την δημιουργία ενός Cosplay; Πόσο σημαντικό είναι στο σύνολο αυτό το wig styling και make up;

Την εποχή που έκανα Cosplay, και ως κάτοικος επαρχίας, οι επιλογές ήταν απλά πενιχρές τότε. Είτε πλήρωνα υπερτιμημένα τα υφάσματα, είτε αναγκαζόμουν να πάω Θεσσαλονίκη για προμήθεια υλικών που δεν έβρισκα στην Κατερίνη, είτε έβαζα την φαντασία μου να πάει στα όρια με το να βρω τρελούς τρόπους να κάνω κάτι που δεν είχα άλλο μέσο και υλικά να κάνω αλλιώς. Φυσικά το τώρα διαφέρει με εκείνες τις εποχές και δεν θα ζήσει σήμερα κανείς κάτι ανάλογο πιστεύω.

Ο κόπος, χρόνος και χρήμα πήγαινε ανάλογα με την δυσκολία του κάθε Cosplay. Αρχικά ανέλυα τον χαρακτήρα παρατηρώντας κάθε λεπτομέρεια, σκεφτόμουν κάθε πιθανή μέθοδο που μπορούσα να σκεφτώ και κάθε πιθανό υλικό που μπορούσα να χρησιμοποιήσω, ώστε να διαλέγω ότι είναι καλύτερο, και έπειτα στρωνόμουν απλά στην δουλειά ζώντας ένα κύκλο “ κάνω Cosplay, πάω στο πάρτι με Cosplay, πάλι από την αρχή”, χωρίς ανάσα και πάντα οριακά χρονικά. Με την διαφορά ότι σε αντίθεση με την φωτογράφηση, εκείνο το απολάμβανα επειδή οι εμπειρίες που ζούσα στα πάρτι και ότι ακολουθούσε ήταν μοναδικές για μένα και αποτελούσα αντιστάθμιση στην ταλαιπωρία του να δημιουργείς ένα Cosplay.

Make up δεν χρησιμοποίησα ποτέ εκτός από όσες περιστάσεις επέβαλλαν σχέδια στο πρόσωπο ή στο σώμα. Wig styling, πέρα από το προτελευταίο μου Cosplay, όπου δεν βρήκα κάτι έτοιμο, δεν έκανα ποτέ, καθώς τις αγόραζα pre-styled.

Τέλος μπορεί να μην είναι μέρος του Cosplay αλλά πριν κάνω το πρώτο μου Cosplay, ξεσκίστηκα να χάσω 20 κιλά και έπειτα σταδιακά άλλα 10, ώστε να είμαι περισσότερο in character εμφανισιακά, πόσο μάλλον όταν to 1/3 από αυτά ήταν ημίγυμνα από την μέση και πάνω. Γενικά το Cosplay αποτέλεσε για μένα λόγο να χάσω κιλά με απλά λόγια.

Τάσος A. ως Kylo Ren από Star Wars: Episode VII The Force Awakens

22) Πως ένιωσες την πρώτη φορά που εμφανίστηκες δημόσια ή σε κάποια εκδήλωση με Cosplay. Περιέγραψε μας την εμπειρία σου.

Όπως ανέφερα δεν ήμουν και ούτε είμαι κοινωνικό άτομο, οπότε ήταν κάπως παράξενη αίσθηση να σε κοιτάνε όλοι σε ένα χώρο και στον δρόμο, πόσο μάλλον όταν έτυχε το πάρτι όπου πήγα με Cosplay για πρώτη φορά να έχει μονοψήφιο αριθμό Cosplays. Εν τέλη όλα μια ιδέα είναι, πέρασα παραπάνω από καλά, γνώρισα ακόμα περισσότερο κόσμο χάρη σε αυτό, βγήκα φωτογραφίες, και ακόμα και μετά το πάρτι οι εμπειρίες συνέχιζαν χάρη σε αυτό ακόμα και στον δρόμο για το σπίτι.

Βαγγέλης Γ. ως Death Gun από Sword Art Online
Άρης Αβραμίδης & Lazaros Koriatopoulos ως Red & Green Ranger από Power Rangers

23) Πως κατέληξες να επισκέπτεσαι εκδηλώσεις Cosplays και ποιες εμπειρίες αποκόμισες από αυτό;

Ως anime / manga fan που ήμουν είχα ακούσει για τα anime / japan / cosplay parties που είχαν ξεκινήσει να γίνονται στην Θεσσαλονίκη. Πήγα στο 3ο, μου άρεσε, ξεκίνησα το Cosplay, μου άρεσε περισσότερο, ο κόσμος αυξανόταν, ξεκινήσαμε και τις συνοδευτικές εξωτερικές μαζικές φωτογραφήσεις Cosplay στο Πάρκο ΧΑΝΘ, ξεκινήσαμε και τα After-Party Animeetings της επόμενης μέρας, το επεκτείναμε και με ξενύχτια και τις 2 μέρες και οπότε απλά ζούσαμε τις καλύτερες εμπειρίες μπορώ να πω. Γιατί να θες να λήψεις από κάτι τέτοιο οπότε;

Jane D ως Tyrande Whisperwind από World of Warcraft

24) Η θεματολογία και το μέγεθος μιας εκδήλωσης αποτέλεσε ποτέ για σένα κριτήριο επιλογής ένδυσης με Cosplays σε αυτές;

Όχι, γιατί δεν υπήρχε καν επιλογή στο θέμα όταν έκανα Cosplays. Υπήρχαν μόνο Anime / Japan πάρτι. Όχι ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αποτελούσε κριτήριο.

Gus Vatman ως Decim από Death Parade 

25) Θεωρείς ότι το Cosplay ως θέμα θα συνεχίσει μακροχρόνια να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας σου; Αν ναι, τι σχέδια έχεις για το μέλλον πάνω στον τομέα αυτό, τα οποία δεν έχεις καταφέρει ακόμα να πραγματοποιήσεις; Υπάρχει κάποιος μακροχρόνιος στόχος ή προσωπικό όνειρο που θέλεις να πετύχεις αναφορικά με αυτό;

Το Cosplay θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μου όσο αφορά το διαδικτυακό κομμάτι και αντίστοιχες υποχρεώσεις του Cosplayers//GR. Το φυσικό κομμάτι της ομάδας, η φωτογράφηση Cosplays και εκδηλώσεων εκ μέρους μου, η δημιουργία Cosplays από την μεριά μου, όλα αυτά αποτελούν παρελθόν όπως ανέφερα. Ότι σχέδια είχα για το μέλλον επομένως όσο αφορά εξωτερικές φωτογραφήσεις Cosplays, δημιουργία Cosplays, όπως και εκ μέρους της ομάδας στον φυσικό τομέα, όλα αυτά διαγράφτηκαν. Το μόνο που απομένει είναι η μακροχρόνια “ολοκλήρωση” του τεράστιου αριθμού παρουσιάσεων / συνεντεύξεων του Cosplayers//GR από όλους τους παράγοντες που συνέβαλλαν με το έργο τους έμπρακτα στην εξέλιξη του χώρου του Cosplay ( διοργανωτές και φωτογράφοι δηλαδή πρωτίστως ) και από εκεί και πέρα αυτό που πάντα κάναμε και θα κάνουμε επ’αορίστων, να αποτελούμε την μόνη πηγή πλήρης ενημέρωσης του ελληνικού Cosplay και την μόνη εγκυκλοπαιδική βάση / αρχείο όπου μπορεί κανείς να βρει τα άπαντα από τα 15+ χρόνια ελληνικού Cosplay.

ToshiCosp ως Tohru από Kobayashi-san Chi no Maid Dragon

26) Ποια είναι η άποψη σου, αναλογικά με το μέγεθος της Ελλάδας, όσο αφορά το πλήθος και το επίπεδο των ελληνικών Cosplays, αλλά και το επίπεδο των εκδηλώσεων όπου κάνουν την εμφάνιση τους αυτά; Ποια είναι η εξέλιξη τους που παρατήρησες με την πάροδο των ετών;

Οι εκδηλώσεις πιστεύω ότι πλέον βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και αντικειμενικά δεν περιμένω ότι μπορούν δεδομένου των συνθηκών,  του μεγέθους της χώρας και τον υποδομών να γίνουν μεγαλύτερες. Φυσικά αυτές πλέον περιορίζονται στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη ( ενώ παλιότερα υπήρχαν μικρές εκδηλώσεις και σε άλλες 11 πόλεις ), και πέρα από ένα ετήσιο πάρτι ανά πόλη, τα πάρτι και κάθε τύπου μικρότερη εκδήλωση που υπήρχε παλιά απλά εξαφανίστηκε, καθώς ο κόσμος στράφηκε σχεδόν εξολοκλήρου στα conventions. Πράγμα που δεν είναι κακό μεν, καθώς η Ελλάδα ήταν μια παράξενη εξαίρεση όπου επικρατούσαν πάρτι με Cosplays ενώ δεν υπήρχαν σχετικά conventions αρχικά καν. Η στροφή στα conventions έκανε όλες τις εκδηλώσεις εντελώς απρόσωπες, και δεν υπάρχει καμιά αίσθηση ενότητας και κοινωνικότητας με τον καθένα απλά να περιορίζεται στις μικρές παρέες του και να νομίζει είναι ο κόσμος και ο χώρος όλος, πράγμα αστείο.

Ο αριθμός των Cosplays, χάρη στην πολυετή προώθηση του χώρου εκ μέρους μας ως Cosplayers//GR, χάρη στις διοργανώσεις και την εξέλιξη αυτών, και χάρη στο έργο των φωτογράφων, όπως ήταν λογικό αυξανόταν ανά έτος και πλέον πλησιάζουμε τους 1000 ενεργούς Cosplayers σιγά σιγά ανά έτος, οι οποίοι θα κάνουν έστω και μια φορά τον χρόνο κάπου Cosplay.

Brunnhildar ως Galadriel  από The Lord of The Rings

27) Ποια είναι η εμπειρία σου από εκδηλώσεις Cosplay εκτός Ελλάδας και πως τις κρίνεις συγκριτικά με τις ελληνικές εκδηλώσεις Cosplay; Ποια η άποψη σου αναφορικά με την ποιότητα των Cosplays που συνάντησες σε αυτές; Ποια εκδήλωση σου έμεινε περισσότερο στην μνήμη και γιατί;

Τα Cosplays δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αντίστοιχα του εξωτερικού. Υπάρχει η αυταπάτη ότι στο εξωτερικό όλα είναι οπτασίες και υπερδύσκολα. Δεν ισχύει. Απλά αυτά προβάλλονται λόγω αυτού που είναι άλλωστε. Τα επίπεδα είναι ίδια αναλογικά, και αυτό το λέω έχοντας πάει και καλύψει και μεγάλα conventions του εξωτερικού. Απλά είμαστε πολύ πολύ πολύ λιγότεροι ποσοτικά. Παρόλη την σταδιακή αύξηση, δεν υπάρχουν ακόμα ούτε 1000 ενεργοί Cosplayers ανά έτος στην Ελλάδα, έναντι χιλιάδες στο εξωτερικό ανά εκδήλωση.

Οι εκδηλώσεις στο εξωτερικό προφανώς λόγω υποδομών, οικονομίας και μεγέθους χωρών είναι αρκετά μεγαλύτερες στις πιο μεγάλες χώρες από ότι στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δικές μας είναι μικρές. Όχι πλέον. Απλά όχι το ίδιο μεγάλες. Ενώ στα Βαλκάνια βρίσκονται σε ανάλογο επίπεδο με εμάς. Όσο περνά ο καιρός συνεχίζουν να μεγαλώνουν αλλά και να πληθαίνουν οι σχετικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Δεν περιμένω όμως ότι θα δούμε ποτέ κάτι αντίστοιχο όπως πχ το Japan Expo της Γαλλίας, το οποίο επισκέφτηκα 2 φορές και θα επισκεφτώ ξανά, και το οποίο για μένα είναι η επιτομή των conventions στα πάντα. 4 μέρες δεν φτάνουν για να τα δεις καν τυπικά όλα όσα παρέχει σε ένα χώρο ανάλογο με πολλαπλά στάδια, ενώ ο αριθμός των Cosplays είναι πενταψήφιος.

Super Heroes GR ως Loki, Captain America & Scarlet Witch από Avengers
Dimitris Papadopoulos Photography ως Logan από X-Men

28) Θεωρείς ότι τα παρεχόμενα δρώμενα και δραστηριότητες Cosplay στις διάφορες εκδηλώσεις είναι ικανοποιητικά ή υπάρχει κάτι που θα ήθελες ακόμα να δεις σε αυτές αναφορικά με Cosplay;

Μαζί με όσα παρείχαμε στα conventions ως Cosplayers//GR στο booth μας και γενικά εντός εκδήλωσης, ναι ήταν αρκετά. Πέρα από κάτι καινοτομικές ιδέες που υπήρχαν για το μέλλον εκ μέρους της ομάδας μας και μπορούσαν να γίνουν μόνο από την μεριά μας, αλλά δεν θα εφαρμοστούν ποτέ εφόσον αφήσαμε τον φυσικό τομέα πλέον, δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν επιπλέον εντός εκδηλώσεων, τα οποία πλέον θα είναι και λιγότερα, εφόσον σταματήσαμε τις δραστηριότητες μας εντός εκδηλώσεων.

Darkenya Cosplay ως Jinx από League of Legends

29) Πόσο σημασία πιστεύεις έχει μια διάκριση σε ένα Διαγωνισμό Cosplay αναφορικά με το αν άξιζε ο κόπος που έριξε κάποιος στην δημιουργία ενός δύσκολου Cosplay; Κατά πόσο θεωρείς ότι θα έπρεπε να επηρεάζει μια τέτοια πιθανή διάκριση τις επιλογές του Cosplayer κατά την δημιουργία ενός Cosplay του;

Καμία. Δεν θεωρώ ότι μια διάκριση σε ένα Διαγωνισμό Cosplay θα έπρεπε να αποτελεί παράγοντα αναφορικά με το αν άξιζε ο κόπος κάποιου πάνω σε ένα Cosplay. Ούτε θα έπρεπε να επηρεάζει την επιλογή των Cosplays κανενός. Γιατί αν ο μόνος σκοπός που κάνει κάποιος Cosplay είναι για διακρίσεις ή να “φανεί”, προσωπικά θεωρώ ότι κάτι κάνει λάθος και χρησιμοποιεί το Cosplay απλά σαν ένα μέσο για αυτοπροβολή και για να καλύψει τις ανασφάλειες του και όχι γιατί όντως του αρέσει πολύ. Ναι καλό είναι που υπάρχουν για τους πιο ανταγωνιστικούς και σαν – επιπλέον – κίνητρο, αλλά δεν θα έπρεπε να είναι το μόνο ή καν βασικό κίνητρο. Φυσικά δεν είμαστε όλοι ίδιοι, και ούτε έχει σημασία γιατί κάνεις ο καθένας Cosplay, καθώς ο καθένας απλά μπορεί να κάνει ότι θέλει εν τέλη.

Προσωπικά πάντα ήμουν εναντίον των Διαγωνισμών Cosplays, καθώς το συνηθισμένο μοτίβο είναι να οδηγούν σε ζήλιες, αντιπαραθέσεις, κράξιμο, πισώπλατη λασπολογία, είτε για τους νικητές, είτε για τους κριτές. Χώρια αυταπάτες μεγαλείου. Αυτό που ξεχνάνε όλοι είναι ότι είναι – απόψεις – όσων είχαν την τύχη / ατυχία να είναι κριτές σε κάθε περίπτωση που καλούνται να επιλέξουν με βάση τα κριτήρια τους αυτό που προτιμούν. Όχι αυτό που είναι καλύτερο. Γιατί δεν υπάρχει καλύτερο σε ένα Διαγωνισμό όπου συμμετέχουν πολλοί με υψηλού επιπέδου στολές. Είναι προσωπικές απόψεις, και οι απόψεις διαφέρουν, αλλά δεν φαίνεται κάποιοι να θέλουν να το καταλάβουν αυτό και ότι θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος στις ίδιες θέσεις καθώς είναι ρευστό το θέμα.

Φυσικά παραμένει ένας καλός τρόπος για να τραβά τα βλέμματα ατόμων εκτός χώρου σαν show που είναι, αν και αυτό το κάνουν και τα απλά Cosplay Parades / Shows.

BasiliskRules ως Edward Scissorhands από Edward Scissorhands

30) Αποτέλεσες επίσης μέλος κριτικής επιτροπής σε Διαγωνισμό Cosplay του εξωτερικού. Ποια είναι η εμπειρία σου από την αντίθετη αυτή πλευρά της σκηνής; Ένιωσες οποιαδήποτε πίεση η δυσκολία στον ρόλο αυτό;

Σίγουρα δεν θα το έκανα ξανά. Που είναι και ο λόγος που δεν το έκανα ξανά, άσχετα αν είχα πολλές ευκαιρίες να το κάνω πάλι. Όπως ανέφερα πριν είμαι γενικά κατά των Διαγωνισμών. Παρόλα αυτά προέκυψε να με καλέσουν στο PlayExpo Zara Summer 2013 της Stara Zagora Βουλγαρίας ως κριτή του Διαγωνισμού Cosplay. Ένιωθα άσχημα επειδή έπρεπε να διαλέξω αναγκαστικά νικητές. Δεν είναι για μένα οι διακρίσεις ( εκτός αν φυσικά ο άλλος μου δώσει λόγο ), όπως δεν έκανα ποτέ διακρίσεις στο ποιον θα φωτογραφίσω και όπως δεν με ενδιέφεραν ποτέ ατομικές διακρίσεις, ακόμα και αν ερχόταν από μόνες.

Cassiel Cosplay Photography ως Casshern από Casshern Sins
Cassiel Cosplay Photography ως Dracule “Hawk-Eyes” Mihawk από One Piece
Cassiel Cosplay Photography ως Link από The Legend of Zelda: Twilight Princess

31) Πιστεύεις ότι και εκτός σκηνής θα έπρεπε το roleplaying να αποτελεί βασικό κομμάτι ενός Cosplayer ή θεωρείς κάτι τέτοιο πρακτικά μη εφαρμόσιμο;

Δεν θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει roleplaying εκτός σκηνής, πόζας για φωτογραφία ή σκηνής βίντεο σε μια εκδήλωση. Και αυτό γιατί σε μια εκδήλωση όταν μιλάς στον άλλο δεν θες να νιώθεις ότι σε δουλεύει, ενώ δεν υπάρχει και λόγος να κάνει roleplay όταν σου μιλάει. Φυσικά και είναι εφαρμόσιμο, το έχουμε δει άλλωστε μερικές φορές, άλλα άντε να βγάλεις μετά άκρη που τελειώνει η παράσταση και που αρχίζει η πραγματικότητα.

Cassiel Cosplay Photography ως Kamina από Tengen Toppa Gurren Lagann
Cassiel Cosplay Photography ως Ryo / Yami Bakura & Thief King Bakura από Yu-Gi-Oh! Duel Monsters

32) Υπάρχει κάτι επιπλέον που θα ήθελες να δεις γενικά να πραγματοποιείται στον τομέα του Cosplay στην Ελλάδα;

Υπάρχει αλλά δεν θα ήθελα να πω τι. Νομίζω αρκετές ιδέες χαρίσαμε όλα τα χρόνια απλόχερα, ακόμα και αν δεν είναι εφικτές από άλλους ( και γι’ αυτό δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ ).

Cassiel Cosplay Photography ως Captain Harlock από Galaxy Express 999
Cassiel Cosplay Photography ως Portgas D. Ace από One Piece
Cassiel Cosplay Photography ως Ark από Terranigma

33) Υπάρχει κάποια σημαντική ή αστεία εμπειρία που σου έμεινε περισσότερο κατά την ενασχόληση σου με τον χώρο του Cosplay που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Άπειρες! Δεν θα ξεχάσω ποτέ πάντως όταν γυρίζαμε σπίτι μετά τα μεσάνυχτα με Cosplays από το πρώτο μου Cosplay Party και μας έπιασαν στον δρόμο κάτι φοιτητές που ετοίμαζαν τούρτα γενεθλίων για μια κοπέλα σε μια φοιτητική εστία και μας έβαλαν να της την πάμε εμείς μέσα φωνάζοντας το όνομα της, και όλοι μας κοιτούσαν σαν τρομοκράτες και ο σκύλος άρχισε να γαυγίζει, ως που μπήκαν και αυτοί μετά! Μετά μας κέρασαν τούρτα και μπύρες ( δεν πίνω βέβαια ) και well πλάκα είχε. Από εκεί και πέρα όλα τα πρώτα εκείνα χρόνια εκείνα που έκανα Cosplays στα anime πάρτι ήταν γεμάτο αστείες και σημαντικές εμπειρίες γενικά. Ανεκτίμητες όλες. Είτε παπάδες και γιαγιάδες να κάνουν τον σταυρό τους στον δρόμο, είτε άγνωστοι να θέλουν να βγαίνουν φώτο μαζί μας, είτε οτιδήποτε.

Όπως και η παρουσία μας με Cosplays στο Ιαπωνικό Περίπτερο της Διεθνής Έκθεσης Τουρισμού ‘Philoxenia‘ στην Θεσσαλονίκη. Ή η συμμετοχή μου στο 1o πάρτι των Akai Panda στην Αθήνα. Και μετά στο Akai Panda & Umi to Sora Events Cosplay & Maid Cafe στο Fnac του Mall της Αθήνας. Άλλες εμπειρίες απλά. Εμπειρίες που ήταν κάτι πέρα από απλά πάρτι, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν conventions.

Το τελευταίο αστείο πράγμα που άκουσα πάντως στον χώρο αυτό πριν έρθει η καραντίνα, ήταν στο τελευταίο convention στο booth μας όταν μερικά άτομα ρωτούσαν “πόσο χρεώνουμε” για να βγάζουμε φώτο και βίντεο, πράγμα αστείο όταν 15+ χρόνια βγάζουμε σχεδόν όλοι οι φωτογράφοι που περάσαμε ποτέ από τον χώρο του Cosplay τον κόσμο παντού δωρεάν.

Cassiel Cosplay Photography ως Grimmjow Jaegerjaquez από Bleach
Cassiel Cosplay Photography ως Roronoa Zoro από One Piece
Cassiel Cosplay Photography ως Death the Kid από Soul Eater

34) Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα έλεγες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά και μη με την φωτογράφηση Cosplays, αλλά και το ίδιο το Cosplay;

Σχετικά με την φωτογράφηση, θα έλεγα να μην το κάνει αν δεν τον ενδιαφέρει το θέμα, εκτός αν θέλει να χτίσει κάποιο προσωπικό πορτφόλιο και σε αυτόν τον τομέα, ώστε να φανεί η δουλειά του σε χώρους εκτός του Cosplay λόγω ποικιλίας θέματος. Και εφόσον το κάνει, σε καμιά περίπτωση να μην το κάνει μαζικά και κυνηγώντας την πληρότητα γιατί αν δεν έχεις κάποιο ανώτερο σκοπό για την επέκταση και εξέλιξη του χώρου αυτού, δεν έχεις αντίστοιχα και κανένα λόγο να κάνεις κάτι τέτοιο, πέρα από το να βγάζεις επιλεκτικά και ότι είναι στα γούστα σου. Άλλωστε δεν θα φανεί η δουλειά του καθενός περισσότερο αν βγάλει περισσότερο κόσμο, καθώς στην εποχή που ζούμε, και με την αδιαφορία και ταχύτητα που προσπερνάνε όλοι τα πάντα στην ζωή τους, είναι αντικειμενικά χάσιμο χρόνου, καθώς ανάλογη υποστήριξη και προβολή δεν θα πάρει με αυτή που θα δώσει ως φωτογράφος, ασχέτως λόγου και στόχου του. Με απλά λόγια ας γλιτώσει τον εαυτό του από ένα κόσμο πόνου.

Τώρα όσο αφορά κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το Cosplay, just do it! Με ότι τρόπο θες και όπως θες και ότι θες. Αγοραστό ή δημιουργία σου δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί και να περνάς καλά. Ακόμα και αν το βλέπεις σαν κάτι στην πλάκα. Άλλωστε και η πλάκα μέρος της εμπειρίας είναι.

Cassiel Cosplay Photography ως Sagara Sanosuke από Rurouni Kenshin
Cassiel Cosplay Photography ως Pokémon Trainer από Pokémon
Cassiel Cosplay Photography ως Tsukune Aono από Rosario+Vampire
Cassiel Cosplay Photography ως All Might από My Hero Academia

35) Υπάρχει κάτι τελευταίο που θα ήθελες να μοιραστείς με τους αναγνώστες μας;

Όλοι οι διοργανωτές εκδηλώσεων οι οποίες περιλαμβάνουν το Cosplay ( και οι 70+ ), εδώ και 15 χρόνια έμμεσα παρέχουν μια “πλατφόρμα” όπου ο κάθε Cosplayer μπορεί να εκφραστεί ελευθέρα με το Cosplay του χωρίς καμιά ανησυχία, και προωθούν τον χώρο μπροστά βάζοντας το λιθαράκι τους με αυτό τον τρόπο.

Όλοι οι φωτογράφοι Cosplays ( και οι 30+ ), εδώ και 15 χρόνια άμεσα, άσχετα με τον λόγο του καθενός, προβάλλουν αυτές τις “πλατφόρμες”, τα Cosplays και τον ίδιο τον χώρο του Cosplay, σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας, είτε υπερβολικά ( όπως το Cosplayers//GR ) είτε επιλεκτικά, και προωθούν τον χώρο μπροστά βάζοντας το λιθαράκι τους και αυτοί με τον δικό τους τρόπο.

To Cosplayers//GR, αποτελώντας διαχρονικά την μόνη πηγή ενημέρωσης γύρω από το 100% των δρώμενων στον χώρου του ελληνικού Cosplay, και πλέον ως εγκυκλοπαιδική βάση των άπαντων που αφορούν το ελληνικό Cosplay, σε συνδυασμό με το 13+ ετών έργο του στον χώρο εντός και εκτός εκδηλώσεων και σε θέματα προώθησης στα παρασκήνια, το έχει λίγο πολύ τερματίσει.

Εγώ προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πάντες που αναφέρθηκαν, καθώς χάρη στην δουλειά όλων αυτών, άλλων περισσότερο, άλλων λιγότερο, ο χώρος είναι στην σημερινή κατάσταση που βρίσκεται. Μπορεί να απέχει κατά πολύ από το να είναι ιδανικός, τεράστιος, χωρίς παρατράγουδα, τοξικότητες, ζήλιες, δράματα και τρέλα, αλλά δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο για να υπάρχει λογική παντού. Όσοι παράγουμε έργο όλα αυτά τα χρόνια δεν ασχολούμαστε με τέτοιες σαχλαμάρες, όταν έχουμε να κάνουμε, είτε άμεσα είτε έμμεσα, δουλειά.

Σε ένα ιδανικό κόσμο δεν θα υπήρχαν αυτά καν, και όλοι θα φρόντιζαν να στηρίξουν αυτούς που στηρίζουν τον χώρο, με κοινό σκοπό την περεταίρω επέκταση του. Κρίμα που δεν γινόταν ποτέ, κρίμα που δεν γίνεται και κρίμα που δεν θα γίνει ποτέ. Θα μπορούσε σε διαφορετική περίπτωση ο χώρος να ήταν ήδη δεκαπλάσιος σήμερα. Και όπως έχουν τα πράγματα, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει δυστυχώς. Ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή της παροδικότητας των πάντων και αδιαφορίας για όλα. Σε όσους λίγους λένε κάτι τα πάνω και κάνουν κάτι διαφορετικό, thumbs up, δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της ομάδας μας, δηλαδή τον Δημήτρη Παπαδόπουλο ( Dimitris Papadopoulos Photography ) και όλα τα παλιότερα μέλη που πέρασαν από την ομάδα μας, άσχετα με τον βαθμό συμμετοχή του καθενός, για την συνεισφορά τους, καθώς και σχεδόν όλους τους διοργανωτές που υπήρξαν διαχρονικά και οι οποίοι συνεργάστηκαν και συνεργάζονται μαζί μας, και φυσικά όλους όσους μας υποστήριξαν με τον ένα ή άλλο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια, καθώς αποτέλεσαν μέρος στο να κάνουν την διαφορά σε αυτό τον χώρο, μαζί μας.

Cassiel Cosplay Photography ως Tuxedo Mask από Sailor Moon
Cassiel Cosplay Photography ως Dark Mousy από DNAngel
Cassiel Cosplay Photography ως Kamina ( Illusion ) από Tengen Toppa Gurren Lagann


Ελάτε στο Facebook Group μας, της μίας και μοναδικής ελληνικής κοινότητας Cosplay και πείτε μας την γνώμη σας !

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Cosplayers//GR (249 Δημοσιεύσεις)

Το Cosplayers//GR, η ελληνική κοινότητα Cosplay ( 2007 – σήμερα ), το μοναδικό μεγάλο μη κερδοσκοπικό, ουδέτερο και ανεξάρτητο δίκτυο της ελληνικής κοινότητας Cosplay, αφιερωμένο στην -πλήρη- ενημέρωση, κάλυψη, καταγραφή και προώθηση όλων των Cosplayers, των εκδηλώσεων Cosplay και οτιδήποτε σχετίζεται με Cosplay στην Ελλάδα.


Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάντε κοινοποίηση: