Η Ευαγγελία Ζορμπά ( Ailiroy ), η εκπληκτική Ελληνίδα Cosplayer, μιλάει μαζί μας!


Η Ευαγγελία Ζορμπά ( Ailiroy ), μια δυνατή παρουσία στο ελληνικό Cosplay, μας μιλάει για το Cosplay και την δουλειά της!


ΕΝΑ ΧΟΜΠΙ, ΠΟΛΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ !


Ευαγγελία Ζορμπά, γνωστή και ως Ailiroy! Οι περισσότεροι που συχνάζουν στον χώρο του Cosplay την γνωρίζουν! Μας συναρπάζει με τις δημιουργίες της, για πάνω από μία δεκαετία, σε πολλές εκδηλώσεις της Αθήνα, αλλά και μερικές φορές και της Θεσσαλονίκης!

Ξεκινώντας την ενασχόληση της με το Cosplay στις αρχές του 2011, συνεχίζει σήμερα ως ένας μία από τις παλιότερες ενεργές Cosplayers της Ελλάδας, έχοντας ξεπεράσει τα 36 Cosplays! Έχοντας στο ενεργητικό της διάφορες διακρίσεις σε Διαγωνισμούς Cosplay στην Αθήνα, έχει αναλάβει κατά καιρούς και χρέη μέλους κριτικής επιτροπής, αλλά και παρουσιάστριας σε διάφορους Διαγωνισμούς Cosplay! Εμφανίζεται συχνά με φωτογραφίες της σε περιοδικά του εξωτερικού ως Cosplayer ( και μη ), ενώ βρισκόταν επίσης φέτος ανάμεσα στους 20 επιλεγμένους Cosplayers από όλο τον κόσμο του Cosplay Exhibition του BlizzCon Online!

Στο σύνολο των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνονται σεμινάρια και workshops, στα πλαίσια εκδηλώσεων Cosplay, με θέμα το Cosplay ( και μη ), ενώ ως Cosplayer αποτελεί μόνιμη παρουσία στην ετήσια εκδήλωση Dungeons & Dragons Monster Annual του Λαβύρινθος!

Την συναντάμε με το δικό της τραπέζι περιστασιακά σε διάφορες εκδηλώσεις Cosplay της Αθήνας, όπου εκθέτει τις δημιουργίες της προς το κοινό!

Ώρα να μιλήσουμε μαζί της αναλυτικά για τα πάντα!

Astrologian από Final Fantasy XIV – Φώτο από Loïc Ambrosini Photography

Βρείτε την Ailiroy στα ακόλουθα μέσα!
Facebook  - Youtube - Instagram - Twitter - World Cosplay - Cospix - Ko-fi

ΣΕ ΕΜΠΝΕΕΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ !


1) Πες μας λίγα λόγια για σένα! Τι πρέπει να γνωρίζουμε για σένα;

Είμαι η Ευαγγελία, γραφίστρια, πάτρονιστ-μόντελιστ, cosplayer που της αρέσει το cosplay, λάτρης του χορού και των πολεμικών τεχνών, ειδικά Historical European Martial Arts ( HEMA ).

Επίσης ασχολούμαι με πολλές άλλες τέχνες, όπως χορό, τραγούδι, ηθοποιία, σχέδιο, μαντεία κλπ. Έχω καταπιαστεί κατά καιρούς με πολλά πράγματα, αλλά το cosplay ήταν πάντα σταθερό, τουλάχιστον τα τελευταία 10+ χρόνια.

Dark Elf Gatekeeper από Lineage 2 – Φώτο από SpirosK Photography

2) Πότε και πως ξεκίνησες την ενασχόληση με το Cosplay και τι σε ώθησε να ασχοληθείς με αυτό; Ποιο ήταν το πρώτο Cosplay σου; Τι σου έχει προσφέρει το Cosplay μέχρι στιγμής;

Ξεκίνησα το 2010, πηγαίνοντας σε πάρτι, συγκεντρώσεις cosplay και ομαδικές φωτογραφίσεις. Με τράβηξε πολύ το γεγονός πως κάποιοι εκφράζονταν μέσα από την αγάπη για κάποιον χαρακτήρα και τη μίμηση του. Ήταν και δικός μου προσωπικός τρόπος έκφρασης που, ως τότε, νόμιζα πώς είναι κάτι περίεργο, καθώς δεν τύγχανε των καλύτερων αντιδράσεων από τον υπόλοιπο κόσμο. Στο cosplay μπορούσα να εκφραστώ σχεδόν ελεύθερα.

Το πρώτο μου cosplay θεωρώ πως ήταν η Kurenai από το Naruto. Ναι, οκ, είχα κάνει κι άλλες “απόπειρες” για cosplay, αλλά το συγκεκριμένο ήταν αυτό που, όταν το έφτιαξα, ήταν φορέσιμο, αναγνωρίσιμο και με όλη τη γνώση του τι ήταν cosplay. Δεν ήταν δηλαδή απλά κάτι εμπνευσμένο, φτιάχτηκε για cosplay.

Μέσα από το cosplay έχω ανακαλύψει πολλές πτυχές του εαυτού μου που, ως ότου ασχοληθώ με αυτό, αγνοούσα. Άρχισα να μελετάω κινησιολογία, σκηνογραφία, την εφαρμογή κοστουμιών σε σκηνή και φωτογραφία, λίγο ηθοποιία και φυσικά την όλη διαδικασία κατασκευής κοστουμιών με διάφορες τεχνικές. Μπορώ να πω εύκολα ότι μέσα από αυτό βρήκα τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου και πως, έστω και λίγο καθυστερημένα.

Aurora από Child of Light – Φώτο από SpirosK Photography

3) Τι είδους χαρακτήρες, πηγές ή τύπο Cosplays επιλέγεις ως Cosplay σου; Οι επιλογές αυτές βασίζονται σε προσωπικά ενδιαφέροντα, και αν ναι, πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με αυτά;

Οι χαρακτήρες που επιλέγω συνήθως είναι δυναμικές γυναικείες φιγούρες που έχουν κάποια δραματική, αλλά και επική, ιστορία. Υπάρχουν κάποια προσωπικά κριτήρια, όπως το αν μοιάζω με κάποιον τρόπο στον χαρακτήρα ή το αν μπορώ να κινηθώ και να συμπεριφερθώ με τον ίδιο τρόπο, και φυσικά αν θα μου άρεσε να κυκλοφορώ με την περιβολή του και γιατί.

Είναι σαν να περνάω τον χαρακτήρα από συνέντευξη κατά κάποιον τρόπο. Αυτό συνέβη από την πρώτη φορά που διαγωνίστηκα στο Διαγωνισμό Cosplay του Comicdom Con Athens, το 2014.

Evelynn από League of Legends – Φώτο από CowboyTV
Akali από League of Legends – Φώτο από Andrey Spiridonov Photography

4) Ποια είναι τα αγαπημένα σου Cosplays από όσα έχεις κάνει μέχρι στιγμής και γιατί; Ποιοι χαρακτήρες σου θεωρείς ότι είχαν περισσότερη πέραση στον κόσμο; Ποιον χαρακτήρα θέλεις να κάνεις περισσότερο στο μέλλον;

Τα αγαπημένα μου μέχρι τώρα είναι:

– H Beatrix από Final Fantasy 9 που ήταν η πρώτη μου στολή για Διαγωνισμό στο Comicdom Con Athens, καθώς ήταν αγαπημένος χαρακτήρας από παλιά.

– H Astrologian από Final Fantasy 14, που ήταν η πρώτη φορά όπου είχα να σκεφτώ περισσότερα πράγματα πέραν του ρούχου και ενός prop. Είχε ένα πανέμορφο design που ήταν πρόκληση για τις μέχρι τότε γνώσεις και λόγω αυτού αποφάσισα να ασχοληθώ πιο σοβαρά με τον σχεδιασμό κοστουμιών, να το σπουδάσω και να το εξελίξω ακόμα περισσότερο.

– H Kaileena από Prince of Persia: Warrior Within, που ήταν ένα πολύ σύντομο κοστούμι που δεν φτιάχτηκε καν σαν μεμονωμένο cosplay, αλλά για απλή συνοδεία άλλου cosplayer σε διαγωνισμό που συμμετείχε. Ο χαρακτήρας ήταν “τραγικός” και ταυτόχρονα αγαπημένος για μένα.

– H Jaina Proudmoore από World of Warcraft, που ήταν το πρώτο μου προσωπικό project έπειτα από σπουδές στο αντικείμενο και το πρώτο που φτιάχτηκε και με βοήθεια από άλλους cosplayers που είχαν την υπομονή να συνεργαστούν μαζί μου και τους ευχαριστώ πάρα πολύ, καθώς πλέον είχα αρχίσει να έχω προβλήματα υγείας. Ήταν αγαπητός χαρακτήρας από τις εποχές του Warcraft 3 και το νέο design της ήταν πολύ δελεαστικό για να δοκιμάσω τις νέες μου γνώσεις.

Μέχρι τώρα, έχω παρατηρήσει πως το πιο δημοφιλές μου cosplay παγκοσμίως, παρόλο που δεν το δημιούργησα για μένα και δεν είχα δουλέψει πάνω σε αυτό με την προσοχή και την ακρίβεια που του αναλογούσε, είναι η Kaileena. Ίσως επειδή της έμοιαζα ( μελαχρινή καλλονή – αχ, πως τα λέω ) και ίσως επειδή έδειξα τη μαχητική της μεριά με την σεξουαλικότητα και την τραγικότητα που χρειαζόταν, πρόσεξα πως έγινα αρκετά γνωστή με αυτόν τον χαρακτήρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ( ειδικά στην Ινδία, ίσως με αφορμή το reboot του παιχνιδιού από το ινδικό τμήμα της Ubisoft )

Ένας χαρακτήρας που θέλω να κάνω περισσότερο απ’όλους εδώ και πολλά χρόνια, και ίσως ένας λόγος που το καθυστερω ειναι γιατί θέλω να το κάνω όπως ακριβώς το φανταζομαι και ως τώρα δεν ένιωθα “έτοιμη”, είναι η Carmilla από το Vampire Hunter D. Το design του χαρακτήρα νομίζω τα λέει όλα.

Bubblehead Nurse από Silent Hill 5 – Φώτο από Emotional Photography

5) Ποιο είναι το πιο δύσκολο Cosplay που έχεις κάνει μέχρι στιγμής; Τι το καθιστά το πιο δύσκολο;

Κάθε νέο cosplay που ξεκινάω να φτιάξω έχει και μια νέα δυσκολία. Όλα ως τώρα είχαν πολλές δυσκολίες που, αν τα ξαναέφτιαχνα, δε θα ήταν πρόβλημα πλέον.

Astrologian από Final Fantasy XIV – Φώτο από SpirosK Photography
Aurora από Child of Light – Φώτο από SpirosK Photography

6) Πως απέκτησες τις γνώσεις σου πάνω στην δημιουργία Cosplays και τι είδους Cosplay προτιμάς να φοράς;

Με δοκιμές και επιμονή αρχικά και σπουδές έπειτα. Δεν έχω κάποια προτίμηση στο τι φοράω πέραν του να μου αρέσει ο χαρακτήρας.

Catwoman από DC – Φώτο από Foxphotography.ch

7) Ποια είναι η άποψη σου αναφορικά με τα έτοιμα Cosplays; Αποτελούν μέρος του δικού σου συνόλου επίσης;

Τα έτοιμα Cosplays είναι, όπως όλα, σε μια κλίμακα του “ότι πληρώνεις παίρνεις”. Κάποτε δεν υπήρχαν καλά κοστούμια σε προσιτές τιμές, με αποτέλεσμα να φαίνονται ως ένας λιγότερο ιδανικός τρόπος να εκφράσει κάποιος την αγάπη του προς έναν χαρακτήρα, αν και αυτό έχει να κάνει και με το σχεδιασμό του χαρακτήρα που επιλέγει ο καθένας. Πλέον υπάρχουν πολύ όμορφα κοστούμια σε αρκετά καλές τιμές επειδή η αγορά σε αυτόν τον τομέα έχει διευρυνθεί.

Επειδή, λόγω προηγούμενης έλλειψης αυτής της αγοράς αναγκάστηκα να μάθω να φτιάχνω τα κοστούμια μου μόνη μου, θα κινηθώ προς αυτήν την αγορά εάν κάποιος χαρακτήρας ( ή κάποια εμφάνιση του τέλος πάντων ) δεν με εμπνέει να ασχοληθώ μαζί του.

Γενικά η όλη υπόθεση του cosplay είναι να εκφραστεί κάποιος με μια στολή. Μπορεί αν θέλει να τη φτιάξει ή να την αγοράσει αλλά στο τέλος πρέπει να μπορεί να εκφραστεί. Το ότι υπάρχει πλέον αυτή η επιλογή που κάποτε, τονίζω, δεν υπήρχε, είναι μια καλή εξέλιξη για αυτό το χόμπι.

Jaina Proudmoore από World of Warcraft – Φώτο από SpirosK Photography

8) Πόσος κόπος, χρόνος και χρήμα χρειάζεται συνήθως για την δημιουργία ενός Cosplay; Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο πλάνο και οι μέθοδοι που ακολουθείς για την δημιουργία ενός Cosplay; Πόσο σημαντικό είναι στο σύνολο αυτό το wig styling και make up;

Εξαρτάται, μιλάμε προσωπικά ή γενικότερα;

Γενικά ένα τυπικό πλάνο, αν μπορούμε να το πούμε πλάνο, είναι να δούμε από τι αποτελείται ο σχεδιασμός του χαρακτήρα. Τι φοράει; Πως είναι τα μαλλιά του; Τι κρατάει; Πως συμπεριφέρεται; Ανάλογα με τις απαντήσεις γίνεται και το οικονομικό πλάνο για κάθε cosplay, που μπορεί να είναι από το σχεδόν τίποτα μέχρι το “δίνω νεφρό και ισοφαρίζω”. Τυπικά όλα είναι σημαντικά για μια μεταμόρφωση, αλλά αυτό που κάνει τον κάθε cosplayer να ξεχωρίζει είναι η επιλογή του στο που θα δώσει βαρύτητα, ανάλογα με το πως εκφράζεται καλύτερα.

Προσωπικά βέβαια δίνω έμφαση στον ρουχισμό και την εφαρμογή, εκεί δηλαδή όπου οι ικανότητες μου είναι πιο δυνατές.

Kaileena από Prince of Persia: Warrior Within – Φώτο από SpirosK Photography

9) Θεωρείς την ενασχόληση σου με το Cosplay ως ένα χόμπι ή ως κάτι πιο σοβαρό; Πως καθορίζει αυτό τον τρόπο με τον οποίο βγάζεις προς τα έξω την δουλειά σου;

Θα ήθελα πολύ να είναι κάτι πιο σοβαρό, πραγματικά. Έκανα μεγάλες προσπάθειες για αυτό κάποτε, αλλά δεν είναι κάτι που θα μου πλήρωνε τους λογαριασμούς, καθώς είναι ακόμα νέο και ασταθές στο χώρο του θεάματος.

Επίσης μεγαλώνω. Όταν ήμουν στη σωστή ηλικία για κάτι τέτοιο δεν υπήρχαν προοπτικές, μόνο καλές προθέσεις με πολύ κόπο και μηδαμινή ανταπόκριση. Πλέον οι λίγες θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν cosplayers θα ήταν καλύτερα να παρθούν από τους νεαρότερους του χόμπι. Θεωρώ πως η θέση μου σε αυτό θα έπρεπε να είναι διδακτική / καθοδηγητική πάρα ανταγωνιστική. 

Kaileena από Prince of Persia: Warrior Within – Φώτο από SpirosK Photography
Zatanna από DC – Φώτο από SpirosK Photography

10) Ασχολείσαι παράλληλα και με την δημιουργία στολών, πατρόν και βάσεων πανοπλιών, αναλαμβάνοντας αντίστοιχα commissions. Τι μπορεί να βρει κανείς από την μεριά σου και τι σε οδήγησε να ασχοληθείς και με αυτό;

Όπως αναφέρατε, δημιουργώ πατρόν και βάσεις ως επί το πλείστων. Αυτό ξεκίνησε επειδή ήθελα τόσο να δώσω σε άλλους κάτι όμορφο, όσο και να εξελίξω τις ικανότητες μου. Έφτασα με τα πολλά, θεωρώ, σε ένα καλό επίπεδο, όπου πλέον μπορώ με αυτοπεποίθηση να πω πως αν σε κάτι διαφέρουν οι δικές μου βάσεις, είναι στην εφαρμογή, και πως αυτή μπορεί να κολακεύει κάθε άτομο ξεχωριστά, έτσι ώστε να νιώθει όμορφα με αυτό που φοράει. Έχω φτιάξει αρκετά πατρόν που βοήθησαν διάφορα άτομα, cosplayers και μη, να δημιουργήσουν λίγο πιο εύκολα αυτά που θέλουν.

Βάσεις Πανοπλιών

11) Πως ένιωσες την πρώτη φορά που εμφανίστηκες δημόσια ή σε κάποια εκδήλωση με Cosplay. Περιέγραψε μας την εμπειρία σου.

Ήταν δυνατή εμπειρία, αλλά όχι τόσο ξένη για μένα. Από μικρή ηλικία είχα μανία με τις στολές και δεν το έκρυβα. Όταν είδα ότι είμαστε πολλοί, τότε δεν είχα κανένα λόγο να νιώσω οτιδήποτε πέρα από περηφάνια και δύναμη να δείξω ότι αυτό είναι κάτι όμορφο και δημιουργικό. Είδα ανάμεικτες αντιδράσεις από τον κόσμο, αλλά το είχα συνηθίσει και από τη “φυσιολογική” μου ζωή, δεν είχα ενδοιασμούς, μόνο όμορφα συναισθήματα.

Sophitia από Soul Calibur V – Φώτο από Cassiel Cosplay Photography
Shaymin από Pokémon – Φώτο από Dimitris Papadopoulos Photography

12) Πως κατέληξες να επισκέπτεσαι εντατικά εκδηλώσεις Cosplays και ποιες εμπειρίες αποκόμισες από αυτό;

Πάντα αγαπούσα τις συγκεντρώσεις. Ειδικά αν είχαν κόσμο με κοινά ενδιαφέροντα και χόμπι, έτσι ώστε όλοι να μιλάμε και να χαιρόμαστε παρέα για το ποσό πλέον δε χρειάζεται να είμαστε στα υπόγεια.

Περισσότερο από αυτό όμως ήταν ότι ήθελα να δείξω σε κόσμο ότι είμαι εκεί, έτοιμη να μιλήσουμε και να περάσουμε καλά, γιατί δεν μπορούσα εύκολα να προσεγγίσω κάποιον άλλον από μόνη μου. Όταν είχα και πιο σταθερή “θέση”, φαντάζομαι λόγω παλαιότητας στο χώρο, θεώρησα πως αυτό θα βοήθαγε ακόμα περισσότερο σε κάτι τέτοιο.

Yennefer από The Witcher – Φώτο από SpirosK Photography

13) Έχεις παρευρεθεί σε διάφορες εκδηλώσεις ως εκθέτης Cosplayer. Μίλησε μας για το περιεχόμενο που εκθέτεις στο τραπέζι σου. Ποια ήταν η αντιμετώπιση του κόσμου που σε επισκέπτεται και τι απήχηση παρατηρείς αναφορικά με την δουλειά σου στις εκδηλώσεις αλλά και διαδικτυακά; Είσαι ικανοποιημένη γενικά με την ανταπόκριση του κόσμου πάνω στην δουλειά σου όλα αυτά τα χρόνια; Υπάρχει υποστήριξη από συγγενείς και φίλους;

Στην αρχή προσπάθησα να κάνω ότι και άλλοι, να δείχνω τις στολές μου, τις φωτογραφίες μου και γενικά τη δουλειά μου. Κάθε νέα εκδήλωση είχε και κάτι καινούριο ανάλογα με το τι νέο πειραματιζόμουν την εποχή εκείνη. Κάθε άνθρωπος είχε και την δική του αντιμετώπιση σε αυτό, πάντα θετικά όμως. Για τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε και για το αντικείμενο μου, είμαι πολύ χαρούμενη με το πόσο καλοί ήταν όλοι μαζί μου.

Συγγενείς και φίλοι είναι πάντα κοντά μου, με βοηθάνε και με στηρίζουν συνεχώς γιατί βλέπουν ότι αυτό με εξελίσσει σαν άνθρωπο και με κάνει ένα κουρασμένο, στρεσαρισμένο αλλά και χαρούμενο άτομο.

Jaina Proudmoore από World of Warcraft – Φώτο από SpirosK Photography
Caitlyn από League of Legends – Φώτο από SpirosK Photography

14) Έχεις παρευρεθεί σε εκδηλώσεις Cosplays στην Αθήνα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη. Υπήρξε κάποια διαφορά που σου έκανε εντύπωση ανάμεσα στις δύο περιοχές όσο αφορά τα Cosplays και τις σχετικές εκδηλώσεις;

Δεν έχω βρεθεί σε αρκετές διαφορετικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, να πω την αμαρτία μου. Μια στην οποία βρισκόμουν συχνά ήταν αρκετά όμοια με αντίστοιχες στην Αθήνα. Δεν έχω δει πολλές διαφορές. Ίσως μόνο τα τελευταία χρόνια που γίνονται εκδηλώσεις στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου ( Tae Kwon Do ) μου φαίνονται κάπως πιο δυνατές, αλλά και πάλι δηλώνω άγνοια για την αντίστοιχη εκδήλωση Θεσσαλονίκης.

Dark Elf Gatekeeper από Lineage 2 – Φώτο από SpirosK Photography

15) Η θεματολογία και το μέγεθος μιας εκδήλωσης αποτέλεσε ποτέ για σένα κριτήριο επιλογής επίσκεψης αλλά και ένδυσης με Cosplays σε αυτές; Ποιες θα έλεγες ότι ήταν μέχρι στιγμής οι αγαπημένες σου εκδηλώσεις;

Προτιμώ να ντύνομαι όπως νιώθω βολικά, αλλά ταυτόχρονα μου αρέσει να είμαι … στο κλίμα. Επειδή μου αρέσουν πολλά θέματα, σύμπαντα κλπ, πολλές φορές η θεματολογία μιας εκδήλωσης με εμπνέει να κάνω κάτι διαφορετικό που ίσως πάντα να ήθελα να κάνω αλλά δεν έτυχε να το εξερευνήσω σαν επιλογή.

Alice Liddell από Alice: Madness Returns – Φώτο από Ioannis Mazis Photography
Ahri από League of Legends – Φώτο από SpirosK Photography

16) Τι αποτέλεσμα επιζητάς από εξωτερικές φωτογραφήσεις Cosplay ή αντίστοιχες φωτογραφήσεις σε στούντιο στις οποίες λαμβάνεις μέρος; Ποιον τύπο προτιμάς περισσότερο;

Στις φωτογραφήσεις μου θέλω να συνεργάζομαι με τον φωτογράφο ώστε να δημιουργηθεί μια όμορφη εικόνα, μια εικόνα που κάποιος εύκολα θα έβαζε αφίσα στο δωμάτιο του όχι γιατί εικονίζεται η Εύα / Ailiroy αλλά επειδή η εικόνα είναι όμορφη στη σύνθεση της και τον βοηθάει / εμπνέει / ταξιδεύει με κάποιον τρόπο.

Zatanna από DC – Φώτο από Time:Fractions Photography

17) Θεωρείς ότι το Cosplay ως θέμα θα συνεχίσει μακροχρόνια να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας σου; Αν ναι, τι σχέδια έχεις για το μέλλον πάνω στον τομέα αυτό, τα οποία δεν έχεις καταφέρει ακόμα να πραγματοποιήσεις; Υπάρχει κάποιος μακροχρόνιος στόχος ή προσωπικό όνειρο που θέλεις να πετύχεις αναφορικά με αυτό;

Το cosplay θα είναι για πάντα μέρος της καθημερινότητας μου. Πάντα σκέφτομαι νέους τρόπους και τεχνικές να φτιάξω κοστούμια και ακόμα μιμούμαι συμπεριφορές χαρακτήρων και τις προσαρμόζω όσο μπορώ σε μένα. Θα ήθελα στο μέλλον να μπορώ να φτιάξω τα κοστούμια που θέλω να φορέσω για cosplay. Θα ήθελα να βοηθάω νέους cosplayers να βρουν με ποιον τομέα του χόμπι θα ήθελαν περισσότερο να ασχοληθούν, και να εξελίσσονται όλο και πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Yennefer & Priscilla από The Witcher – Φώτο από SpirosK Photography

18) Ποια είναι η άποψη σου, αναλογικά με το μέγεθος της Ελλάδας, όσο αφορά το πλήθος και το επίπεδο των ελληνικών Cosplays, αλλά και το επίπεδο των εκδηλώσεων όπου κάνουν την εμφάνιση τους αυτά; Ποια είναι η εξέλιξη τους που παρατήρησες με την πάροδο των ετών;

Η Ελλάδα για το μέγεθος της, τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και τις πεποιθήσεις της, είναι πολύ πιο δυνατή στον χώρο του cosplay από ότι νομίζουμε. Άλλες χώρες είχαν και έχουν απίστευτα πολύ προβάδισμα πολλών ετών και πολλών, αν όχι διευκολύνσεων, τότε σίγουρα σταθερότερων παραγόντων. Είχαμε ταχύτατη εξέλιξη και στον τομέα εκδηλώσεων αλλά και στον τομέα δημιουργίας και έκφρασης των cosplayers. 

Catwoman από DC – Φώτο από Treephoto

19) Ποια είναι η εμπειρία σου από εκδηλώσεις Cosplay εκτός Ελλάδας και πως τις κρίνεις συγκριτικά με τις ελληνικές εκδηλώσεις Cosplay; Ποια η άποψη σου αναφορικά με την ποιότητα των Cosplays που συνάντησες σε αυτές; Ποια σου έμεινε περισσότερο στην μνήμη και γιατί;

Όλες οι εκδηλώσεις παντού είναι σχεδόν ίδιες με διαφορά ίσως μεγέθους και οργάνωσης σε διάφορους τομείς. Το ίδιο ισχύει και για τα cosplays. Πάντα υπάρχουν οι καλοί, οι μάστορες, οι πρωτάρηδες, οι απλοί φανατικοί, τα μοντέλα, οι ομάδες κλπ. Η διαφορά με την Ελλάδα είναι ίσως στα νούμερα λόγω μεγέθους χώρας. Αν με ρώταγες δέκα χρόνια πριν ή απάντηση θα ήταν διαφορετική.

Riven & Evelynn από League of Legends – Φώτο από SpirosK Photography

20) Θεωρείς ότι τα παρεχόμενα δρώμενα και δραστηριότητες Cosplay στις διάφορες εκδηλώσεις είναι ικανοποιητικά ή υπάρχει κάτι που θα ήθελες ακόμα να δεις σε αυτές αναφορικά με Cosplay;

Νομίζω δεν υπάρχει κάτι νέο να δούμε στην Ελλάδα πέρα από ακόμα μεγαλύτερα πράγματα που θα μας κάνουν να μοιάζουμε με παραγωγή θεάτρου. Κάτι τέτοιο όμως υπάρχει στην Ελλάδα ήδη, απλώς δεν έχει περάσει στον τομέα του cosplay αρκετά πετυχημένα ακόμα, κυρίως γιατί, ενώ ήδη το έχουμε δει σε συμμετοχές κατά καιρούς, δεν έχει φανεί η ανταγωνιστική κλίμακα που παρατηρείται σε όλους τους υπόλοιπους τομείς του, αλλά είναι πιστεύω το αμέσως επόμενο βήμα και μάλιστα θα γίνει πολύ σύντομα. 

Kurenai Yuhi από Naruto – Φώτο από SpirosK Photography

21) Υπάρχει κάτι επιπλέον που θα ήθελες να δεις γενικά να πραγματοποιείται στον τομέα του Cosplay στην Ελλάδα;

Το μόνο που θα ήθελα να δω είναι η ευκαιρία να γίνουν δρώμενα σε όμορφους χώρους με cosplayers και φωτογράφους, κάτι που ως τώρα έχω δει μόνο στο Fotocon ( Πολωνίας, πλέον Pixelmania ) και στο Volta in Cosplay ( Ιταλίας ). Ξέρω ότι σαν χώρα είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να γίνει αυτό, αλλά ελπίζω να γίνει κάποτε.

Senua από Hellblade: Senua’s Sacrifice – Φώτο από Chris Kon Photo
Cybil Bennett από Silent Hill – Φώτο από Le Ciel

22) Έχεις συμμετάσχει κατά καιρούς σε Διαγωνισμούς Cosplay και Cosplay Parades επί σκηνής διάφορων εκδηλώσεων. Πως ένιωσες την πρώτη φορά που ανέβηκες στην σκηνή; Πως νιώθεις πλέον κάθε φορά που ανεβαίνεις;

Η σκηνή δε με φόβιζε, καθώς από μικρή χόρευα σε διάφορα θέατρα με τη σχολή χορού. Βέβαια, δεν υπήρχε χορογραφία, ούτε κάποιος να γεμίσει τον χώρο μαζί μου. Γενικά ήμουν εγώ με τη στολή μου χωρίς να ξέρω τι κάνω. Εκεί απλά προσπάθησα να κάνω ότι ήξερα πως θα ήθελα να δω, ελπίζοντας να φανεί έτσι όπως φανταζόμουν. Πλέον έχω ακόμα περισσότερη αυτοπεποίθηση και εξοικείωση, αλλά λόγω υγείας το αποτέλεσμα που βλέπω δεν είναι αυτό που φανταζόμουν, μάλλον λόγω αποσυντονισμού. Προσπαθώ να μάθω πάλι τα πράγματα από την αρχή, αν και μπορώ να πω πως με τις γνώσεις που απέκτησα με τον καιρό έχω βοηθήσει αρκετούς να κάνουν το κομμάτι τους όσο καλύτερα γινόταν.

Original Pagan Witch – Φώτο από SpirosK Photography

23) Κατά καιρούς έχεις διακριθεί σε διάφορους Διαγωνισμούς Cosplay. Μίλησε μας για αυτές τις διακρίσεις και πως ένιωσες εκείνες τις στιγμές.

Επειδή στη ζωή μου ήμουν συνηθισμένη στις αποτυχίες και απογοητεύσεις, μπορώ να πω ότι δεν το περίμενα ποτέ να έχω κάποια διάκριση για κανέναν λόγο. Έκανα απλά αυτά που ήθελα χωρίς να σκεφτώ επιτροπές ή περιορισμούς και ενώ έλεγα μέσα μου ότι ναι, είμαι ανταγωνιστική γιατί είμαι σε διαγωνισμό, στην πραγματικότητα δεν είχα πολλές προσδοκίες. Ήταν λοιπόν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη κάθε φορά που άκουγα το όνομα μου ή το όνομα της ομάδας μου.

Beatrix από Final Fantasy IX – Φώτο από Cassiel Cosplay Photography
Caitlyn από League of Legends

24) Αποτέλεσες επίσης μέλος κριτικής επιτροπής σε Διαγωνισμούς Cosplay. Ποια είναι η εμπειρία σου από την αντίθετη αυτή πλευρά της σκηνής; Ένιωσες οποιαδήποτε πίεση η δυσκολία στον ρόλο αυτό;

Πάντα θέλω να είμαι δίκαιη και να ακούσω όλους τους διαγωνιζόμενους να μιλάνε για τη δουλειά τους, παρόλο που έχω κριθεί για αυτό από άλλους κριτές. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο αποστασιοποιημένη γίνεται και ταυτόχρονα να συγκρίνω σε διάφορους τομείς τα πάντα.

Κατασκευαστικά λαμβάνω πάντα υπόψη τα στοιχεία μιας στολής, τα υλικά, τις δυνατότητες, τις επιλογές και τις επεξεργασίες που έκανε ο κάθε cosplayer, το πιθανό κόστος κατασκευής με το τελικό κόστος που θα μπορούσε να έχει το αποτέλεσμα, την δυνατότητα να κινηθεί η στολή, να αντέξει και να κολακεύει όποιον την φοράει. Γίνονται ταυτόχρονα άπειρες συγκρίσεις στο κεφάλι μου και πολλές φορές έχω βρεθεί στη δύσκολη θέση να σκέφτομαι ποιος μπορεί να αδικήθηκε απλά γιατί δεν πρόσεξα κάτι ακόμα. Τσεκάρω πάντα διπλά και τριπλά, όση πίεση κι αν λαμβάνω κάθε φορά από τους υπόλοιπους συνεργάτες που έχω κάθε φορά.

Στο θέμα σκηνικής παρουσίας όλοι για μένα φοράνε την ίδια στολή, δεν έχουν διαφορά στα μάτια μου. Το θέμα στη σκηνή είναι τι κάνει ο κάθε cosplayer με αυτά που έχει, με αυτά που ο ίδιος δημιούργησε ( ή αγόρασε, δεν έχει σημασία ). Έχω δει cosplayers να αγαπάνε τόσο αυτό που κάνουν που, ενώ η στολή τους μπορεί να μην πέρασε σε βαθμολογία κατασκευαστικά, με έκαναν να κλάψω, να γελάσω, να νιώσω ότι είναι οι χαρακτήρες που υποδύονται μπροστά μου, κάτι που κι εγώ ελπίζω να πετύχω κάποτε. Εκεί είναι που, για μένα, έχουν γίνει πολλές αδικίες λόγω της πεποίθησης ότι το cosplay είναι μόνο η cool στολή που θα φτιάξει κάποιος χωρίς όμως να κάνει κάτι με αυτό που έχει. Έχω υποστεί πίεση υπέρ της αδικίας σε αυτό το θέμα από πολλές πλευρές χωρίς την δυνατότητα επιλογής, και αυτό είναι που με θλίβει περισσότερο, παρά το γεγονός ότι η διαφορά στις τελικές βαθμολογίες θα ήταν ελάχιστη.

Genasi από Dungeons & Dragons – Φώτο από Rania Raw

25) Πόσο σημασία πιστεύεις έχει μια διάκριση σε ένα Διαγωνισμό Cosplay αναφορικά με το αν άξιζε ο κόπος που έριξε κάποιος στην δημιουργία ενός δύσκολου Cosplay; Κατά πόσο θεωρείς ότι θα έπρεπε να επηρεάζει μια τέτοια πιθανή διάκριση τις επιλογές του Cosplayer κατά την δημιουργία ενός Cosplay του;

Ένας διαγωνισμός έχει πολλές συμμετοχές και λίγες θέσεις επιτυχίας. Μπορεί να ξοδέψει κάποιος άπειρα χρήματα, να κοπιάσει πάρα πολύ και να χαραμίσει πολύ χρόνο για τη δημιουργία μιας στολής. Όλα αυτά θα τα έκανε όμως αν έλεγα πως δεν υπάρχει διαγωνισμός; Αν έλεγα πως δεν υπάρχει έπαθλο; Αν η απάντηση είναι όχι, τότε έχω άσχημα νέα.

Σαφέστατα είναι απλώς η άποψη μου, αλλά πιστεύω πως οποιοσδήποτε καλλιτέχνης, πρέπει να εξελίσσει την τέχνη του συνέχεια, και αν δεν μπορεί πάντα στον ρυθμό που θέλει, τότε ένας διαγωνισμός θα πρέπει να είναι κίνητρο για προκλήσεις που οδηγούν στο επόμενο επίπεδο ικανοτήτων. Προφανώς κάποιος διαγωνίζεται για τη νίκη και όχι από ευχαρίστηση, αλλά όπως και οι πανελλήνιες δεν είναι το τέλος μιας καριέρας ενός μαθητή, έτσι και ένας διαγωνισμός cosplay δεν είναι η μόνη ευκαιρία να δείξει κάποιος την τέχνη του και τις ικανότητες του, ειδικά την εποχή αυτή που έχουμε την ευχέρεια επιλογών στη ζωή μας.

Original Halloween Witch & Death – Φώτο από SpirosK Photography

26) Πιστεύεις ότι και εκτός σκηνής θα έπρεπε το roleplaying να αποτελεί βασικό κομμάτι ενός Cosplayer ή θεωρείς κάτι τέτοιο πρακτικά μη εφαρμόσιμο;

Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την κουλτούρα ενός λαού πιστεύω. Κατ’ εμέ όταν κάποιος φοράει ένα κοστούμι για cosplay, το κάνει γιατί αγαπάει έναν χαρακτήρα κατά βάση ( τώρα μιλάμε εκτός διαγωνισμών ). Θεωρώ δεδομένο πως κάποιος θα προσπαθήσει έστω λίγο να συμπεριφερθεί όπως ο αγαπημένος του χαρακτήρας, ειδικά όταν έχει τη δικαιολογία μιας στολής ( πάντα στα αποδεκτά κοινωνικά πλαίσια ) ή τουλάχιστον να κάνει κάτι πέρα από τον εαυτό του. Η ιδέα είναι ότι πλέον νιώθουμε κάποιος άλλος όταν φοράμε τα ρούχα του και βρισκόμαστε στα παπούτσια του.

Βεβαίως για κάποιο λόγο κάτι τέτοιο είναι εύκολα παρεξηγήσιμο, κι αυτό γιατί λόγω εσωτερικών θεμάτων των θεατών η αντίδραση σε κάτι τέτοιο είναι απαξιωτική στην καλύτερη των περιπτώσεων. Σαν λαός έχουμε μάθει να είμαστε υποτιθέμενα σοβαροί, μονόπλευροι και συγκεντρωμένοι σε στόχους τρίτων και οτιδήποτε άλλο είναι τρελό και κατακριτέο. Όταν ερχόμαστε λοιπόν αντιμέτωποι με κάτι τόσο διαφορετικό σε φιλοσοφία, τότε προκειμένου να καταρρίψουμε όλα όσα βιώνουμε και δεχόμαστε υπό πίεση ή πεποίθηση, είναι καλύτερο εκείνη τη στιγμή ( λανθασμένα μεν, δικαιολογημένα δε ) να το απαξιώνουμε και να το χλευάζουμε, ειδικά όταν πιστεύουμε ότι υπερτερούμε σε δύναμη και αριθμό.

Άποψη μου πάντα, αλλά πιστεύω πως σε μια εκδήλωση θα έπρεπε να ζούμε το απόλυτο crossover αντί να ντρεπόμαστε. Είναι απόλυτα εφαρμόσιμο, αλλά κατανοητά δύσκολο.

Original Faun – Φώτο από John Tsilidis Photography

27) Υπάρχει κάποια σημαντική ή αστεία εμπειρία που σου έμεινε περισσότερο κατά την ενασχόληση σου με τον χώρο του Cosplay που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Αρκετές, αλλά ίσως “βαρετές” για τον κόσμο. Είναι σημαντική η κάθε στιγμή που κάποιος ανταποκρίνεται στο κουστούμι μου σαν να είμαι πραγματικά ο χαρακτήρας που υποδύομαι. Είναι σημαντικό που γνωρίζω ανθρώπους μοναδικούς μέσα από αυτό που κάνω. Είναι ιδιαίτερα αστεία στιγμή πιστεύω κάθε φορά που κάποιος αναγνωρίζει ποια είμαι χωρίς να τον γνωρίζω γιατί, όσο και να φαίνεται το ανάποδο σε κάποιους ( και πολύ λογικά αν δεν με γνωρίζουν ), δεν πιστεύω ότι απέκτησα κάποια φήμη ή αναγνωρισιμότητα ακόμα, δεν θεωρώ ότι κατέκτησα κάτι, αν και αυτό ίσως να συμβαίνει λόγω των απαιτήσεων που μπορεί να έχω από τον εαυτό μου και έτσι καταλήγω σε μια αμήχανη κατάσταση που δεν ξέρω πως να φερθώ, και αν ήμουν λίγο πιο χλωμό, σίγουρα θα με έβλεπαν να κοκκινίζω σαν καρτούν.

Εξίσου αστεία στιγμή είναι κάθε φορά φέρνω διάφορους νεαρούς ( συνήθως gamers που τους αρέσει ο χαρακτήρας που κάνω cosplay ) σε αμηχανία και κοκκινίζουν καθώς προσπαθούν να καταλάβουν που τελειώνει το cosplay και που ξεκινάει ο άνθρωπος που απλά φοράει μια στολή.

Original Fantasy Characters – Φώτο από Mpampis Ntirintis & SpirosK Photography

28) Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα έλεγες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το Cosplay, σοβαρά και μη; Πιστεύεις ότι είναι εύκολο να ξεκινήσει κανείς;

Το πρώτο πράγμα θα ήταν “μην ακούς τι σου λένε, η θερμόκολλα δε βοήθησε κανέναν”.

Πέρα από την πλάκα, θα έλεγα να ξεκινήσει με κάτι απλό, κάτι που του αρέσει και που ίσως υπάρχει στην αγορά φθηνό. Είναι κρίμα να ακούω άτομα να λένε πως δεν ξεκινάνε ένα τόσο ωραίο χόμπι επειδή βλέπουν πως θέλει ικανότητες, λεφτά και αφοσίωση, που κάποτε ναι, μπορεί να ίσχυε αρκετά, αλλά πλέον όλα είναι τόσο απλά, τόσο γρήγορα και τόσο εύκολα, με μαγαζιά με κοστούμια παντού στον κόσμο, με απίστευτα αναλυτικά, πολυπληθή και σε μεγάλη κλίμακα βαθμών δυσκολίας Youtube videos, δωρεάν βιβλία σε online libraries, blogs, πατρόν, και αυτά είναι μόνο η αρχή.

Ειδικά αυτήν την εποχή είναι το ευκολότερο πράγμα κάποιος να ξεκινήσει το cosplay. Μάλιστα πιστεύω πως επιβάλλεται, γιατί έχει τόσες τέχνες συγκεντρωμένες σε μια, που σίγουρα κάποιος μέσα από αυτό θα καταλάβει, πολύ πιο γρήγορα από ότι νομίζει, το τι πραγματικά θέλει να κάνει, που να τον ευχαριστεί και να τον γεμίζει κάνοντας το, ακόμα και αν μετά δεν έχει καμία επαφή με το cosplay.

Urban Fantasy – Φώτο από SpirosK Photography

29) Υπάρχει κάτι τελευταίο που θα ήθελες να μοιραστείς με τους αναγνώστες μας;

Όποιος θελήσει να με ρωτήσει το οτιδήποτε όσον αφορά το cosplay να μη διστάσει να μου μιλήσει. Ίσως να μην απαντήσω αμέσως, ίσως να δουλεύω ( το πιο πιθανό ), αλλά πάντα είμαι εκεί για οποιαδήποτε απορία υπάρχει για τα πρώτα ή και τα επόμενα βήματα στο cosplay.

Original Steampunk – Φώτο από SpirosK Photography


Ελάτε στο Facebook Group μας, της μίας και μοναδικής ελληνικής κοινότητας Cosplay και πείτε μας την γνώμη σας !

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Cosplayers//GR (249 Δημοσιεύσεις)

Το Cosplayers//GR, η ελληνική κοινότητα Cosplay ( 2007 – σήμερα ), το μοναδικό μεγάλο μη κερδοσκοπικό, ουδέτερο και ανεξάρτητο δίκτυο της ελληνικής κοινότητας Cosplay, αφιερωμένο στην -πλήρη- ενημέρωση, κάλυψη, καταγραφή και προώθηση όλων των Cosplayers, των εκδηλώσεων Cosplay και οτιδήποτε σχετίζεται με Cosplay στην Ελλάδα.


Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάντε κοινοποίηση: