AthensCon! Το νούμερο ένα Comics & Pop Culture convention της Ελλάδας μιλάει μαζί μας για όλα!


Το AthensCon, το μεγαλύτερο συνέδριο comics & pop κουλτούρας στην Ελλάδα, μας μιλάει για το Cosplay, την διοργάνωση και το έργο του!


ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ !


Για χιλιάδες κόσμο αποτελεί το αποκορύφωμα της χρονιάς! Κάθε Δεκέμβριο μαγνητίζει τα βλέμματα όλων των φίλων της σύγχρονης pop κουλτούρας! Κόμικς, σειρές, ταινίες, anime, manga, παιχνίδια, videogames, βιβλία, συλλεκτικά αντικείμενα, και γενικά οτιδήποτε άλλο απολαμβάνει η ψυχή μας, βρίσκεται εκεί!

Ανάμεσα σε αυτά και το αγαπημένο μας Cosplay, με το AthensCon της Αθήνας να συγκεντρώνει κάθε χρονιά τον μεγαλύτερο αριθμό Cosplays στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του διήμερου διεξαγωγής του, και να λειτουργεί ως ο μεγαλύτερος πόλος έλξης αυτών, φτάνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 734 Cosplays στην τελευταία διοργάνωση του, στο Athenscon 2019!

Ξεκινώντας στις 14 Νοεμβρίου 2015 μετρά πλέον 5 ετήσιες διήμερες διοργανώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται τον Δεκέμβριο, με εξαίρεση το 2020 λόγω της πανδημίας! Κάθε χρονιά κατακλύζουν το Κλειστό Παλαιού Φαλήρου ( Tae Kwon Do ) πάνω από 20.000 επισκέπτες πλέον, γεμίζοντας  ασφυκτικά τους διαδρόμους ανάμεσα σε 200 εκθέτες και καλλιτέχνες!

Πάνω από 10 διάσημοι διεθνείς καλεσμένοι από τον χώρο της pop κουλτούρας δίνουν το παρόν σε κάθε διοργάνωση, παρέχοντας την μοναδική ευκαιρία στον κόσμο να τους γνωρίσει για πρώτη φορά από κοντά ( βρείτε τους στο τέλος του άρθρου )! Ανάμεσα τους και γνωστοί Cosplayers του εξωτερικού!

Πολλαπλές ομιλίες, παρουσιάσεις, εκθέσεις έργων, signings και άλλα πολλά, συνθέτουν ένα εκτενέστατο πρόγραμμα, μη δίνοντας στο κοινό ευκαιρία να βαρεθεί ούτε στιγμή, και φέρνοντας στην ζωή μια εμπειρία σε ότι πιο κοντινό υπάρχει στην Ελλάδα με αντίστοιχα γιγάντια συνέδρια κόμικς & pop κουλτούρας του εξωτερικού!

Στο ρεπερτόριο του περιλαμβάνονται και ορισμένες πρωτιές όσο αφορά το Cosplay στην Ελλάδα!

  Η 1η καλεσμένη Cosplayer εξωτερικού στην Αθήνα και το 1ο Cosplay Panel στην Αθήνα και Ελλάδα, στο AthensCon 2015!

  Ο 1oς αγώνας wrestling με Cosplays στην Αθήνα και Ελλάδα στο AthensCon 2016!

  Η ίδρυση του 501st Legion Hellenic Outpost, εκ μέρους του Star Wars Hellenic Academy, στο AthensCon 2018!

Πάμε να μιλήσουμε αναλυτικά για όλα, με τον διοργανωτή του AthensCon, Ανδρέα Πεφάνη!

Βρείτε το Athenscon στα ακόλουθα μέσα!
Page - Facebook - Group - Youtube - Instagram - Twitter - TikTok

Δείτε το προφίλ διοργανωτή και τις εκδηλώσεις του, με όλες τις πληροφορίες και χιλιάδες φώτο και βίντεο αυτών, στην σελίδα μας, ΕΔΩ!


ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ !


1) Πείτε μας λίγα λόγια για το AthensCon, την ιστορία του και το περιεχόμενο του! Πότε και πως ξεκίνησε; Ποια θέματα πραγματεύεται; Τα θέματα αυτά βασίζονται σε προσωπικά ενδιαφέροντα των διοργανωτών, και αν ναι, πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με το καθένα από αυτά, πριν την πρώτη σας διοργάνωση;

To AthensCon είναι το πρώτο πραγματικά μεγαλο συνέδριο της χώρας που έχει άμεσες επιρροές από τα Comic Con και τις εκθέσεις του εξωτερικού που προωθούν τα μοντέρνα χόμπι και τις καθημερινές ασχολίες του κόσμου. Είναι μια γιορτή που αγκαλιάζει όλα τα είδη της ποπ κουλτούρας και τα χόμπι που απορρέουν από αυτήν. Η ποπ κουλτούρα πηγάζει από την κοινωνία και τις τέχνες, αγγίζοντας με μοναδικό τρόπο τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτή. Καθένας από εμάς επιλέγει να γεμίζει τη ζωή του με τον τρόπο που του αρέσει. Τα κόμικς, ο κινηματογράφος, τα videogames, τα επιτραπέζια παιχνίδια, όλα μας χαρίζουν συναισθήματα που κάνουν την καθημερινότητα πιο απολαυστική.

Όλα τα μέλη της οργανωτικής ομάδας αγαπούν τα παραπάνω χόμπι. Πολλοί από εμάς έχουμε μετατρέψει αυτή την αγάπη σε κύρια επαγγελματική μας δραστηριότητα. Έτσι ζούμε και αναπνέουμε κόμικς, ταινίες και παιχνίδια.

Προσωπικά η αγάπη μου για τα κόμικς γεννήθηκε ένα μακρινό καλοκαίρι όταν ήμουν μόλις 7 ετών. Κάπου σε μια παραλία ενώ κάναμε οικογενειακές διακοπές.  Επειδή στην μητέρα μου άρεσε να διαβάζει Άρλεκιν ( μικρά βιβλία ιδεατών αισθηματικών ιστοριών ) μου αγόρασε ένα κόμικ για να διαβάσω στην παραλία μπας και απασχοληθώ. Που να ήξερε ότι εκείνη ξεκίνησε τα γρανάζια που θα δημιουργούσαν την επαγγελματική μου ζωή.

H συλλογή φιγούρων και άλλων αντικειμένων εμφανίστηκε από την επιθυμία να έχω ένα αντιπροσωπευτικό κομμάτι από τις ιστορίες και τις ταινίες που μου άρεσαν.

Όσο αφορά τις ταινίες και τα επιτραπέζια νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιο παιδί που να μην πέρασε κάποια φάση της ζωής του που να τα απολάμβανε.

Διεθνείς Καλεσμένοι Cosplayers του AthensCon
Nad CosplayTine Marie RiisSophie RiisNarga & AokiCalypsen CosplayTabitha Lyons

2) Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την διοργάνωση του AthensCon; Πόσο καιρό και τι ακριβώς χρειάστηκε μέχρι να είναι εφικτή η πραγματοποίηση του πρώτου; Τι μπορεί να συναντήσει κανείς σε αυτό και σε τι πιστεύετε ότι διαφέρει συγκριτικά με άλλες εκδηλώσεις ανάλογου τύπου ή θέματος;

Αυτό που με ώθησε να διοργανώσω την πρώτη μου εκδήλωση ήταν η παντελής έλλειψη κάτι αντίστοιχου στην χώρα μας. Έτσι γεννήθηκε το Athens ComicFest του 2003. Από την στιγμή που καρφώθηκε η ιδέα για την εκδήλωση μέχρι την υλοποίηση της πέρασαν μόλις 6 μήνες. Δυστυχώς η εποχή που έγινε το ComicFest δεν επέτρεψε ξανά την υλοποίηση του, διότι τα όνειρα και οι ιδέες μου ήταν πέραν των οικονομικών δυνατοτήτων μου, μιας που εκείνη την εποχή οι χορηγίες ήταν λίγες και μικρές. Το AthensCon είναι η εξέλιξη του ComicFest, έτσι όπως είχα φανταστεί ότι θα μπορούσε να είχε γίνει αν συνεχίζονταν. Για την υλοποίηση του χρειάστηκαν περίπου 11 χρόνια υπομονής μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και μετά μόλις ένας χρόνος προγραμματισμού.

Η διαφορά με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις αρχικά ήταν το μέγεθος και οι φιλοδοξίες του. Δίνουμε όσο πιο απλόχερα και γενναιόδωρα μπορούμε όλους τους πόρους μας και την ενέργεια για να γίνει κάθε χρονιά όλο και πιο μεγάλη η εκδήλωση. Κάθε χρονιά φέρνουμε όλο και μεγαλύτερα ονόματα ως καλεσμένους μας. Σκαρφιζόμαστε όλο και μεγαλύτερες ιδέες και δραστηριότητες που θα γεννήσουν στους επισκέπτες μας περισσότερα συναισθήματα και ευχαρίστηση ενώ θα βρίσκονται μέσα στους χώρους μας.

Εκθέτες & Καλλιτέχνες στο AthensCon 2019 – Φώτο από Cosplayers//GR

3) Ποιο ήταν η πιο μεγάλο, αλλά και το πιο δύσκολο AthensCon που έχετε πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής; Τι τα καθιστά ως τέτοια;

Κάθε χρονιά είχε την δικής της δυσκολία. Κάθε νέα ιδέα χρειάζεται και κάτι διαφορετικό για την πραγματοποιήση της. Όλο και κάτι νέο θα πρέπει να αντιμετωπίσεις. Κάτι νέο θα πρέπει να μάθεις για να διαχειριστείς μια νέα ανάγκη. Όσο μεγαλώνει μια εκδήλωση τόσο περισσότερο κόπο και χρόνο χρειάζεται.

Γιγάντιο αντίγραφο Tie Fighter από Star Wars και εθελοντές του AthensCon 2019 – Φώτο από AthensCon

4) Πόσος κόπος, χρόνος και χρήμα χρειάζεται συνήθως για το στήσιμο του AthensCon; Ποιο είναι το συνηθισμένο πλάνο προετοιμασίας που ακολουθείτε;

Πολύς κόπος, όλο σου τον χρόνο και όσο πιο πολλά χρήματα μπορείς να δώσεις.

Το πλάνο είναι απλό. Σκέψου μια ιδέα και πραγματοποίησε την μέσα στα χρονικά όρια που έχεις.

Cosplay Panel της διεθνής καλεσμένης Cosplayer Nad Cosplay στο AthensCon 2019 – Παρουσιάζει η Bullet Witch Cosplay – Φώτο από Cosplayers//GR

5) Πως νιώσατε κατά την διάρκεια πραγματοποίησης του πρώτου AthensCon και πως εφόσον αυτό ολοκληρώθηκε; Περιγράψτε μας την εμπειρία αυτή.

Τεράστια κούραση και αρκετό άγχος για το αν καταφέραμε να δώσουμε στον κόσμο αυτό που πιστεύαμε ότι ήθελε. Όταν ολοκληρώθηκε ήθελα απλά να ξεκουραστώ…. Τα πραγματικά συναισθήματα χαράς ήρθαν μετά όταν καθήσαμε ήρεμα και σκεφτήκαμε τι είχαμε πετύχει και πως θα μπορούσαμε να κάνουμε το επόμενο.

Το παραδοσιακό Star Wars Hellenic Academy Parade στο AthensCon 2019 – Φώτο από Star Wars Hellenic Academy

6) Ποια είναι η άποψη σας, αναλογικά με το μέγεθος της Ελλάδας, όσο αφορά το μέγεθος και το επίπεδο του κοινού του τομέα στον οποίο απευθύνεται το AthensCon;

Παγκοσμίως τα στατιστικά είναι παρόμοια. Μόλις το 0,4% διαβάζει κόμικς. Αλλά πιστεύω ότι έχουμε την ικανότητα να «διδάξουμε» τον κόσμο για αυτά ώστε να τα γνωρίσει. Αυτό το έχουμε πετύχει, καθώς η αυξητική τάση των επισκεπτών κάθε χρονιά δείχνει ότι φτάνουμε όλο και περισσότερο σε πιο πολλούς.

Διεθνής Καλεσμένος Ηθοποιός Adrian Paul στο AthensCon 2019 – Φώτο από Cosplayers//GR

7) Είστε ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου στο AthensCon όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και με τον αριθμό των Cosplays που παρευρίσκονται σε αυτό;

Κάθε χρονιά είμαστε ικανοποιημένοι με τον αριθμό των επισκεπτών μας  και των Cosplayers, όμως πάντα θέλουμε την επόμενη φορά να προσελκύσουμε περισσότερους.

Βίντεο με 650 από 734 Cosplays και γενικά πλάνα του AthensCon 2019 – Το μεγαλύτερο ελληνικό Cosplay βίντεο – Βίντεο από Cosplayers//GR

8) Πότε και για ποιο λόγο αποφασίσατε να συμπεριλάβετε το Cosplay στην θεματολογία του AthensCon; Τι επιπλέον θεωρείτε ότι παρέχει η παρουσία των Cosplays στο ίδιο το AthensCon;

Το Cosplay ήταν ανέκαθεν μέρος των εκδηλώσεων που διοργανώναμε. Είτε ήταν το ComicFest, τα 24 Hours Comics Day ή το AthensCon το Cosplay ήταν κομμάτι μας.

To Cosplay προσφέρει χρώμα και χαρά είτε φοράς κοστούμι, είτε βλέπεις κάποιον άλλον/η να το φοράει. Ζωντανεύει μπροστά σου τους χαρακτήρες που θαυμάζεις.

Hall of Armors στο AthensCon 2018 – Στολές Iron Man εκ μέρους του Μπέη Αλέξανδρου της ομάδας cosplay Cosplay Corp – Φώτο από Cosplayers//GR

9) Τι μπορεί να συναντήσει κανείς σχετικά με το Cosplay στο AthensCon; Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες και δρώμενα γύρω από αυτό; Θεωρείτε ότι είναι επαρκή ή υπάρχει κάτι επιπλέον που θα θέλατε να παρέχετε αναφορικά με Cosplay; Θεωρείτε ότι το Cosplay ως θέμα θα συνεχίσει μακροχρόνια να αποτελεί βασικό μέρος του AthensCon;

Ως AthensCon έχουμε αποφασίσει να κρατήσουμε μια ουδέτερη στάση προς το Cosplay γενικά. Το θέλουμε και το αγκαλιάζουμε αλλά δεν θέλουμε να προσφέρουμε πατήματα για δράματα και κακοβούλα σχόλια που μπορούν να γίνουν. Είτε αυτά έχουν στόχο την εκδήλωση, κάποια σχετική δραστηριότητα ή κάποιον/α Cosplayer ειδικά. Μέχρι τώρα έχουμε κάνει micro διαγωνισμούς Cosplay, έχουμε κάνει έκθεση δημιουργιών Cosplayer ( Hall of Armors του Μπέη Αλέξανδρου των Cosplay Corp  το 2018 ). Φέρνουμε Cosplayers του εξωτερικού ως καλεσμένους που κάνουν δικά τους σεμινάρια δημιουργίας και ομιλίες. Σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν παραπάνω πράγματα αλλά πάντα στα πλαίσια της ουδέτερης στάσης που κρατάμε.

Βίντεο ζωντανών αγώνων ZMAK Pro-Wrestling με Cosplays στο AthensCon 2016 – Βίντεο από ZMAK Pro-Wrestling

10) Υπάρχει κάποιος μακροχρόνιος στόχος ή προσωπικό όνειρο που θέλετε να πετύχετε μέσω του AthensCon;

Να συνεχίσουμε να χαρίζουμε όλο και περισσότερες μοναδικές στιγμές στους επισκέπτες μας που θα θυμούνται για όλη τους την ζωή.

Περιοχή Διεθνών Καλεσμένων του AthensCon 2019 – Φώτο από Cosplayers//GR

11) Υπάρχει κάποια σημαντική ή αστεία εμπειρία που σας έμεινε περισσότερο από το AthensCon που δεν θα ξεχάσετε ποτέ;

Κάθε στιγμή στο συνέδριο μας για εμάς είναι σημαντική. Αστείες στιγμές αναρύθμιτες, κυρίως με επισκέπτες που έχουν δει κάποιο άρθρο κάπου και να το ερμηνεύουν όπως θέλουν εκείνοι νομίζοντας ότι θα δουν κάτι άλλο από αυτό που φιλοξενούμε.

Διεθνείς Καλεσμένοι Cosplayers Tine Marie RiisSophie Riis στο AthensCon 2018 – Φώτο από Cosplayers//GR

12) Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα λέγατε σε κάποιον που σκέφτεται σοβαρά να επισκεφτεί για πρώτη φορά το AthensCon; Και τι είναι αυτό που μπορεί να περιμένει να δει μελλοντικά σε αυτό;

Να μην το σκεφτεί καθόλου και να μας επισκεφτεί. Όλοι οι επισκέπτες μας, παλιοί και νέοι θα δουν νέα και μεγαλύτερα πράγματα που θα τους ευχαριστήσουν.

Έκθεση Marvel 80th Anniversary στο AthensCon 2019 – Έκθεση εικονογράφησης Ελλήνων σχεδιαστών – Φώτο από Cosplayers//GR


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ATHENSCON !ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ATHENSCON ! ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ !Ελάτε στο Facebook Group μας, της μίας και μοναδικής ελληνικής κοινότητας Cosplay και πείτε μας την γνώμη σας !

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Cosplayers//GR (249 Δημοσιεύσεις)

Το Cosplayers//GR, η ελληνική κοινότητα Cosplay ( 2007 – σήμερα ), το μοναδικό μεγάλο μη κερδοσκοπικό, ουδέτερο και ανεξάρτητο δίκτυο της ελληνικής κοινότητας Cosplay, αφιερωμένο στην -πλήρη- ενημέρωση, κάλυψη, καταγραφή και προώθηση όλων των Cosplayers, των εκδηλώσεων Cosplay και οτιδήποτε σχετίζεται με Cosplay στην Ελλάδα.


Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάντε κοινοποίηση: