Cretan Comic Con! Η Κρήτη έχει το δικό της μεγάλο Comic Convention! Μιλάμε για όλα!


Η Κρήτη έχει πλέον το δικό της μεγάλο Συνέδριο Κόμικς! Cretan Comic Con! Μιλάμε για το Cosplay, την διοργάνωση και το έργο του!


ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΚΟΜΙΚΣ !


Comic Convention στην Κρήτη; Και όμως! 28-29 Σεπτεμβρίου 2019, το Cretan Comic Con, γνωστό και ως 3C, κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Ηράκλειου της Κρήτης, παρέχοντας για δύο μέρες μια κοινή στέγη σε όλους τους φίλους των κόμικς, και όχι μόνο, στο μεγάλο νησί της Ελλάδας και συγκεντρώνοντας πάνω από 3000 επισκέπτες!

Κόμικς, επιτραπέζια, καλλιτέχνες, εκθέτες, συλλεκτικά αντικείμενα, και άλλα πολλά βρίσκονται εκεί! Εννοείται ανάμεσα τους και το αγαπημένο μας Cosplay, με το πρώτο Cretan Comic Con να συγκεντρώνει 31 Cosplays, το 2019!

Πολλαπλές ομιλίες, παρουσιάσεις, workshops, εκθέσεις έργων, και άλλα πολλά, συνθέτουν ένα εκτενέστατο πρόγραμμα, καλύπτοντας τα γούστα των επισκεπτών! Ανάμεσα του και δύο Διαγωνισμοί Cosplay, έναν επί σκηνής και έναν διαδικτυακό φωτογραφιών Cosplays που λαμβάνονται εντός της εκδήλωσης!

Το 2020 & 2021, λόγω της πανδημίας, δεν δόθηκε η ευκαιρία να επιστρέψει για δεύτερη φορά! 4 & 5 Ιουνίου 2022 επιστρέφει σε μεγαλύτερο χώρο, με πολύ περισσότερο περιεχόμενο, καλεσμένους και πλουσιότερο πρόγραμμα!

Πάμε να μιλήσουμε αναλυτικά για όλα με τον διοργανωτή του Cretan Comic Con, Βαγγέλη Χατζηδάκη!

Βρείτε το Cretan Comic Con στα ακόλουθα μέσα!
Page - Facebook - Instagram

Δείτε το προφίλ διοργανωτή και τις εκδηλώσεις του, με όλες τις πληροφορίες και εκατοντάδες φώτο και βίντεο αυτών, στην σελίδα μας, ΕΔΩ!

 

ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ !


1) Πείτε μας λίγα λόγια για το Cretan Comic Con, την ιστορία του και το περιεχόμενο του! Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την διοργάνωση του Cretan Comic Con; Πότε και πως ξεκίνησε; Γιατί στην Κρήτη; Ποια θέματα πραγματεύεται; Τα θέματα αυτά βασίζονται σε προσωπικά ενδιαφέροντα των διοργανωτών, και αν ναι, πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με το καθένα από αυτά, πριν την πρώτη σας διοργάνωση;

Το Cretan Comic Con διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2019, πρακτικά σε μια “δοκιμαστική” μορφή. Σαν ιδέα ξεκίνησε από το 2015, όταν και συμμετείχα πρώτη φορά σαν καλλιτέχνης στο Comicdom Con Athens, όπου πολλοί συνάδελφοι μου έβαλαν την ιδέα να διοργανώσω κάτι στην Κρήτη, όπου είναι και ο τόπος μόνιμης κατοικίας μου. Συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, μια μεγάλη πόλη με αρκετό κοινό νεανικό και μη, δεν είχε γίνει ποτέ κάτι ανάλογο. Έτσι αποφασίσαμε ότι θα ήταν το ιδανικό μέρος για την διεξαγωγή ενός Comic Convention.

Διαγωνισμός Cosplay του Cretan Comic Con – Φώτο από Νίκο Καλογεράκη

2) Πόσο καιρό και τι ακριβώς χρειάστηκε μέχρι να είναι εφικτή η πραγματοποίηση του πρώτου; Τι μπορεί να συναντήσει κανείς σε αυτό και σε τι πιστεύετε ότι διαφέρει συγκριτικά με άλλες εκδηλώσεις ανάλογου τύπου ή θέματος στην Ελλάδα;

Όπως ανέφερα πριν, η ιδέα είχε αρχίσει να εκκολάπτεται από το 2015, αλλά έκρινα ότι το 2019 ήμουν προσωπικά έτοιμος να αναλάβω ένα τέτοιο εγχείρημα. Αρχικά χρειάζεται πολύ όρεξη, μεράκι και προσωπικό χρόνο, αυτό θεωρώ είναι αυτονόητο. Επίσης ήταν πολύ σημαντική η βοήθεια που λάβαμε από τον Δήμο Ηρακλείου και συγκεκριμένα από τον κ. Γιώργο Αντωνάκη. Στο 3C προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε όσο περισσότερα θέματα και θεάματα μπορεί να ενδιαφέρουν τον επισκέπτη, είτε είναι περίπτερα με κόμικς, βιβλία και merchandise, είτε το artist alley όπου οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν αγαπημένους Έλληνες καλλιτέχνες. Επίσης, έχουμε και διάφορα events για όλα τα γούστα, όπως ομιλίες, παρουσιάσεις, cosplayers κτλ.

Cretan Comic Con – Φώτο από Νίκο Καλογεράκη

3) Πόσος κόπος, χρόνος και χρήμα χρειάζεται για το στήσιμο του Cretan Comic Con; Ποιο είναι το πλάνο προετοιμασίας που ακολουθείτε;

Όλα είναι σχετικά με το τι θέλει κάποιος να επιτύχει μέσω μιας τέτοιας διοργάνωσης. Μπορούμε κάλλιστα να έχουμε ένα τέτοιο event με ελάχιστα έξοδα και κόπο, αλλά αυτό θα ήταν ασέβεια προς τον επισκέπτη που θα αφιερώσει τον χρόνο του για να επισκεφτεί το 3C. Όλοι όσοι τρέχουμε για την διοργάνωση αφιερώνουμε αρκετό από τον προσωπικό μας χρόνο. Δυστυχώς το όποιο πλάνο προετοιμασίας μας πήγε περίπατο λόγω Covid, αλλά μπορώ να πω ότι με του που έληξε το πρώτο 3C το 2019, αμέσως την επόμενη μέρα άρχισαν οι σκέψεις και ο προγραμματισμός για το επόμενο, ασχέτως αν τελικά δεν έλαβε χώρα.

Cosplays στο Cretan Comic Con – Φώτο από Νίκο Καλογεράκη

4) Πως νιώσατε κατά την διάρκεια πραγματοποίησης του πρώτου Cretan Comic Con και πως εφόσον αυτό ολοκληρώθηκε; Περιγράψτε μας την εμπειρία αυτή.

Τα συναισθήματα ήταν πραγματικά υπέροχα! Η όποια αρχική αβεβαιότητα έγινε γρήγορα ενθουσιασμός και ικανοποίηση! Βέβαια, για να συμβεί αυτό έπαιξαν ρόλο πολλοί παράγοντες. Αρχικά οι συμμετέχοντες, είτε επαγγελματίες είτε καλλιτέχνες, που πήραν το “ρίσκο” να συμμετέχουν σε μια καινούργια διοργάνωση, έπειτα το κοινό της Κρήτης που πραγματικά αγκάλιασε το Cretan Comic Con και ειλικρινά η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε ακόμα και την πιο αισιόδοξη προσδοκία μου, και φυσικά όλους τους εθελοντές που επί δύο ημέρες έκαναν τα πάντα για να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Προσωπικά, θέλω για μια ακόμα φορά να τους ευχαριστήσω ειλικρινά όλους.

Cretan Comic Con – Φώτο από Νίκο Καλογεράκη

5) Ποια είναι η άποψη σας, αναλογικά με το μέγεθος της Ελλάδας, όσο αφορά το μέγεθος και το επίπεδο του κοινού του τομέα στον οποίο απευθύνεται το Cretan Comic Con; Τι είδατε ισχύει για την Κρήτη πάνω σε αυτό τον τομέα;

Όλες οι ηλικίες ανεξαρτήτως έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τα κόμικς, τους δημιουργούς αυτών που ήταν παρόντες με τους οποίους μπορούσαν να συζητήσουν, όσο και για τους cosplayers που αποτελούσαν μια ευχάριστη έκπληξη για μικρούς και μεγάλους.

Cosplay Props από ThePropfessional στο Cretan Comic Con – Φώτο από Νίκο Καλογεράκη

6) Είστε ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου στο Cretan Comic Con, καθώς και με τον αριθμό των Cosplays που παραβρέθηκαν σε αυτό;

Η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή την πρώτη μας διοργάνωση ήταν ανέλπιστα μεγάλη. Πάντα όταν μία εκδήλωση λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά, χωρίς πρότερο μέτρο σύγκρισης, είναι ρίσκο και υπάρχει ο παράγοντας άγχος αν θα έχει την αντίστοιχη ανταπόκριση. Ο κόσμος συμμετέχει ενεργά σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα που διοργανώνονται, τα οποία δεν είναι λίγα, και με τον ίδιο ενθουσιασμό αγκάλιασε το Cretan Comic Con, κάτι το οποίο έλειπε από τον πολιτιστικό κατάλογο.

Βίντεο με γενικά πλάνα του περιεχομένου του Cretan Comic Con – Βίντεο από Νίκο Καλογεράκη

7) Για ποιο λόγο αποφασίσατε να συμπεριλάβετε το Cosplay στην θεματολογία του Cretan Comic Con; Τι επιπλέον θεωρείτε ότι παρέχει η παρουσία των Cosplays στο ίδιο το Cretan Comic Con;

Το Cosplay συναντάται στα comic cons διότι το costume play συνδέεται άμεσα με τα κόμικς, εφόσον επί της ουσίας μια κατηγορία των Cosplayers είναι ήρωες από κόμικς. Επιπλέον, όπως όλα τα comic cons έτσι και το Cretan Comic Con δεν μπορούσε να μην αγκαλιάσει αυτό το θεσμό, καθώς αποτελεί ευκαιρία για όλους τους cosplayers να έχουν έναν κοινό τόπο συνάντησης και ανάδειξης της δουλειάς τους ή και γιατί και όχι απλά να διασκεδάσουν. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι cosplayers σε κάθε φεστιβάλ. Δίνουν μια ξεχωριστή νότα, χρώμα και ζωντάνια, όχι μόνο με την εμφάνιση τους, αλλά και με τη συμπεριφορά τους, γιατί το cosplay δεν είναι απλά να μεταμφιεστείς, είναι τρόπος ζωής.

Cretan Comic Con – Φώτο από Νίκο Καλογεράκη

8) Τι μπορεί να συναντήσει κανείς σχετικά με το Cosplay στο Cretan Comic Con; Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες και δρώμενα γύρω από αυτό; Θεωρείτε ότι είναι επαρκή ή υπάρχει κάτι επιπλέον που θα θέλατε να παρέχετε αναφορικά με Cosplay; Θεωρείτε ότι το Cosplay ως θέμα θα συνεχίσει μακροχρόνια να αποτελεί βασικό μέρος του Cretan Comic Con;

Το Cosplay θα συνεχίσει να είναι κομμάτι του Cretan Comic Con, με το Διαγωνισμό Cosplay ο οποίος είχε μεγάλη επιτυχία, και ελπίζουμε να συνεχίσει να έχει και τις επόμενες φορές. Επίσης όπως είπα και πριν, οι cosplayers είναι απαραίτητοι για την επιτυχία ενός comic con, άρα όσο υπάρχει ενδιαφέρον και συμμετοχή για cosplay, εμείς θα κάνουμε κάθε φορά ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο.

Εκθέτες στο Cretan Comic Con – Φώτο από Νίκο Καλογεράκη

9) Υπάρχει κάποιος μακροχρόνιος στόχος ή προσωπικό όνειρο που θέλετε να πετύχετε μέσω του Cretan Comic Con;

Ο στόχος είναι ένας, αυτός ο οποίος τέθηκε εξαρχής όταν αποφασίσαμε να διοργανώσουμε το πρώτο 3C: να γίνει και αυτό ένα από τα σημαντικά cons της χώρας μας, ένας θεσμός που κάθε χρόνο το κοινό θα ανυπομονεί να επισκεφθεί για να περάσει όμορφα.

Cretan Comic Con – Φώτο από Νίκο Καλογεράκη

10) Υπάρχει κάποια σημαντική ή αστεία εμπειρία που σας έμεινε περισσότερο από το Cretan Comic Con που δεν θα ξεχάσετε ποτέ;

Ειλικρινά, όλα τα συναισθήματα ήταν τόσο έντονα κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης διοργάνωσης, που ακόμα και το παραμικρό φαινόταν τόσο σημαντικό, που προσωπικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι. Θα σταθώ για άλλη μια φορά στην προσέλευση του κόσμου που πραγματικά φάνηκε να το διασκεδάζει, καθώς και στο γεγονός πως όλα πήγαν όχι απλά όπως τα είχαμε υπολογίσει, αλλά πολύ καλύτερα!

Ομιλίες στο Cretan Comic Con – Φώτο από Νίκο Καλογεράκη

11) Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα λέγατε σε κάποιον που σκέφτεται σοβαρά να επισκεφτεί για πρώτη φορά το Cretan Comic Con; Και τι είναι αυτό που μπορεί να περιμένει να δει μελλοντικά σε αυτό;

Να έρθει χωρίς δεύτερη σκέψη, για να νιώσει πραγματικά μέρος μιας μεγάλης παρέας με κοινά ενδιαφέροντα και τρόπο σκέψης. Το 3C είναι ένα φεστιβάλ όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, και θέλουμε ο κάθε ένας να νιώθει άνετα με αυτό που είναι και αντιπροσωπεύει.

Επιτραπέζια Παιχνίδια στο Cretan Comic Con – Φώτο από Νίκο Καλογεράκη

12) Υπάρχει κάτι τελευταίο που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας;

Θα ήθελα να ευχηθώ όλη αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε να αποτελέσει σύντομα παρελθόν, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί, όχι μόνο στο Cretan Comic Con, αλλά σε όλα τα φεστιβάλ της χώρας, μικρά και μεγάλα!

Καλλιτέχνες στο Cretan Comic Con – Φώτο από Νίκο Καλογεράκη

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ CRETAN COMIC CON  ! ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ !Ελάτε στο Facebook Group μας, της μίας και μοναδικής ελληνικής κοινότητας Cosplay και πείτε μας την γνώμη σας !

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Cosplayers//GR (249 Δημοσιεύσεις)

Το Cosplayers//GR, η ελληνική κοινότητα Cosplay ( 2007 – σήμερα ), το μοναδικό μεγάλο μη κερδοσκοπικό, ουδέτερο και ανεξάρτητο δίκτυο της ελληνικής κοινότητας Cosplay, αφιερωμένο στην -πλήρη- ενημέρωση, κάλυψη, καταγραφή και προώθηση όλων των Cosplayers, των εκδηλώσεων Cosplay και οτιδήποτε σχετίζεται με Cosplay στην Ελλάδα.


Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάντε κοινοποίηση: