O Πάνος Γιαννόπουλος ( Thunderpaw Designs ), o νούμερο ένα Cosplayer “τεράτων”, μιλάει για όλα!


O Πάνος Γιαννόπουλος ( Thunderpaw Designs ), αυθεντία  στο Cosplay “τεράτων” & “όντων” και όχι μόνο, μας μιλάει για το Cosplay και την δουλειά του!


ΤΕΡΑΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ !


Το όνομα του, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ή αλλιώς γνωστός ως Thunderpaw Designs! Τα Cosplays τεράτων και όντων αποτελούν το φόρτε του, όπου κατέχει το μονοπώλιο στην Ελλάδα, πέρα από σπάνιες εξαιρέσεις!

Ξεκινώντας την ενασχόληση του με το Cosplay από τα πρώτα χρόνια του ελληνικού Cosplay, το 2009, συνεχίζει μέχρι σήμερα με πιο ήπιους ρυθμούς, έχοντας συμπληρώσει πλέον 15 Cosplays! Έχει διακριθεί σε Διαγωνισμούς Cosplay στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ έχει αναλάβει κατά καιρούς και χρέη μέλους κριτικής επιτροπής σε διάφορους Διαγωνισμούς Cosplay!

Στο σύνολο των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνονται σεμινάρια και workshops, στα πλαίσια εκδηλώσεων Cosplay, με θέμα το Cosplay! Έχει συνεργαστεί με το Make-A-Wish για την πραγματοποίηση ευχή παιδιού, όπου δημιούργησε στολές με θέμα το PAW Patrol.

Τον συναντάμε με το δικό του τραπέζι περιστασιακά σε διάφορες εκδηλώσεις Cosplay της χώρας, όπου εκθέτει τις δημιουργίες του προς το κοινό, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν μόνο Cosplays, αλλά επικεντρώνονται αντιθέτως στα άρτια γλυπτά πολλαπλής θεματολογίας που δημιουργεί ο ίδιος!

Πάμε να μιλήσουμε μαζί του αναλυτικά για όλα!

Malphite από League of Legends – Greek Legends

Βρείτε τον Thunderpaw Designs στα ακόλουθα μέσα!
Facebook - Youtube - Deviantart - Instagram - TikTok

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ !


1) Πες μας λίγα λόγια για σένα! Τι πρέπει να γνωρίζουμε για σένα;

Γειά! Είμαι ο Πάνος Γιαννόπουλος. Μένω στην Αθήνα και λατρεύω την φαντασία, το gaming, την φιλοσοφία και την ψυχολογία. Επίσης δηλώνω υπερήφανο μέλος της γενιάς του ‘90  ( ηλικιακά και σε θέματα αισθητικής ).

Maokai από League of Legends – eGaming 2017 – Φώτο από Cosplayers//GR

2) Πότε και πως ξεκίνησες την ενασχόληση με το Cosplay και τι σε ώθησε να ασχοληθείς με αυτό; Ποιο ήταν το πρώτο Cosplay σου; Τι σου έχει προσφέρει το Cosplay μέχρι στιγμής;

Η πρώτη μου εμπειρία με το cosplay ήταν το 2007, όπου έτυχε να παρευρεθώ σε ένα αποκριάτικο party στο κέντρο, έχοντας ετοιμάσει μια “στολή της ντουλάπας” του στυλ Raiden από Mortal Kombat μπλεγμένος με Naruto Uzumaki. Αφού πέρασα το μεγαλύτερο κομμάτι της νύχτας να απαντώ σε άγνωστο κόσμο ότι δεν ξέρω ποιόν χαρακτήρα κάνω, έμαθα ότι, αν και αποκριές, το party ήταν θεματικό cosplay και πρακτικά είχα μπει μέσα στο hobby χωρίς να το καταλάβω. Προφανώς ο λόγος που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν η φαντασίωση του να είσαι ο αγαπημένος φανταστικός σου χαρακτήρας, και πιο προσωπικά γούσταρα ήδη παρά πολύ τις χειροτεχνίες.

Το cosplay μέχρι τώρα μου έχει προσφέρει μερικές από τις πιο όμορφες / έντονες αναμνήσεις που μπορώ να θυμηθώ. Φίλους, έμπνευση, έκφραση, και πολλά μασούρια θερμόκολλας!

Maokai από League of Legends – Φώτο από Cassiel Cosplay Photography

3) Τι είδους χαρακτήρες, πηγές ή τύπο Cosplays επιλέγεις ως Cosplay σου; Οι επιλογές αυτές βασίζονται σε προσωπικά ενδιαφέροντα, και αν ναι, πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με αυτά;

Εύκολο! Τα Cosplays μου είναι 100% προσωπικές επιλογές και βασίζονται κυρίως σε χαρακτήρες που με εκφράζουν μέσα μου ή μου αρέσουν πολύ αισθητικά. Και αυτοί οι χαρακτήρες είναι:

– Οργανικές στολές / στολές πλασμάτων και πρακτικά εφέ

– Δυναμικοί χαρακτήρες

– Badass big daddy vibes χαρακτήρες

Οι πηγές είναι από videogames, ταινίες, σειρές και γενικά πράγματα με τα οποία θυμάμαι να ασχολούμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Nightmare από Soul Calibur 6 – Φώτο από Chris Kon Photo

4) Ποια είναι τα αγαπημένα σου Cosplays από όσα έχεις κάνει μέχρι στιγμής και γιατί; Ποιοι χαρακτήρες σου θεωρείς ότι είχαν περισσότερη πέραση στον κόσμο; Ποιον χαρακτήρα θέλεις να κάνεις περισσότερο στο μέλλον;

Θα έλεγα  πως είναι σίγουρα ο Volibear και ο Maokai από το League of Legends. Ο πρώτος επειδή ήταν η πρώτη μου προσπάθεια για creature suit ( η οποία με άφησε πολύ ικανοποιημένο με το τελικό αποτέλεσμα ) και ο δεύτερος γιατί ήταν το τελευταίο μου, πιο πρόσφατο, creature suit, το οποίο ΠΑΛΙ με άφησε πολύ ικανοποιημένο, ως προς το πως βγήκε στο τέλος! Εξελισσόμαστε παιδιά. Ο πρώτος σίγουρα ήταν ο πιο αγαπημένος του κόσμου και σίγουρα αρκετοί με ταύτισαν με αυτόν ( και αυτός είναι ένας έξτρα παράγοντας που το κάνει αγαπημένο μου ).

Μελλοντικά περιμένω πολύ να κάνω έναν original design χαρακτήρα μου με επιρροές  από λαβύρινθο του Πάνα. It’s gonna be epic.

Volibear από League of Legends – GameAthlon 2013

5) Ποιο είναι το πιο δύσκολο Cosplay που έχεις κάνει μέχρι στιγμής; Τι το καθιστά το πιο δύσκολο;

Stun από Bloody Roar 2! Θα έλεγα πιο πολύ cosfail παρά cosplay! Tο οποίο κατασκευαστικά ήταν πολύ απαιτητικό και κατέληξε να με κουράσει πολύ, σχεδόν σε όλους τους τομείς. Βρίσκεται στην λίστα για τα reworks.

Mitsurugi από Soul Calibur 4 – Φώτο από Cassiel Cosplay Photography

6) Πως απέκτησες τις γνώσεις σου πάνω στην δημιουργία Cosplays και τι είδους Cosplay προτιμάς να φοράς;

Επιμονή και ενθουσιασμός. Και λίγη ανωριμότητα! Πέρα από την πλάκα είμαι εντελώς αυτοδίδακτος και όπως για αρκετό κόσμος, ο αρχικός μου δάσκαλος ήταν το ίντερνετ. Παρακάτω προφανώς μπλέκεις με το community και έρχεται το happy hour, όπου κάνεις με όμοια καμένους σαν εσένα brainstorming. Γενικά τα cosplays που προτιμώ να φοράω είναι είτε πολύ εντυπωσιακά, είτε τόσο ρεαλιστικά, που γίνεται πλέον λίγο creepy! Μου αρέσει η ιδέα του τόσο ρεαλιστικού κοστουμιού το οποίο πρακτικά ο κόσμος το βλέπει και ξεχνάει εντελώς ότι υπάρχει ένας άνθρωπος μέσα στην στολή.

7) Ποια είναι η άποψη σου αναφορικά με τα έτοιμα Cosplays; Αποτελούν μέρος του δικού σου συνόλου επίσης;

Δεν χρειάζεται να φτιάχνεις τα κοστούμια εσύ ο ίδιος για να απολαύσεις την εμπειρία του cosplay. Είναι ένα hobby φτιαγμένο για όλους και επειδή έτσι κι αλλιώς θα έρθει η ώρα που θα πρέπει να αλλάξεις ένα ρούχο ώστε να ταιριάζει με τον χαρακτήρα, το να αγοράσεις ένα έτοιμο cosplay ( και γιατί όχι να το βελτιώσεις και λίγο ) δεν θα σε καθιστά λιγότερο cosplayer απ’ ότι εμένα η όποιον άλλο εκεί έξω.

Volibear από League of Legends – Φώτο από Cassiel Cosplay Photography

8) Πόσος κόπος, χρόνος και χρήμα χρειάζεται συνήθως για την δημιουργία ενός Cosplay; Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο πλάνο και οι μέθοδοι που ακολουθείς για την δημιουργία ενός Cosplay; Πόσο σημαντικό είναι στο σύνολο αυτό το wig styling και make up;

Ας το δούμε σαν να είναι μαγειρική. Άλλο θα σου κοστίσει σε χρόνο, κόπο και χρήμα να ετοιμάσεις ένα δείπνο, άλλο ένα τοστάκι. Έτσι και στο cosplay πάει ανάλογα με την επιλογή του κοστουμιού σου. Σε αυτό θα προσθέσω “go big or go home my little cosplay goblins”. Το πιο κλασσικό πλάνο για να κάνεις ένα cosplay είναι, έρευνα για ήδη υπάρχοντα tutorials στο internet, έρευνα υλικών και υπολογισμός budget, συλλογή φωτογραφιών και αναφορών του χαρακτήρα για να έχεις μια καθαρή εικόνα, και πρακτικά η κατασκευή της στολής. Η σκηνογραφία περιλαμβάνει τόσες πολλές μεθόδους, που όσες και να συζητήσουμε, αυτό που έχει σημασία στο τέλος είναι να βρεις τι θα δουλέψει για τις ανάγκες σου. Το wig styling και το make up είναι κομμάτια της στολής σου. Και η στολή σου είναι το παιδί σου!

Druid από Dungeons & Dragons – Φώτο από Cassiel Cosplay Photography

9) Θεωρείς την ενασχόληση σου με το Cosplay ως ένα χόμπι ή ως κάτι πιο σοβαρό; Πως καθορίζει αυτό τον τρόπο με τον οποίο βγάζεις προς τα έξω την δουλειά σου;

Θεωρώ το cosplay ως ένα χόμπι με το οποίο έχω περάσει πολύ καιρό αγαπώντας το και να ασχολούμαι μαζί του, αλλά προφανώς επειδή έχω επενδύσει τόσο χρόνο σε αυτό, έχει αλλάξει το ίδιο στα μάτια μου. Και στην συνέχεια με έχει σπρώξει να εξερευνήσω περισσότερο τι θέλω μέσα μου και πόσο μακριά μπορώ να πάω για αυτό. Σε αυτήν την ερώτηση μπορώ να πω ότι αγαπάω σαν τομέα την σκηνογραφία, τα ειδικά εφέ, την γλυπτική, την φιλμογραφία, και κάθε άλλη τέχνη που εμπλέκεται μέσα στις όμορφες δημιουργίες που κάνουν και άλλοι fans αυτών των τεχνών, μέσα και έξω από το cosplay. Και γνωρίζοντας ότι μου αρέσει η ιδέα του εαυτού μου σαν καλλιτέχνη αυτών των τεχνών, κάνω ότι καλύτερο μπορώ και καμαρώνω για την σκληρή μου προσπάθεια. Απλά και ειλικρινά.

Malphite από League of Legends – Φώτο από Mary Chan Cosplay & Photography

10) Ασχολείσαι παράλληλα και με την δημιουργία cosplays και cosplay props αναλαμβάνοντας αντίστοιχα commissions. Τι μπορεί να βρει κανείς από την μεριά σου και τι σε οδήγησε να ασχοληθείς και με αυτό;

Από την μεριά μου μπορεί κανείς να βρει κυρίως γλυπτά και προσθετικά στόλων μασκότ, props, και λίγο πολύ τα πάντα σχετικά με cosplay εκτός από ρούχα ( δεν είπα ότι είμαι τέλειος χαχα ).

Αυτό που με οδήγησε να ασχοληθώ με τα commissions ήταν η θετική ανταπόκριση του κόσμου η οποία ήρθε κατόπιν του καλού αποτελέσματος της δουλείας μου πάνω στα cosplay μου ( και κάπου εκεί ξεκινάει να υποβόσκει μια ελπίδα για επαγγελματική αποκατάσταση ).

Stun από Bloody Roar 2 – Φώτο από SpirosK Photography

11) Πως ένιωσες την πρώτη φορά που εμφανίστηκες δημόσια ή σε κάποια εκδήλωση με Cosplay. Περιέγραψε μας την εμπειρία σου.

Γενικά ήμουν πολύ κλειστός σαν άνθρωπος στα 17 μου, όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το cosplay, οπότε η πρώτη εμπειρία μου ήταν ( όπως για όλους όταν ξεκινάμε από το μηδέν ) αρκετά παράξενη. Έκανα μια στολή του Abel από το Street Fighter 4 με ότι υλικά μπορούσα να σκεφτώ και όσους τρόπους γνώριζα εκείνη την εποχή ( όχι τόσους πολλούς ), έφτασα στο cosplay πάρτι έχοντας μια μικρή αλλεργική αντίδραση στην βαφή μαλλιών, πέρασα γενικά όμορφα, αλλά δεν έκαναν τόσους πολλούς νέους φίλους ( επειδή δεν έλεγα να ανοιχτώ κι εγώ ). Κάτι το οποίο άλλαξε σταθερά όσο επέστρεφα σε κάθε νέο πάρτι, επειδή 1) γούσταρα το crafting και γινόμουν καλύτερος και 2) καθώς γινόμουν καλύτερος περισσότερος κόσμος ξεκίναγε την κουβέντα μαζί μου και αυτό με έβγαζε θετικά από το καβούκι μου. Spoiler alert, όλα πήγαν καλά στο τέλος!

Maokai από League of Legends – Φώτο από Chris Kon Photo

12) Πως κατέληξες να επισκέπτεσαι εντατικά εκδηλώσεις Cosplays και ποιες εμπειρίες αποκόμισες από αυτό;

Επειδή απάντησα όσο αφορά τον λόγο των εντατικών επισκέψεων στην προηγούμενη ερώτηση, θα αναφέρω μερικές επικές εμπειρίες που θυμάμαι:

– Μια γιαγιά η οποία με κοιτούσε τρομαγμένη στο μετρό ενώ ήμουν ντυμένος Wolverine ( μάλλον τα νυχιά έφταιγαν )

– Όταν τρόμαξα τον σκουπιδιάρη κατεβάζοντας τα σκουπίδια ντυμένος Sub-Zero ( έπρεπε να τελειώσω την στολή για το convention την επόμενη μέρα )

– Να με βάφουν σε ένα περίπτερο για make up για μια στολή και μια ζωντανή μεσαιωνική μπάντα από πίσω να παίζει το opening από τα στρουμφάκια ( και να πρέπει να μείνω ακίνητος )

– Όταν με την παρέα μου έπρεπε να περάσουμε πεζοί ένα φανάρι, ενώ ήμουν ντυμένος Druid δικού μου design, και ένας τύπος από τα σταματημένα αμάξια είχε μείνει να κοιτάζει τόση ώρα που ξέχασε να ξεκινήσει με το πράσινο. Χεχε, και οι 2 βάλαμε τα γέλια και ένιωσα λίγο περήφανος για το design μου, δεν θα πω ψέματα.

Monk από Diablo 3 – Φώτο ( δεξιά ) από Dimitris Papadopoulos Photography

13) Έχεις παρευρεθεί σε διάφορες εκδηλώσεις ως εκθέτης Cosplayer. Μίλησε μας για το περιεχόμενο που εκθέτεις στο τραπέζι σου. Ποια ήταν η αντιμετώπιση του κόσμου που σε επισκέπτεται και τι απήχηση παρατηρείς αναφορικά με την δουλειά σου στις εκδηλώσεις αλλά και διαδικτυακά; Είσαι ικανοποιημένος γενικά με την ανταπόκριση του κόσμου πάνω στην δουλειά σου όλα αυτά τα χρόνια; Υπάρχει υποστήριξη από συγγενείς και φίλους;

Ακριβώς! Και το υλικό που εκθέτω σε αυτά τα events κατά 99% είναι κυρίως γλυπτά ( σας σόκαρα λίγο, το ξέρω ). Παρ’ όλα αυτά η ανταπόκριση του κόσμου είναι συνήθως πολύ καλή, γιατί κι εγώ ο ίδιος γουστάρω πολύ τα franchises που μετατρέπω σε γλυπτά, με αποτέλεσμα να έρχεται κόσμος στο περίπτερο μου και να fanboy-ζουμε μαζί πάνω στα ιδιά θέματα ( το μόνο είδος διαφήμισης που θεωρώ άξιο από πλευράς μου όταν φτιάχνω κάτι για τον κόσμο ή και για εμένα ). Online τώρα, όσο να ναι, μπλέκουν λίγο μέσα στην μέση αλγόριθμοι και άλλοι παράγοντες, αλλά γενικά έχουμε τα ιδιά αποτελέσματα. Τώρα, μια μικρή συμβουλή για όσους ψάχνουν / χρειάζονται ένα μικρό κίνητρο για να είναι δημιουργικοί. Δέξου την υποστήριξη από οπού κι αν έρθει, και κυρίως πρόσφερε την ο ίδιος στον εαυτό σου. Όσοι σε υποστηρίξουν θα είναι και @#αμω τα παιδιά και μπράβο τους, και όσοι σου πουν να το ξανά σκεφτείς, επειδή μπορεί κάτι να πάει στραβά, στο τέλος θα πουν ότι πάντα πίστευαν σε εσένα. Οπότε απλά κάνε αυτό που γεμίζει την  καρδιά σου.

Cosplayer Stand – GameAthlon Winter 2020 – Φώτο από Cosplayers//GR

14) Έχεις παρευρεθεί σε εκδηλώσεις Cosplays στην Αθήνα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη. Υπήρξε κάποια διαφορά που σου έκανε εντύπωση ανάμεσα στις δύο περιοχές όσο αφορά τα Cosplays και τις σχετικές εκδηλώσεις;

Μια διαφορά σίγουρα είναι το community. Το οποίο θα μπορούσα να πω ότι φαίνεται να είναι πιο ενεργό σε σύγκριση με αυτό της Αθήνας ( αν και λόγω των περισσοτέρων events έχουμε πολλούς Θεσσαλονικείς να έρχονται στην Αθήνα ).

Σιγουρά μέχρι πριν λίγο καιρό είχαμε cosplay events στην ΔΕΘ και αυτό έδινε έναν μεγάλο αέρα convention εξωτερικού, ειδικά αν χρειάζεται να ταξιδέψεις και να νιώσεις ότι πηγαίνεις διακοπές για να επισκεφτείς ένα convention ( best feeling ever ).

Ευελπιστώ πραγματικά αυτά τα events να επιστρέψουν και να πολλαπλασιαστούν γιατί είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και για τις εταιρείες, και για τους fans, και για τους cosplayers.

Mitsurugi από Soul Calibur 4 – Φώτο από Cassiel Cosplay Photography

15) Η θεματολογία και το μέγεθος μιας εκδήλωσης αποτέλεσε ποτέ για σένα κριτήριο επιλογής επίσκεψης αλλά και ένδυσης με Cosplays σε αυτές; Ποιες θα έλεγες ότι ήταν μέχρι στιγμής οι αγαπημένες σου εκδηλώσεις;

Προφανώς και αποτέλεσαν κριτήρια και οι 2 παράγοντες. Αν και προφανώς πρώτη έρχεται η θεματολογία. Έτσι κι αλλιώς οι εκδηλώσεις θεωρούνται από τους cosplayers ως μια μεγάλη γιορτή, οπότε πιστεύω ότι δεν μπορείς να έχεις μια πλήρης εκδήλωση χωρίς ένα από αυτά.

Προσωπικά αγαπημένες μου εκδηλώσεις θα έλεγα πως είναι οι:
Gameathlon
Comicdom Con Athens
Φantasticon
Fantasy Festival
Athenscon
eGaming
The Comic Con

Druid από Dungeons & Dragons – Φώτο από Chris Kon Photo

16) Θεωρείς ότι το Cosplay ως θέμα θα συνεχίσει μακροχρόνια να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας σου; Αν ναι, τι σχέδια έχεις για το μέλλον πάνω στον τομέα αυτό, τα οποία δεν έχεις καταφέρει ακόμα να πραγματοποιήσεις; Υπάρχει κάποιος μακροχρόνιος στόχος ή προσωπικό όνειρο που θέλεις να πετύχεις αναφορικά με αυτό;

Χμμ, δεν νομίζω τόσο … Ποτέ δεν ξέρεις στ’ αλήθεια πόσο πολύ χρόνο θα έχεις μακροπρόθεσμα ελεύθερο. Ειδικά όταν ασχολείσαι με δημιουργικές ασχολίες.

Αναφορικά με μακροχρόνιους στόχους θα έλεγα απλά να βελτιώνομαι κάθε μέρα και να μπορούν οι τέχνες μου και οι ικανότητες μου να με συντηρούν σε επαγγελματικό επίπεδο. Τώρα για όνειρα και cosplans προφανώς είναι πολλά και υπερβολικά ( με την καλή έννοια χαχα ), όποτε για να μην μακρηγορήσω, προτείνω απλά να με βρείτε στα social media όπου υπάρχει πολύ υλικό για να πάρετε μια ιδέα.

Udyr από League of Legends

17) Ποια είναι η άποψη σου, αναλογικά με το μέγεθος της Ελλάδας, όσο αφορά το πλήθος και το επίπεδο των ελληνικών Cosplays, αλλά και το επίπεδο των εκδηλώσεων όπου κάνουν την εμφάνιση τους αυτά; Ποια είναι η εξέλιξη τους που παρατήρησες με την πάροδο των ετών;

Αναλογικά με το μέγεθος της Ελλάδας θα έλεγα πως έχουμε φτάσει σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο και σε θέμα cosplays και σε events σε σύγκριση με το πως ξεκίνησαν ως κάτι εντελώς τοπικό και χομπίστικο. Παρ’ όλα αυτά μπορούμε σίγουρα να βελτιωθούμε σε μερικούς αρκετά καίριους τομείς.

18) Θεωρείς ότι τα παρεχόμενα δρώμενα και δραστηριότητες Cosplay στις διάφορες εκδηλώσεις είναι ικανοποιητικά ή υπάρχει κάτι που θα ήθελες ακόμα να δεις σε αυτές αναφορικά με Cosplay;

Πιστεύω πως σίγουρα βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο πλέον και προσφέρουν μάλιστα και προνόμια στους cosplayers, όπως ελεύθερη είσοδο στην εκδήλωση, δωρεάν φωτογραφίσεις κλπ. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν μερικοί τομείς που μπορούν να βελτιωθούν, και σίγουρα αυτό θα αλλάξει θετικά και την κατάσταση των events και θα δώσει θετικό κίνητρο στους cosplayers για να βελτιωθούν κι αυτοί. Παραθέτω μερικές ιδέες:

–  Universal σύστημα επιλογής κριτών για τους διαγωνισμούς cosplay

– Διαγωνισμοί τέχνης cosplay και fanart  ( όπως κάνουν και διοργανώσεις σαν την BlizzCon )

– Group photoshoots για ανάδειξη και του εσωτερικού χώρου των διοργανώσεων

– Καλλιτεχνικά σεμινάρια / cosplay workshops

Volibear από League of Legends – Φώτο από Cassiel Cosplay Photography

19) Υπάρχει κάτι επιπλέον που θα ήθελες να δεις γενικά να πραγματοποιείται στον τομέα του Cosplay στην Ελλάδα;

Θα ήθελα περισσότερο να βλέπω πιο πολλούς cosplayers να βρίσκουν τον δρόμο τους σε κάποια τέχνη, την οποία έμαθαν αρχικά από το cosplay. Το cosplay σαν hobby είναι πολύ δημιουργικό και καλύπτει τόσες τέχνες, που είναι κρίμα να μην “γεννάει” από μόνο του επαγγελματίες καλλιτέχνες, οι οποίοι ξεκίνησαν σαν χομπίστες.

20) Έχεις συμμετάσχει κατά καιρούς σε Διαγωνισμούς Cosplay και Cosplay Parades επί σκηνής διάφορων εκδηλώσεων. Πως ένιωσες την πρώτη φορά που ανέβηκες στην σκηνή; Πως νιώθεις πλέον κάθε φορά που ανεβαίνεις;

Από την πρώτη φορά κιόλας που βρέθηκα στην σκηνή, αν και ήμουν σκαλωμένος στο φουλ, κατάλαβα κάτι πολύ σημαντικό: το cosplay είναι γιορτή με άλλους ανθρώπους. Η ζωντανή αλληλεπίδραση το κάνει κάτι εντελώς ξεχωριστό. Από την μια αυτό με ξεθάρρεψε λίγο, και από την άλλη είχα συνηθίσει αρκετά να με κοιτάει παράξενα ο κόσμος, γιατί είχα έρθει εκείνη την μέρα στο convention ήδη ντυμένος με συγκοινωνίες, οπότε … Θα έλεγα πλάκα έχει! Σιγά σιγά συνηθίζεις.

Druid από Dungeons & Dragons – Φώτο από Chris Kon Photo

21) Κατά καιρούς έχεις διακριθεί σε διάφορους Διαγωνισμούς Cosplay. Μίλησε μας για αυτές τις διακρίσεις και πως ένιωσες εκείνες τις στιγμές.

Κατά καιρούς ναι! Δόξα το Θεό το παλεύουμε να γινόμαστε καλύτεροι με κάθε νέα στολή. Πιο συγκεκριμένα έχω καταφέρει να πραγματοποιήσω κατά 99% ένα προσωπικό μου στόχο, ο οποίος είναι η πρώτη θέση σχεδόν σε κάθε σταθερό διαγωνισμό που υπάρχει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ( I wanna be the very best ), αλλά πέρα από την πλάκα, οι διαγωνισμοί για εμένα ήταν ένας τρόπος να συγκρίνω τις ικανότητες μου ( καθ’ ότι ξεκίναγα πρακτικά την σταδιοδρομία μου σαν cosplayer ), να γνωρίσω νέους φίλους, και επίσης ένιωθα πως ήταν μια πολύ καλή “γυμναστική” ώστε να είμαι έτοιμος μια μέρα να μπορώ να επιδιώξω τον τομέα επαγγελματικά ( συν ότι χρειαζόμουν τα χρήματα, καθώς οι στολές γινόντουσαν όλο και πιο περίπλοκες και απαιτητικές χεχε … #justartistthings ).

Ένα σίγουρο συναίσθημα που δεν έφυγε ποτέ στους διαγωνισμούς είναι το άγχος του αποτελέσματος. Γιατί όσο καλή κι αν είναι η δουλειά σου, πάντα θα υπάρχει δίπλα σου ένας άλλος άνθρωπος σαν εσένα, ο οποίος προσπαθεί κι αυτός σκληρά, και η δουλειά του θα μπορούσε ευκολά να είναι στην θέση της δικής σου δουλειάς. Και το βλέπεις κι εσύ ο ίδιος αυτό. Όποτε χρειάζεται να είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου. Και ταυτόχρονα να μπορείς να δεις ότι το βραβείο και ο τίτλος δεν είναι ο πραγματικά ουσιαστικός στόχος στο τέλος. Αλλά η εμπειρία και οι φιλίες που κάνεις στην διαδρομή.

Sans από Undertale – Φώτο από Cassiel Cosplay Photography

22) Αποτέλεσες επίσης μέλος κριτικής επιτροπής σε Διαγωνισμούς Cosplay. Ποια είναι η εμπειρία σου από την αντίθετη αυτή πλευρά της σκηνής; Ένιωσες οποιαδήποτε πίεση η δυσκολία στον ρόλο αυτό;

Όντως, έχω αποτελέσει μέλος κριτικής επιτροπής, δύο φορές έως τώρα. Προσωπικά δεν νομίζω πως δυσκολεύτηκα σε κάποια από αυτές τις φορές να μπω στο mindset του κριτή ( γενικά πιστεύω πως έχω αρκετά αναλυτική σκέψη από φυσικού μου ).

Σίγουρα το να είσαι παλιότερος στον χώρο βοηθάει πολύ στην αυτοπεποίθηση που απαιτεί η θέση. Όπως επίσης και το να είσαι 100% ειλικρινής με τους διαγωνιζόμενους ( προφανώς ). Αυτό σημαίνει να είσαι και έτοιμος να σε κρίνουν πίσω, και με το δίκιο τους, να θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα δικά σου κριτήρια. Σίγουρα είναι μια μεγάλη ευθύνη και σίγουρα θα αγχωθείς όταν έρθει η ώρα  να κρίνεις τους διαγωνιζόμενους γιατί είναι άνθρωποι κι αυτοί. Αλλά αν είσαι 100% ειλικρινής, και το νούμερο ένα κίνητρο σου είναι η εποικοδομητική κριτική προς τους άλλους, τότε πιστεύω πως μπορείς να το κάνεις.

Wolverine από X-Men – Φώτο από Κώστας Πάντουλας

23) Πόσο σημασία πιστεύεις έχει μια διάκριση σε ένα Διαγωνισμό Cosplay αναφορικά με το αν άξιζε ο κόπος που έριξε κάποιος στην δημιουργία ενός δύσκολου Cosplay; Κατά πόσο θεωρείς ότι θα έπρεπε να επηρεάζει μια τέτοια πιθανή διάκριση τις επιλογές του Cosplayer κατά την δημιουργία ενός Cosplay του;

Χμ … πριν από 6 με 7 χρόνια θα έλεγα πολύ μεγάλη! Καθώς σου δίνεται πρακτικά η επιλογή να φτιάξεις ένα μεγάλο και δυνατό project, να πληρωθείς γι’αυτό ( εφόσον τα καταφέρεις ) και φυσικά να διαφημιστείς μέσα από τον διαγωνισμό του event.

Απλά που βρίσκεται το πρόβλημα σε αυτό: ότι κανείς reverse engineering. Το να είσαι ο καλύτερος απ’ όλους δεν πρόκειται ποτέ να σου δώσει αρκετό κίνητρο. Ούτε ένας μεγάλος διαγωνισμός πιστεύω ότι θα το κάνει αυτό.

Για να φτάσεις όχι μόνο να μάθεις και να φτιάξεις από το μηδέν μια τόσο περίπλοκη στολή, η οποία ( πιθανώς ) θα σου φέρει την πρωτιά, αλλά και να μπεις στο τρυπάκι να διαγωνιστείς, να μάθεις για progress book, σκηνική παρουσία και όλα τα αλλά, αυτό πιστεύω ότι θα έχει συνέβη, επειδή στο τέλος της μέρας αγαπάς την διαδικασία. Όχι τον στόχο στο τέλος.

Όσο για την διαφήμιση, στις μέρες μας πλέον αν κάνεις αυτό που αγαπάς, θα το κάνεις πετυχημένα, και θα έχεις την ίδια διαφήμιση, ίσως και περισσότερη, μέσω internet.

Sub-Zero από Mortal Kombat

24) Πιστεύεις ότι και εκτός σκηνής θα έπρεπε το roleplaying να αποτελεί βασικό κομμάτι ενός Cosplayer ή θεωρείς κάτι τέτοιο πρακτικά μη εφαρμόσιμο;

Μμμ, δεν το νομίζω, όχι. Είναι σαν να λέμε ότι εκτός σκηνής θα έπρεπε να αποτελεί βασικό κομμάτι να έχεις την καλύτερη κατασκευαστικά στολή. Το cosplay είναι ένα δημιουργικό χόμπι που καλύπτει πολλές τέχνες. Και επειδή είναι χόμπι, το κάνουμε για να περάσουμε καλά. Όποτε αν γουστάρετε γενικά την ηθοποιία, παρακαλώ εκφραστείτε ελευθέρα και κάντε όσο roleplay τραβάει η καρδιά σας.

Cosplay Workshop – Kallithea Cosplay Fiesta 2017 – Φώτο από Cosplayers//GR

25) Υπάρχει κάποια σημαντική ή αστεία εμπειρία που σου έμεινε περισσότερο κατά την ενασχόληση σου με τον χώρο του Cosplay που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Αυτό που μου έρχεται πρώτο στο μυαλό σαν εμπειρία είναι όταν πέρασα για πρώτη φορά τις πόρτες του Comicdom Con Athens, και ένοιωσα ότι εδώ μέσα, ανάμεσα στα κόμικς, την φαντασία, τις τέχνες και τους άλλους ανθρώπους σαν εμένα, βρίσκομαι σπίτι μου. Είναι πραγματικά ένα πολύ ξεχωριστό συναίσθημα.

26) Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα έλεγες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το Cosplay, σοβαρά και μη; Πιστεύεις ότι είναι εύκολο να ξεκινήσει κανείς;

Όλοι ξεκινάμε από το μηδέν. Όποτε μην φοβάσαι να ρωτήσεις για tips άλλους cosplayers. Εγώ προσωπικά θα προσπαθήσω να βοηθήσω όποιον ενδιαφέρεται, με ότι γνώσεις έχω. Επίσης το internet είναι ο καλύτερος σου φίλος για tutorials. Ο ενθουσιασμός είναι η κινητήρια δύναμη σου. Ζήσε την εμπειρία και την φαντασίωση του αγαπημένου σου χαρακτήρα στο φουλ, εκφράσου ελευθέρα, και καλώς μας ήρθες!

Γλυπτά

27) Υπάρχει κάτι τελευταίο που θα ήθελες να μοιραστείς με τους αναγνώστες μας;

Μπορώ να σκεφτώ πολλά, σίγουρα, αλλά θα μείνω σε αυτό που θεωρώ πολύ σημαντικό να αναφερθεί.

Το cosplay έχει κάτι το πολύ ξεχωριστό.  Σου δίνει την εύκαιρα να ζήσεις την φαντασίωση κάθε αγαπημένου σου ήρωα. Και αν του δώσεις την ευκαιρία και προσπαθήσεις να φτιάξεις ο ίδιος την στολή σου, τότε σου προσφέρει αυτήν την φαντασίωση, κάνοντας σε να νιώθεις ταυτόχρονα like a badass! Γιατί έμαθες πολλά νέα πράγματα στον δρόμο, και έφτιαξες εσύ ο ίδιος κάτι φανταστικό. Κάτι που δεν νόμιζες μέχρι τώρα ότι μπορείς να καταφέρεις.

Και αυτό, πιστέψτε με, σε κάνει σίγουρο για τον εαυτό σου. Και μπορεί να σε βγάλει από το καβούκι σου και να σε ωθήσει να βρεις και άλλους ανθρώπους του “είδους σου” και να γίνετε καλοί φίλοι. Μπορεί χάρη στις τέχνες του να σου μάθει να εκφράζεσαι και να σου μάθει ποιος θα ήθελες πραγματικά να είσαι ( μέσα από τους ήρωες που θαυμάζεις ).

Πιστεύω ότι αυτές οι εμπειρίες πραγματικά αξίζουν. Και δεν βλέπω την ώρα να σας γνωρίσω και να θαυμάσω τις επικές δημιουργίες σας.


Ελάτε στο Facebook Group μας, της μίας και μοναδικής ελληνικής κοινότητας Cosplay και πείτε μας την γνώμη σας !

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Cosplayers//GR (243 Δημοσιεύσεις)

Το Cosplayers//GR, η ελληνική κοινότητα Cosplay ( 2007 – σήμερα ), το μοναδικό μεγάλο μη κερδοσκοπικό, ουδέτερο και ανεξάρτητο δίκτυο της ελληνικής κοινότητας Cosplay, αφιερωμένο στην -πλήρη- ενημέρωση, κάλυψη, καταγραφή και προώθηση όλων των Cosplayers, των εκδηλώσεων Cosplay και οτιδήποτε σχετίζεται με Cosplay στην Ελλάδα.


Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάντε κοινοποίηση: