Athens Retro Festival! Το μεγάλο Retro Φεστιβάλ της Αθήνας ζωντανεύει τις παλιές καλές εποχές και μιλά μαζί μας για όλα!


Athens Retro Festival! Όλος ο νοσταλγικός κόσμος των περασμένων δεκαετιών σε ένα μεγάλο Φεστιβάλ στην Αθήνα! Μιλάμε για το Cosplay, την διοργάνωση και το έργο του!


ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ !


Περασμένες δεκαετίες retro αναμνήσεων ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας κάθε χρονιά τον Ιούνιο στο Athens Retro Festival της Αθήνας! Από το 2016 μέχρι σήμερα, κάθε χρονιά για 4 μέρες, ταξιδεύει τους επισκέπτες του στις δεκαετίες του ’50, ’60, ’70, ’80 & ’90!

Ξεκινώντας στις 29 Ιουλίου 2016 στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ, μετρά πλέον τέσσερεις ετήσιες εκδηλώσεις, με εξαίρεση το 2020 και το 2021, λόγω της πανδημίας! Θεματικά retro booths, παλιά κόμικς, retro videogames, retro παιχνίδια, retro αντικείμενα, κλασσικά οχήματα, κουστούμια εποχής, εκθεσιακά συλλεκτικά κομμάτια, vintage ρούχα, vintage αξεσουάρ, vintage διακοσμητικά, vintage χτενίσματα, μανικιούρ, περιποίηση γενειάδας και πολλά άλλα, βρίσκονται εκεί! Κάθε χρονιά κατακλύζουν πλέον πάνω από 8000 επισκέπτες την εκδήλωση, γεμίζοντας  ασφυκτικά τους διαδρόμους ανάμεσα στους πολλούς εκθέτες!

Parties, shows, dj sets, μουσικές μπάντες, σχολές χορού, διαδραστικά δρώμενα και άλλα πολλά συνθέτουν ένα εκτενέστατο πρόγραμμα, καλύπτοντας όλα τα γούστα των επισκεπτών! Στο σύνολο αυτών και Διαγωνισμός Cosplay, από το 2019 και έπειτα!

Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται και τα αγαπημένα μας Cosplay, τα οποία έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση το 2019, φτάνοντας τα 14 Cosplays, στο Athens Retro Festival 2019! Το Cosplayers//GR βρισκόταν εκεί στην τελευταία εκδήλωση για την πλήρη κάλυψη όλου του περιεχομένου της και των Cosplays αυτής.

Πάμε να μιλήσουμε για όλα, με την εκπρόσωπο της διοργάνωσης του Athens Retro Festival, Νατάσα Παπάζογλου!

Βρείτε το Athens Retro Festival στα ακόλουθα μέσα!
 Page - Facebook - Facebook - Youtube - Twitter - Instagram

Δείτε το προφίλ διοργανωτή και τις εκδηλώσεις του με Cosplays, με όλες τις πληροφορίες και εκατοντάδες φώτο και βίντεο αυτών, στην σελίδα μας, ΕΔΩ!


ΣΚΗΝΙΚΑ ΜΙΑΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ !


1) Πείτε μας λίγα λόγια για το Athens Retro Festival, την ιστορία του και το περιεχόμενο του! Πότε και πως ξεκίνησε; Ποια θέματα πραγματεύεται; Τα θέματα αυτά βασίζονται σε προσωπικά ενδιαφέροντα των διοργανωτών, και αν ναι, πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με το καθένα από αυτά, πριν την πρώτη σας διοργάνωση;

To Athens Retro Festival ξεκίνησε πριν 6 χρόνια από εμένα και τους συνεργάτες μου. Είχαμε πάρει την απόφαση να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ διαφορετικό από τα ήδη υπάρχοντα, με κεντρικό άξονα τη διασκέδαση, αλλά προπάντων τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα αυτού. Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις και σκέψεις, γεννήθηκε η ιδέα του Athens Retro Festival, βασισμένη πάνω σε γερά θεμέλια. Και ποια είναι αυτά; Μα οι αναμνήσεις φυσικά που όλοι έχουμε από τα παιδικά μας χρόνια και που όλοι μας ανατρέχουμε σε αυτές. Οι αναμνήσεις είτε βιωματικές είτε αφηγηματικές, είναι αυτές που μας καθορίζουν και στη μετέπειτα πορεία μας. Η επιτυχία του Athens Retro Festival πάνω σε αυτές  βασίστηκε. Με λίγα λόγια, πραγματεύεται και αναπαριστά όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται περασμένες δεκαετίες που χάθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Κανένας από τους συντελεστές του φεστιβάλ δεν είχε προσωπικά ενδιαφέροντα, να είναι πχ. συλλέκτης ή να ασχολείται με πωλήσεις παλαιών αντικειμένων ή οτιδήποτε άλλο που έχει να κάνει με τη θεματολογία του φεστιβάλ. Όλα για εμάς ήταν πρωτόγνωρα και κατά κάποιο τρόπο μαγικά.

Athens Retro Festival 2019 – Φώτο από Cosplayers//GR

2) Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την διοργάνωση του Athens Retro Festival; Πόσο καιρό και τι ακριβώς χρειάστηκε μέχρι να είναι εφικτή η πραγματοποίηση του πρώτου; Τι μπορεί να συναντήσει κανείς σε αυτό και σε τι πιστεύετε ότι διαφέρει συγκριτικά με άλλες εκδηλώσεις ανάλογου τύπου ή θέματος;

Το πρώτο Athens Retro Festival υλοποιήθηκε ακριβώς μετά τη σύλληψη της ιδέας μέσα σε 8 μήνες σκληρής δουλειάς. Για εμάς όλα ήταν καινούρια μιας και όπως ανέφερα, δεν είχαμε καμία σχέση με το αντικείμενο που διαπραγματευόταν το φεστιβάλ. Οι ιδέες για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί, πολλές. Κι άλλες τόσες οι δυσκολίες που συναντήσαμε. Όμως με πολλή επιμονή και υπομονή τα καταφέραμε. Δεν μπορώ να πω συγκριτικά με άλλες εκδηλώσεις τι δυσκολίες μπορεί να συναντήσει κανείς, γιατί και ποικίλλουν και είναι και πολυάριθμες. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι έχουμε να κάνουμε με αντικείμενα που δεν είναι εύκολο να τα βρει κάποιος στη σημερινή καθημερινότητα. Για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο του 1950.

Athens Retro Festival 2019 – Φώτο από Cosplayers//GR

3) Ποιο ήταν η πιο μεγάλο, αλλά και το πιο δύσκολο Athens Retro Festival που έχετε πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής; Τι τα καθιστά ως τέτοια;

Μπορώ με σιγουριά να μιλήσω για το πιο μικρό, που ήταν και το πρώτο μας από όλες τις απόψεις. Μόλις 2100 τμ μπορέσαμε να καλύψουμε από το συνολικό εμβαδόν του χώρου που ήταν 4722 τμ. Αυτό όμως, άλλαξε ριζικά τις επόμενες χρονιές, όπου πλέον μας φαινόταν αυτός ο τεράστιος χώρος, πολύ μικρός πια. Φτάνοντας στο τελευταίο που έγινε το 2019, το οποίο και ήταν το μεγαλύτερο όλων και όπου οι απαιτήσεις ήταν σαφώς πολύ περισσότερες.

Athens Retro Festival 2019 – Φώτο από Cosplayers//GR

4) Πόσος κόπος, χρόνος και χρήμα χρειάζεται συνήθως για το στήσιμο του Athens Retro Festival; Ποιο είναι το συνηθισμένο πλάνο προετοιμασίας που ακολουθείτε;

Οι δυσκολίες είναι πολλές και πάντα υπάρχουν. Όσο υπάρχουν, ο κόπος για να τις προσπεράσεις μεγαλώνει. Ο χρόνος για την προετοιμασία του φεστιβάλ, που είναι ετήσιος, διαρκεί περίπου 8 μήνες. Τα χρήματα είναι  αρκετά και κάθε χρόνο διπλασιάζεται το κόστος του φεστιβάλ, γιατί οι προσδοκίες είναι πιο απαιτητικές χρόνο με το χρόνο. Ο όγκος του στησίματος ενός τέτοιου event είναι μεγάλος και αυτό καθιστά αδύνατο να αναλυθεί. Ακολουθείται μια στρατηγική που κάθε φορά αλλάζει ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Athens Retro Festival 2019 – Φώτο από Cosplayers//GR

5) Πώς νιώσατε κατά την διάρκεια πραγματοποίησης του πρώτου Athens Retro Festival και πως εφόσον αυτό ολοκληρώθηκε; Περιγράψτε μας την εμπειρία αυτή.

Ήταν μια υπέροχη εμπειρία τόσο κατά τη διάρκεια της υλοποίησης όσο και μετά την ολοκλήρωση αυτής, με πολλά συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Η απογοήτευση διαδεχόταν τη χαρά και αυτό ήταν επαναλαμβανόμενο, πριν τη διεξαγωγή του φεστιβάλ, προσπαθώντας να βρούμε τους κατάλληλους συντελεστές που θα συνεργαζόμασταν για να βγει το πρώτο Athens Retro Festival. Μετά το πέρας του event, τα θετικά σχόλια από το κοινό για την πρώτη μας προσπάθεια, μάς γέμισαν με περίσσια αισιοδοξία και μεγαλύτερο πείσμα για τα επόμενα Athens Retro Festival και μας έδωσαν μια περίοπτη θέση στο χώρο των φεστιβάλ. 

Athens Retro Festival 2019 – Φώτο από Cosplayers//GR

6) Ποια είναι η άποψη σας, αναλογικά με το μέγεθος της Ελλάδας, όσο αφορά το μέγεθος και το επίπεδο του κοινού του τομέα στον οποίο απευθύνεται το Athens Retro Festival;

Η δυναμική του κοινού είναι πολύ μεγάλη, που μας ενθουσίασε! Το target group που περιμέναμε να δούμε από το πρώτο φεστιβάλ ήταν 35+ σε ηλικία. Όμως διαψευστήκαμε θετικά. Είδαμε να αγκαλιάζουν το Athens Retro Festival όλες οι ηλικίες και να ενθουσιάζονται με τη θεματολογία του. 

Athens Retro Festival 2019 – Φώτο από Cosplayers//GR

7) Είστε ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου στο Athens Retro Festival όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και με τον αριθμό των Cosplays που παρευρίσκονται σε αυτό;

Ποτέ κανένας διοργανωτής δε θα πει μέσα του, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ότι είναι ικανοποιημένος με την ανταπόκριση του κόσμου. Πάντα θα θέλει περισσότερο κόσμο να επισκεφτεί το φεστιβάλ του, για να δει αυτό που με τόσο κόπο έχτισε. Του χρόνου θα είναι ένα διαφορετικό σε στήσιμο φεστιβάλ, κι έτσι πρέπει. Η θεματολογία να παραμένει σταθερή, η εικόνα όμως πρέπει να αλλάζει. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Βίκυ και τον Νίκο από τους Foto Games Specialists που με  έφεραν σε επαφή με αυτό τον θαυμαστό κόσμο, τον κόσμο των Cosplays. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Cosplayers  που παρευρέθηκαν στο Athens Retro Festival κι έδωσαν μια υπέροχη νότα με τη δυναμική κι έντονη παρουσία τους.

Βίντεο του Διαγωνισμού Cosplay του Athens Retro Festival 2019 – Βίντεο από Cosplayers//GR

8) Για ποιο λόγο αποφασίσατε να συμπεριλάβετε το Cosplay στην θεματολογία του Athens Retro Festival 2019; Τι επιπλέον θεωρείτε ότι παρέχει η παρουσία των Cosplays στο ίδιο το Athens Retro Festival;

Η θεματολογία του Athens Retro Festival έχει να κάνει καθαρά με προηγούμενες δεκαετίες. Συνεπώς, με οτιδήποτε προϋπήρχε πριν από το τώρα. Σαφώς και το Cosplay ταιριάζει απόλυτα με το φεστιβάλ μας, καθώς έχει τη δική του ιστορία. Κάθε σούπερ ήρωας υπήρχε κι εξελίχθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Η παρουσία λοιπόν των Cosplays στο Athens Retro Festival, έδωσε μια νέα ενότητα στις ήδη υπάρχουσες του φεστιβάλ.

Athens Retro Festival 2019 – Φώτο από Cosplayers//GR

9) Τι μπορεί να συναντήσει κανείς σχετικά με το Cosplay στο Athens Retro Festival; Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες και δρώμενα γύρω από αυτό; Θεωρείτε ότι είναι επαρκή ή υπάρχει κάτι επιπλέον που θα θέλατε να παρέχετε αναφορικά με Cosplay; Θεωρείτε ότι το Cosplay ως θέμα θα συνεχίσει μακροχρόνια να αποτελεί βασικό μέρος του Athens Retro Festival;

Ευχής έργο θα ήταν να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η νέα ενότητα που τη συναντήσαμε για πρώτη φορά το 2019 στο φεστιβάλ μας. Υπάρχουν πολλές όμορφες ιδέες για δραστηριότητες και δρώμενα που μπορούν να ενταχθούν στο Athens Retro Festival, θα ήταν όμως πολύ νωρίς να πούμε το οτιδήποτε τώρα, γιατί ακόμα και η ένταξη μιας νέας ενότητας αποτελεί πολλή μελέτη και συζήτηση για να έχουμε ένα αποτέλεσμα όσο πιο άρτιο γίνεται. Ένα είναι σίγουρο, ότι το επόμενο Athens Retro Festival θα είναι ξανά έτοιμο να υποδεχτεί τον κόσμο του Cosplay.

Athens Retro Festival 2019 – Φώτο από Cosplayers//GR

10) Υπάρχει κάποιος μακροχρόνιος στόχος ή προσωπικό όνειρο που θέλετε να πετύχετε μέσω του Athens Retro Festival;

Πάντα υπάρχουν στόχοι και όνειρα, και αλίμονο αν σταματήσουν να υπάρχουν. Οι στόχοι και τα όνειρά μας είναι να βγούμε πιο δυνατοί και πιο έτοιμοι για να προσφέρουμε στον κόσμο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Athens Retro Festival 2019 – Φώτο από Cosplayers//GR

11) Υπάρχει κάποια σημαντική ή αστεία εμπειρία που σας έμεινε περισσότερο από το Athens Retro Festival που δεν θα ξεχάσετε ποτέ;

Σημαντικές εμπειρίες για εμένα προσωπικά είναι όλες οι συνεργασίες που έχουμε κάνει για την πραγματοποίηση του Athens Retro Festival. Ενδεικτικά θα αναφέρω το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος. Μια συνεργασία που έγινε το 2018. Αστείες εμπειρίες πολλές. Θα σας αναφέρω όμως ένα σκηνικό που έγινε το 2017 κατά τη διεξαγωγή του Athens Retro Festival: ένα Ολλανδικό κανάλι μεγάλης εμβέλειας με παρουσιάστρια την Leontine Borsato και καλεσμένους τον ηθοποιό Kees Tol και τους διεθνής φήμης μουσικούς Nick & Simon ( Nick Schilder και Simon Keizer ) μας ζήτησε να γίνουν τα γυρίσματα μέσα στο φεστιβάλ για την εκπομπή “Talenten Zonder Centen” και οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν πραγματικά πολύ αστείες κι όμορφες.

Athens Retro Festival 2019 – Φώτο από Cosplayers//GR

12) Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα λέγατε σε κάποιον που σκέφτεται σοβαρά να επισκεφτεί για πρώτη φορά το Athens Retro Festival; Και τι είναι αυτό που μπορεί να περιμένει να δει μελλοντικά σε αυτό;

Αυτό που θα του έλεγα θα ήταν να έχει σίγουρα μια φωτογραφική κάμερα μαζί του ή ένα κινητό τηλέφωνο, γιατί μπροστά του θα ξεδιπλωθεί ένα οπτικό υπερθέαμα. Το Athens Retro Festival έχει πολλά θεματικά booths τα οποία μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε φορά που διεξάγεται το φεστιβάλ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ( Facebook, Instagram κτλ ) γεμίζουν με φωτογραφικό και βιντεογραφικό υλικό από το ίδιο το κοινό. Θα πρότεινα επίσης να μας επισκεφτεί στην ιστοσελίδα μας, καθώς και στο Facebook και Instagram. Κι αυτό γιατί μία εικόνα αξίζει όσες χίλιες λέξεις. Μελλοντικά, ερχόμενος κάποιος στο Athens Retro Festival, θα κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν.

Athens Retro Festival 2019 – Φώτο από Cosplayers//GR

13) Υπάρχει κάτι τελευταίο που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας;

Εκείνο που θα ήθελα να μοιραστώ με τους αναγνώστες σας, είναι να κάνουν όνειρα και να τα πραγματοποιούν όσο δύσκολα κι αν φαντάζουν και να μη σταματούν ποτέ να θέτουν στόχους για τον εαυτό τους.

Athens Retro Festival 2019 – Φώτο από Cosplayers//GR

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ATHENS RETRO FESTIVAL ME COSPLAYS ! ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ !Ελάτε στο Facebook Group μας, της μίας και μοναδικής ελληνικής κοινότητας Cosplay και πείτε μας την γνώμη σας !

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Cosplayers//GR (225 Δημοσιεύσεις)

Το Cosplayers//GR, η ελληνική κοινότητα Cosplay ( 2007 – σήμερα ), το μοναδικό μεγάλο μη κερδοσκοπικό, ουδέτερο και ανεξάρτητο δίκτυο της ελληνικής κοινότητας Cosplay, αφιερωμένο στην -πλήρη- ενημέρωση, κάλυψη, καταγραφή και προώθηση όλων των Cosplayers, των εκδηλώσεων Cosplay και οτιδήποτε σχετίζεται με Cosplay στην Ελλάδα.


Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάντε κοινοποίηση: